You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Anita Moorjani: Ljubav: priča o tome tko si doista ti

Anita Moorjani: Ljubav: priča o tome tko si doista ti

. 3 min

Ova slikovnica je vrlo, vrlo posebna i to po mnogočemu. Privlači već samim naslovom i naslovnicom općenito. Nasmijana, sramežljiva djevojčica u šarenoj haljinici (koja zapravo predstavlja samu autoricu), okružena mnogobrojnim srculencima ne može proći nazapaženo, osobito na čistoj bijeloj podlozi.

Čim ju otvorite primijeti ćete neobičnu posvetu. Naime, posvećena je „TEBI, a ti si LJUBAV“. I zaista, dok ju čitate imate osjećaj da je pisana baš za vas, da vam se kroz nju obraća vaš najbolji prijatelj koji sluti da vam treba riječ topla riječ ohrabrenja. U njoj nema klasične radnje, autorica već na samom početku „cilja ravno u glavu“...Ili bolje rečeno u srce i to riječima:

„Pozdrav, ja sam Anita
Volim te!
Stvarno te volim!“

Nismo baš navikli da nam nepoznate osobe tek tako izjavljulju ljubav. Ruku na srce, da nam netko koga smo tek sreli na ulici to kaže, doveli bismo u pitanje njegov zdrav razum. I upozorili djecu da od takvih pobjegnu glavom bez obzira. Istina, treba biti oprezan, ali u ovom slučaju, gospođa Moorjani ima zaista najbolje namjere i čitanje ove slikovnice djeci može samo pomoći da se počnu gledati u ljepšem svjetlu.

Druga velika posebnost je činjenica da je tekst u izvorniku knjige rukom ispisala sama ilustratorica, a ilustracije su nacrtane na posebnom papiru za vodene boje te obojene ručno, vodenim bojama, olovkom, tintom i markerima. Vrlo su vedre, simpatične, a u kombinaciji s tekstom koji je negdje napisan i u oblačićima ili srcima djeci je vrlo dopadljiv.

Tekst je pisan kratkim, jasnim rečenicama, ali nosi snažne i motivirajuće poruke. Autorica se cijelo vrijeme obraća čitatelju, tj. djetetu, i stavlja ga u središte pažnje, što zapravo i je svrha ove slikovnice: poručiti djeci da je svatko od njih VAŽAN, POSEBAN i VRIJEDAN LJUBAVI. A upravo je u toj posebnosti sva ljepota našeg bića. I iako toliko različiti vanjštinom svi smo jednako važni i vrijedni. Svi smo mi ljubav i ljubav je sila koja nas sve povezuje. No da bismo mogli voljeti druge, prvo trebamo naučiti voljeti sebe. Djeci vrlo bliskim primjerima autorica poručuje kako voljeti sebe, čak i kada se ne osjećaju najbolje u svome tijelu, te kako tu ljubav podijeliti s drugima i njome začiniti svakodnevne aktivnosti
.
Ova kratka slikovnica puna je toplih, ohrabrujućih rečenica koje djeca trebaju čuti svaki dan: da su savršeni upravo takvi kakvi jesu, da mogu svladati sve prepreke na koje naiđu, da pronalaze radost u malim svakodnevnim stvarima, da jednim osmijehom i lijepom riječju mogu nekome uljepšati dan i ono najvažnije, da su uvijek, ali baš uvijek vrijedni ljubavi, da je ne trebaju pokušavati na bilo koji način zaslužiti, već da samim rođenjem stječu pravo na nju.

Na kraju slikovnice je zgodan dodatak: „Obećanje o ljubavi prema samome sebi“, koje dijete može ispuniti, izrezati i staviti na vidljivo mjesto koje će mu biti stalan podsjetnik da je veličanstveno. Ova slikovnica nikako ne potiče egocentrizam jer dajući do znanja djeci koliko su posebna i savršena sa svim svojim pogreškama i manama nećemo odgojiti umišljenog egocentrika već sretnu osobu s visokim samopoštovanjem i samopouzdanjem. A to svi želimo svojoj djeci, zar ne?

Ilustracije: Angie DeMuro
Prijevod: Nenad Ljubić
Izdavač: Centar Za Osobnu Izvrsnost, 2018.
Preporučena dob: 4+
Uvez: meki
Broj stranica: 35