You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Becky Bloom: Gospodin Ku-Ku

Becky Bloom: Gospodin Ku-Ku

. 3 min

Jako volimo slikovnice iz serije Pričam ti priču, djeca zbog zanimljivih, zabavnih priča i vedrih ilustracija, a ja jer su sve primjeri zaista kvalitetnih slikovnica. Osim ove u seriji su izdane i : "Uljuđeni vuk", "Oprostite....jeste li vi vještica?", "Vještičin ormar", "Izgubio se jedan zeleni pas", "Mačak Keks" te "Pas Očalinko i pjevačice s Rahelina imanja".

„Gospodin Ku-Ku je svojom pričom, tonom i sanjivim ilustracijama idealna priča za čitanje pred spavanje.

Ono što me je na prvu privuklo su prozračne, nježne ilustracije. Koristeći olovku i akvarel autorica je cijelu priču obavila nekom čarobnom maglicom.
Gledajući prizore imate dojam da gotovo možete namirisati taj svježi šumski zrak, čuti šuštanje lišća i ptičji pjev i osjetiti proljetni povjetarac na koži.

Priča nije ništa manje opuštajuća. Gospodin Ku-Ku novi je stanovnik šume i njezinim stanovnicima je svojoj vještinom potpuno promijenio živote. Svakodnevno, predano i srčano iz svoje kućice otkukivao bi četvrt sata, pola sata, četvrt do punog sata i puni sat. Ostalo vrijeme je provodio uljeći lance i zupčanike svoga sata, čisteći prozore na svojoj kućici te zalijevajući ruže u svom vrtu. To je uvelike promijenilo svakodnevicu svih šumskih životinja. Donedavnu opuštenost zamijenila je užurbanost, pažljivo planiranje obaveza i strogo pridržavanje rasporeda. Čak su i oni najmlađi počeli shvaćati prolaznost vremena i važnost pridržavanja rasporeda. U svoj toj užurbanosti nisu stigli ni primijetiti promjene koje su nastupile u njihovoj šumskoj zajednici.
Sve dok se jednoga dana nije dogodilo nešto zbog čega je gospodin Ku-ku izgubio pojam o vremenu i svemu drugome oko sebe. Dogodilila se ljubav. Bajna Ku-Ku djeva postala je sve što je gospodin Ku-Ku vidio, trebao i želio. Otkukivanje je prestalo, što je isprva jako zabrinulo životinje, no brzo su shvatile i prihvatile novu situaciju, shvativši da su ovako mnogo sretnije. Gospodin i djeva Ku-Ku dobili su i svoje Ku-Ku ptiće, šumom su odzvanjali neki novi glasovi i neke nove priče.

Osim što donosi stvarno lijepu priču ova slikovnica djeci pokušava približiti i pojam vremena i sigurno će ih zainteresirati za sat i snalaženje na njemu.

Baš poput stanovnika ove bajkovite šume i ova naša mala klupka sreće se mijenjaju, rastu, a da nemamo vremena to pošteno ni primijetiti. Umjesto da se stalno trudimo držati sve pod špagom, naučiti ih velikim riječima i lekcijama, uživajmo ponekad s njima i u malim stvarima. Naučit će sve što trebaju znati, postat će sve što trebaju postati. Neće se ni njima ni nama dogoditi ništa loše ako barem na kratko prestanemo otkukivati vrijeme i kukati zbog stiske istoga. Jasno, ne možemo poput gospodina Ku-Kua dugo zapostaviti svoje obaveze, ali povremeno možemo zastati i isključiti alarme, podsjetnike, unutarnje otkukivanje i sva moranja te se posvetiti osobama i sitnicama koje volimo.

Prijevod: Ivan Ott
Izdavač: Školska knjiga, 2015.
Preporučena dob: 3+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 28