You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Carl - Johan Forssen Ehrlin - Hrabri Morris - tjedan naglavačke

Carl - Johan Forssen Ehrlin - Hrabri Morris - tjedan naglavačke

. 4 min

Carl-Johan Forssén Ehrlin je švedski spisatelj, učitelj, javni govornik i edukator osobnog razvoja, mentalnog treninga i rukovođenja. Studirao je psihologiju na švedskim sveučilištima i ima NLP certifikat Master Practitionera.
Poznat je po dječjoj knjizi „Zeko koji želi zaspati“, kod nas izdanoj 2015. godine. Ta je knjiga, kao prvi samoizdani bestseler na Amazonovoj listi, ujedno postala i svjetski fenomen te je prodana u nekoliko milijuna primjeraka. Zekin nastavak, knjiga „Slonica koja želi zaspati“, objavljen je 2016. godine. U Švedskoj je objavljen i treći dio, „Traktor koji želi zaspati“.

Ovo je neobična knjiga o sasvim običnom dječaku i emocijama koje proživljava tijekom jednog tjedna u kojemu se njegov mali svijet okrenuo naglavačke.
Neobična je već po tome što biste, za što učinkovitije služenje, prvo trebali pročitati dio koji se nalazi na kraju. Naime, na kraju su, nakon same priče, ponuđeni savjeti za korištenje knjige. Kako i sam autor upozorava, ukoliko želite navesti dijete da vjeruje u tehnike opisane u knjizi, i Vi sami morate vjerovati u njih ili im barem dati priliku. Nakon savjeta za korištenje knjige napisan je opis tehnike, primjer (iz autorova vlastitog života) te poticaji za razmišljanje za svaki dan i osjećaj koji je Morris proživio u svom "naglavačkom" tjednu. Nakon što pročitate ovaj dio sigurna sam kako će autor steći Vaše povjerenje jer ćete uvidjeti da su sve tehnike koje nam nudi višestuko i uspješno iskušane.
Ova knjiga djeci nudi alate pomoću kojih će lakše svladati negativne emocije s kojima se susreću u svakodnevnom životu. Osim djeci, knjiga i odraslima nudi primjere i načine kako najbolje komunicirati s djetetom i voditi ga kroz teške i uznemirujuće situacije.

Morris je sasvim običan, sretan, hrabar i zaigran dječak koji voli vožnju biciklom, penjanje po drveću i igru s prijateljima. Njegov život je idilično običan sve dok jednog dana s obitelji ne preseli u novi grad. Novo, nepoznato okruženje uzrokuje bujicu nimalo ugodnih emocija s kojima se mali Morris, kao ni bilo koje dijete, ne zna nositi. Tu mu pomažu bliske osobe iz njegove obitelji i okoline.


Priča je podijeljena na sedam dijelova. Svaki dio predstavlja jedan dan. Svaki dan nosi novi doživljaj, novi problem i novu emociju s kojom se Moriss mora nositi, ali i tehniku koja mu u tome pomaže.
Tako je u ponedjeljak zabrinut zbog polaska u novi vrtić, u utorak mu nedostaju stari prijatelji, u srijedu se uplašio pauka, u četvrtak je ozlijedio koljeno, u petak ne želi jesti brokulu, (iako se ni sam ne može sjetiti zašto🙂), a u subotu se boji mraka. U nedjelju Morris i sam pokušva primijeniti tehnike koje su mu pomogle kako bi pomogao odrugima. Nedjeljna priča pokazuje krajnji cilj ove knjige, a to je da djecu, kroz kontinuiran ovakav način ublažavanja svakodnevnih problema učimo samostalnom korištenju ovih tehnika.


Kroz dopadljive ilustracije djeca će osjetiti simpatiju prema Morrisu i povezanost s njim jer je prikazan baš poput jednog od njihovih vršnjaka. Osim što su jasne i simpatične, ilustracije su i vrlo izražajne te odlično prikazuju različite emocije kao što zabrinutosti, tuga, bol, strah, odbojnost te, kao šećer na kraju, sreća i zadovoljstvo.

Knjigu sam pročitala prvo sama i malo je proučila prije nego sam se upustila u čitanje s djecom. Moram priznati kako sam bila pomalo skeptična jer smo i ja i djeca valjda jedni među rijetkima kojima “Zeko koji želi zaspati” nije među omiljenim knjigama. Možda je bio problem u pristupu. S ovom knjigom je potpuno drugačija priča. Povjerovala sam joj “na prvu”. Svidjela mi se priča koja je zanimljiva, dinamična i bliska i djeci i nama roditeljima, prepoznala sam nas u svakoj navedenoj situaciji. Podjela priče na manje dijelove ne dovodi do zamora prilikom čitanja, jasno odvaja jednu situaciju i emociju od druge pa djeca stignu predahnuti i razmisliti o pročitanome, prisjetiti se slične situacije iz vlastitog života te sami iskušati ponuđenu tehniku.
Jako mi se svidjelo što se kroz ponuđene tehnike potiče aktivacija svih osjetila kod djece i što pristup možete individualizirati ovisno o osobinama vlastitog djeteta.

Mišu i Zmaju je već naslovnica, s dijelom naslova koji je okrenut naopako, privukla pažnju. Interes za pričom, simpatije prema Morrisu i suosjećanje s njim su se okretanjem narednih stranica samo povećavali. Jako im se svidjela ilustracija na kojoj Morrisu ispadaju stvari iz džepova dok visi naglavačke s grane te pogrešno riješen zadatak 😊. Simpatične ilustracije, jednostavno napisan tekst, primjerima koji su i njima jako bliski i poznati te podijeljenost radnje kroz dane u tjednu zaslužni su što im se ova knjiga jako svidjela. Ponuđene tehnike su im bile jako zanimljive i iznenađujuće dobro su ih prihvatili. Jako im se svidjelo kretanje, zamišljanje pauka u crvenim čarapicama i s narančastim šeširom, davanje oblika i boja emocijama i pjevušenje uspavanke na koje ih je priča potaknula.
Ova knjiga je pravi izbor za sve one trenutke kada Vam se čini da je sve krenulo naglavačke.

Ilustracije: Katarina Vintrafors
Prijevod: Tina Šut
Izdavač: FOKUS na hit, 2018.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 36