You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Axel Scheffler: Pip i Popi - Božićno drvce

Axel Scheffler: Pip i Popi - Božićno drvce

. 4 min

Jučer je zavladalo neopisivo oduševljenje kada su iz paketića izvirila ova dva neodoljiva stvorenja.

Pip i Popi likovi su iz serijala autorskih slikovnica otprije nam poznatog slavnog Axela Schefflera, omiljenog ilustratora slavne Julie Donaldson. Nakon prošlogodišnjih pet slikovnica o simpatičnim mišici i zečiću ove godine su, uz ovu, objavljene još dvije („Strašno čudovište" i „Dan na plaži“), čime je serijal upotpunjen.

Pip i Popi su brzo postali omiljeni likovi malim čitateljima jer se lako prepoznaju u njihovom ponašanju, jednostavnom načinu govora, svakodnevnim doživljajima i nepredviđenim situacijama bliskim većini dvogodišnjaka. A kako vidim, još su uvijek jako dragi i zanimljivi i skoro pa petogodišnjacima. Autora je na pisanje inspirirala upravo njegova kći kada je bila iste dobi kao Pip i Popi.

Upoznali smo ih u prošlogodišnjem adventskom kalendaru kada smo čitali „Dan za snjegovića“, u kojem su nas potpuno osvojili svojim snjegomišem i snjegozecom. Doma imamo još dva naslova koji su nam jako dragi, ali ovaj ih je posebno zabavio.

Baš kada sam pomislite da ovi neodoljivi likovi ne mogu biti slađi, vidite ih u božićnim džemperčićima, veselije i simpatičnije nego ikada. Njihova nasmijana lica dok vrijedno ukrašavaju božićno drvce šarenim ukrasima od papira navedu da pomislite kako vas među koricama ove slikovnice čeka prava božićna idila. No ako se sjetite da su Pip i Popi predstavnici tipičnih dvogodišnjaka, bit ćete spremni na svakakve nepredviđene drame koje, srećom, uvijek sretno završe.

Na prvoj stranici vidimo predivan zimski prizor i poznate mišo-zeco-snjegoviće. Bliži se Božić i Pip i Popi na saonicama dovoze božićno drvce. Pažljivo su ga iskopali s korijenjem, kako bi ga poslije Božića mogli vratiti gdje mu je i mjesto. Ubundani u kaputiće, s kapicama, šalovima i rukavicama, čak i na očitoj hladnoći ostavljaju dojam takve topline da poželimo uskočiti u ilustraciju i pomoći im vući saonice.

A kakva nas tek atmosfera čeka u kući... Dom ispunjen toplinom, mirisom bora i medenjaka te mnoštvom šarenim ukrasnih mrvica. Nakon što su drvce presadili u veliku crvenu posudu ukrašenu plavom mašnicom na točkice, Pip i Popi su opasali svoje pregačice i počeli s pečenjem medenjaka kojim će ga ukrasiti.


Kada su svih pet medenjaka objesili na drvce, Popi je otišla i po šećerne štapiće, da drvce bude što ljepše. No kada se vratila na boru su bila samo četiri medenjaka. Dok se ona čudila i pitala gdje je i kako nestao taj jedan medenjak, a Pip nedužno, s ustima punim kao u hrčka stajao i pravio se da nema pojma o ičemu, među mojim mališanima je počelo opće hihotanje. I raslo je svaki put kada bi Popi ostavila Pipa samog pored ukrašenog drvca.


Kao što smo i slutili, misterija nestajanja poslastica se nastavila. Svaki put kada bi Popi otišla po još ukrasa, s drvca bi po jedan nestao. Sve dok nisu nestali apsolutno svi. A s njima i Pip. Pronašla ga je na kauču, do kojeg je vodio trag praznih omota od čokoladnih zvončića i šećernih štapića. Vidjevši da ga boli trbušćić, donijela mu je čašu vode i iako je shvatila što se dogodilo, oprostila mu je, čak i prije nego se sam ispričao. Nakon igre na snijegu odlučili su napraviti nove ukrase za bor, ovaj put papirnate. Drvce je na kraju bilo stvarno prekrasno ukrašeno, a sljedećeg jutra naše simpatične junake ispod njega su dočekali i darovi. Maleni, pažljivo odabrani i nadasve korisni.

Naši dječaci su oduševljeni pričom, maštovitom, uvijek dobrodošlom idejom o „uradi sam“ projektima, koji nerijetko završe upravo ovako, daleko od planiranog, ponekad i s bolnim podsjetnicima, ali uz mnogo zabave. Zagonetni zaplet i simpatični rasplet lako su privukli pažnju i unijeli veselu, živahnu atmosferu.
Dječici koja tek uče brojiti prebrojavanje slatkiša na boru će sigurno biti zabavno, kao i činjenica da oni, za razliku od zbunjene Popi, znaju uzrok nestajanja ukrasa.
Iako ideja o slatkim dekoracijama, a posebno njihovom skidanju s bora dok nitko ne gleda, zvuči primamljivo, na Pipovim greškama imaju priliku naučiti lekciju o važnosti iskrenosti, umjerenosti u slatkišima i brige o čistoći zuba, nakon slađenja s pokojim. A tu je ključan upravo onaj mali poklon ispod bora.

Ako se i dogodi da brat ili sestra potajno pojedu cijelu čokoladu, ili isprazne vrećicu bombona, ne treba stvarati (pretjeranu) dramu, svatko ponekad pogriješi. Nježna Popi nam je divno ukazala na važnost razumijevanja i opraštanja, koji su temelj odnosa punog povjerenja i iskrenosti.

Ako tražite toplu i šaljivu blagdansku priču uz koju ćete s dječicom možda izraditi i nove ukrase za bor, zabaviti se brojanjem, poučiti ih nekim važnih socijalnim vještinama, a možda prizvati i uspomene na neka davna potajna skidanja slatkih ukrasa s bora, s Pipom i Popi nećete pogriješiti.

Prijevod: Dunja Flegar
Nakladnik: Planet Zoe, 2019.
Preporučena dob: 2+
Uvez: Tvrdi spužvasti
Broj stranica: 32