You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Adelheid Dahimène: Magarci

Adelheid Dahimène: Magarci

. 2 min

Jeste li čitali ovu simpatičnu i upečatljivo ilustriranu priču o životu, ljubavi i svađi dvoje magaraca?

Ako jeste onda vas je sigurno podsjetila da se osim, kako jedna druga priča kaže, u svakome od nas skriva jedan miš i jedan lav, definitivno skriva i jedan tvrdoglavi magarac.

Naizgled isti, ali opet potpuno različiti, magarci su tako dugo živjeli skupa i savršeno se nadopunjavali u svojim nesavršenostima i magararijama, da je s vremenom i tijelo svakog od njih počelo nositi biljeg onog drugog.

No kako to u životu već biva, svakome se dogodi ona kap koja prelije čašu, a magarcima se to dogodilo upravo na njihovu 25. godišnjicu braka. Iako ga je (ili baš zbog toga) na domišljat ženski način magarica željela podsjetiti na taj važan dan, magarac ga je cijelog jednostavno prehrkao.

Naravno da je to razbijesnilo magaricu pa se sva uspuhala i raznjakala, a ni magarac joj ne ostane dužan pa padoše teške riječi te odluče poći svatko na svoju stranu i sreću pronaći uz druge partnere.


No brzo shvate da nitko od njih ne njače njihovim jezikom, niti zna čari njihovih magarećih poslića niti uspijeva zauzeti ono poznato mjesto na njihovom tijelu (i srcu) pa se počela javljati nostalgija, ali tvrdoglavnost im nije dala da to priznaju.
Sve dok ih jedna deva nije podsjetila na težinu usamljenosti i sreću što imaju jedno drugo, tako nesavršene.
Oboje shvate da su se toliko navikli jedno na drugo, da ne mogu živjeti odvojeno.

Ova britko i duhovito napisana (životna) priču djecu će sigurno zabaviti i podsjetiti da su prepirke između roditelja ili braće i sestara sastavni dio života, a nas odrasle podsjetiti zašto smo uopće s nekim zanjakali ono: „I -A“.

“Magarci” su proglašeni najboljom dječjom knjigom u Austriji 2002. godine. Razni časopisi navode je kao odličnu knjigu za djecu i odrasle, a knjiga je dobila više nagrada: Najljepša austrijska knjiga 2002., Nagrada za promoviranje austrijske dječje književnosti, 2002., Nagrade za najbolju austrijsku knjigu za djecu i mlade 2003., Nagrada White Raven, Bologna 2003.

Tekst: Adelheid Dahimène
Ilustracije: Heide Stöllinger
Prijevod: Krešimir Krnić
Nakladnik: Ibis grafika, 2013.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 34