You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Branka Žodan: Sjeverac Dječarac i patka selica

Branka Žodan: Sjeverac Dječarac i patka selica

. 4 min

Jučer, nakon hladnog, vjetrovitog, migrenom ispunjenog i "vraćamo se u vrtić nakon tjedana provedenih doma" dana, svima nam je trebalo jedno dobro ušuškavanje.
Inače prvo slikovnicu pročitam sama kako bih se upoznala s tekstom i ilustracijama i tako je što uvjerljivije predstavila djeci. Ipak, jučer smo to prvo čitanje odradili zajedno. Već dugo mi je na popisu želja i kad sam je jučer napokon kupila, a uzevši u obzir i meteorološke (ne)prilike koje stižu, htjela sam je što prije pročitati. Srećom, Mišonja i Zmajček su prihvatili moj prijedlog jer njihova je riječ pri izboru štiva ipak zadnja.
Dakle, dugo, ali stvarno dugo nisam pročitala bolju priču. Draga Branka Žodan, "You Had Me at Hello!"


Da, već me sam početak nasmijao i pridobio. Mama medvjedica i njezino umiljato mladunče zavukli su se u toplinu i tišinu svoje udobne špilje, zajedno sa šišmišima. Baš kako i treba biti kada dolazi zima. Ali ne i u ovoj špilji. Mama i malac su se meškoljili i prevrtali, nešto je tu bilo čudno. Mama kao mama, umorna i željna odmora već bi nekako možda i zaspala, ali njezino drago mladunče ne prestaje zapitkivati i izmišljati razloge protiv spavanja. Taj početni dijalog je toliko simpatičan, duhovit, ali i životan, poznat i frustrirajuć (za mamu, naravno) da su čak i moji dečki s vragolastim osmijehom komentirali: "Tako je i kod nas kada nas tjeraš spavati!" Osim što sam se zaljubila u način pripovijedanja i toliko životan humor, jako mi se svidio i poučni karakter koji se nastavlja kroz cijelu priču. Već na početku djeca saznaju da, osim medvjeda, zimski san spavaju i šišmiši u špiljama, žabe u mulju, jazavac, jež i puh. Samo, u ovoj priči, svi oni su budni.

Ukratko, pretoplo je, nema snijega i ni jedna životinja ne može zaspati. A krivac je jedna tvrdoglava patka kojoj je dosta stalnog seljakanja pa je jednostavno odlučila postati – stanarica. Stoga je mudrica iskoristila razigranost i zaljubljenost sjevernog vjetra (Sjeverca Dječarca) kako bi s njim skovala plan kako zadržati Babu Zimu što dalje. Umjesto hladnog vjetra i snijega stiže topli, raspjevani Južnjak koji je zaslužan (ili kriv) što je patkin plan otkriven. Ljuta Baba Zima i Sjeverac ipak stižu i tu dolazi do obrata radnje. Likovi su jako zanimljivi i dopadljivi, dijalozi pomno smišljeni i izrazito duhoviti, no i poučni, opisi detaljni, a ilustracije su priči dale još jednu dimenziju i stavile točku na i.
Djeca su se iskreno smijala opisu i ilustraciji Babe Zime, a njezina ljutnja uz sve to bila im je komična.

Neću vam u detalje pisati o tijeku radnje, reći ću tek da je vrlo, vrlo zanimljiv, napet i originalan. Kod ove bajke je važno ono što ona svojom dinamikon i načinom pripovijedanja izaziva kod djece, ali i kod roditelja koji djeci čitaju.
Priznajem da nekad jedva čekam zadnju stranicu slikovnice kako bih dečke što prije “sprašila” u krevet. Volim ja njih iznad svega, volim i čitanje, ali neki dani su teži i duži od drugih. E, čitajući ovu knjigu došlo mi je da djeci kažem: “Hej, ajmo napraviti predstavu! Odmah.” Ali nisam. Što ne znači da neću već sutra. Jer ova bajka je stvorena upravo za to – dramatizaciju. Dok čitate spontano ćete mijenjati glas, hukati, šuškati, zavijati i proizvoditi razne druge zvukove, gestikulirati, mrštiti se, mucati, cvokotati zubima, plesati, pjevati pa čak i “repati” (ako sam mogla ja, može svatko) stihove koji se javljaju u dijalozima.

Najveća preporuka je zapravo činjenica kako su dva umorna i šmrcava četverogodišnjaka neizmjerno uživala u ovoj ne baš kratkoj bajci. Nakon čitanja sami su je još neko vrijeme listali i promatrali ilustracije glumeći nestašnog Sjeverca i ljutu Babu Zimu. Dok ih Ljuta Mama nije natjerala na spavanje.

Autoričino dugogodišnje iskustvo u dramatizaciji tekstova iznjedrilo je ovaj biser koji je idealan materijal za igrokaze na školskim priredbama, ali i za pravu predstavu u kazalištu. Znam da bih bila prva u redu za kupnju ulaznica.

Ilustracije: Tajana Ivić
Izdavač: Ibis grafika, 2017.
Preporučena dob: 5+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 32