You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Dan Brown: Divlja simfonija

Dan Brown: Divlja simfonija

. 6 min

Ovu interaktivnu multimedijsku slikovnicu sam vrlo nestrpljivo iščekivala, iako zapravo nisam točno znala što očekivati. Nakon što je napokon objavljena i počela „iskakati iz paštete“, a da i dalje nisam o njoj uspijevala pronaći mnogo više od sinopsisa i naslovnice, počela sam dvojiti jer nisam bila sigurna hoće li to biti isplativa kupnja.

Zanimalo me mnogo pojedinosti: ima li gubmiće ili se glazba sluša samo preko aplikacije, kakva je aplikacija i hoće li previše djeci odvlačiti pažnju, koliko je trajanje glazbenih dijelova, kakva je priča, koji način pripovijedanja...Imala sam sto upitnika iznad glave i još više vlastitih predodžbi kako bi mogla izgledati.

Ipak, vođena onim prvim instinktom (i popustom, koji još uvijek traje) naručila sam je, što se pokazalo dobrom odlukom. Djeca su oduševljena njome, a uspjela je pridobiti i moju pažnju i naklonost.

Stoga ću vam je danas pokušati sažeto, ali se nadam ipak vjerodostojno, predstaviti.

Krenimo redom, od priče.

Ovo je priča o raznolikom i živopisnom životinjskom društvancu. Neki od njih žive u džungli, neki u šumama, neki na drveću, neki na poljima, neki u vodi, neki su maleni, neki veliki, neki plahi, dok neki zastrašuju svojom pojavom. No unatoč (ili možda upravo zahvaljujući njima) svim svojim različitostima, zajedno su stvorili jednu divnu, skladnu cjelinu. Pod vodstvom malog, neodoljivog mišića, velikog maestra i vođe, ispričali su priču o sebi, iznijeli pred nas neke vrlo mudre pouke, zabavili nas i zadivili svojom glazbom te pred nas stavili zanimljiv i izazovan zadatak otkrivanja tajnog koda.

Svaka je životinja, ili skupina njih, predstavljena kratkom pričom u stihu, koja otkriva smiješnu  ili zanimljivu stranu pojedine životinjske osobnosti. U ovom neobičnom orkestru našle su se šumske ptičice, nespretne mace, skakutavi klokan, strašni štakori, brzi poniji, raspjevani slonovi, bojažljivi noj, vješti pauci, snažna i tiha raža, čudesni kit, otmjeni labud i još desetak zanimljivih životinjskih predstavnika.

Moram priznati da mi tekst u nekim dijelovima nije baš najbolje „sjeo“ . Ne znam je li do prijevoda, no neki dijelovi, iako dobro zamišljeni, su mi zvučali pomalo nategnuto i nezgrapno sročeno. Možda je krivo moje prethodno očekivanje da će priča biti pisana u proznom obliku, možda nisam uspjela uloviti ritam, ne znam, ali nešto mi je falilo da bih mogla reći „stihovi su mi savršeni“.

No nisam primijetila da je to smetalo djeci, oni su uživali u svakom ponovnom čitanju.

Ono što me oduševilo su kratke, mudre, predivne poruke koje se nalaze na svakoj stranici. Vrlo su motivirajuće, ohrabrujuće i svojom jednostavnošću potpuno prilagođene i razumljive djeci.

Najviše su nas se dojmile:

„Katkad velika buka nije najbolji način da se zadobije pažnja, puno je bolje biti otmjen i tih.“

„Svi smo mi različitih veličina, boja i oblika. Ako udružimo snage, možemo stvoriti divnu glazbu.“

Dolazimo do dijela koji je djecu, očekivano, oduševio -  glazba. Za početak, kako je uopće slušati?

Na prvoj stranici knjige nalazi se QR kod za besplatnu aplikaciju. Nakon što ga skenirate, na pametnom telefonu će vam se otvoriti internetska stranica s koje možete preuzeti tu aplikaciju, nakon čega možete uživati u slušanju zaista predivne glazbe. Dakle, nema nikakvih tipkica, usmjeravanjem kamere u određenu stranicu na mobitelu ili tabletu se pokreće skladba koja odgovara životinji s te stranice. Skladbe možete mijenjati strjelicom (naprijed - natrag), a imate i izbornik sa sličicama životinja pa ih možete slušati redom kojim želite.

Dok slušate glazbu, na zaslonu mobitela ili tableta je prikazan dio ilustracije s te stranice. Sviđa mi se što je slika statična jer tako ipak manje odvači pažnju pa često dok slušaju uopće nemaju potrebu gledati u ekran.

Svaka životinja je predstavljena jednim glazbenim stavkom, koji svojim ugođajem, tempom i izborom instrumenata odgovara osobnosti te životinje. Tako je labudov stavak nježan, pomalo snen i polagan, nježna paukova mreža dočarana je opuštajućim zvukovima harfe, a stavak koji prati geparda je brz i pomalo napet, poput njega samog u lovu.

Meni je pak najljepši stavak nježna kitova pjesma. Stavci su i dužinom primjereni dječjoj pažnji. Uglavnom su u trajanju do dvije minute, što je dovoljno dugo da se uspiju uživjeti i prepustiti s maštanju.

Glazbu za slikovnicu izvodi Zagrebački festivalski orkestar (Zagreb Festival Orchestra) iz Hrvatske, a snima i producira američka diskografska i producentska tvrtka PARMA Recordings.

Ilustracije Susane Batori su vrlo zanimljive. Osim što su zaista lijepe, bogate bojama i prožete duhovitim detaljima, skrivaju i zanimljiva iznenađenja. Na stranicama ćete pronaći „razbacana“ slova koja skrivaju šifriranu poruku.

Taj dio je dječacima bio izuzetno zanimljiv. Trebalo im je neko vrijeme da otkriju ključ za dešifriranje, no vrlo brzo su ušli u štos te čak u dijelu knjige pronašli način kako si olakšati odgonetavanje.

Oduševljenje je izazvala i posljednja stranica koja se rasklapa i prikazuje sve životinje iz slikovnice skupljene u pravi simfonijski orkestar čiju vedru i dinamičnu skladbu u trajanju od tridesetak sekundi također možete poslušati.

Ukupno dvadeset životinja, dvadeset kratkih priča u stihu, dvadeset mudrih poruka i oko 30 minuta predivne, inspirativne glazbe učinilo je ovu slikovnicu jednom od najposebnijih knjigica ove godine. Nakon što je imamo već desetak dana te sam uspjela malo dublje zagrepsti po površini i doživjeti je, a i vidjeti koliko djeca u njoj uživaju, mogu iskreno reći da ima našu preporuku.

Osim što je čitaju, uživaju proučavati ilustracije, instrumente prikazane na unutarnjim koricama, ispisivati njihove nazive i popis životinja, komentirati njihove osobine i osmišljavati detaljnije priče o njima i njihovim međuodnosima. Najviše uživaju u glazbi, uz koju vrlo rado plešu, oponašaju sviranje ili pokušavaju prepoznati zvuk pojedinog instrumenta, što su povezali s otkrivanjem šifri koje su skrivene na svakoj stranici.

Zapravo, pozitivan utjecaj ove slikovnice, i glazbe općenito, mogao bi se sažeti u vrlo lijepom autorovom obraćanju čitateljima, koje se nalazi na kraju slikovnice.

„Dragi čitatelji,
Mnogo prije nego sam počeo pisati priče... pisao sam glazbu.
(...)Kao djetetu, glazba mi je bila nešto poput tajnog svetišta. Umirivala me kada sam se osjećao frustrirano, a u samoći mi je bila vjeran drug, pomagala mi je da iskazujem veselje kad sam bio sretan, i što je najbolje, poticala me na kreativnost i razbuktavala mi maštu.
(...)Glazba je nešto poput pripovijedanja, i svaki od dvadeset i jednog orkestralnog stavka u Divljoj simfoniji u preplitanju s popratnim pjesmama i ilustracijama čini jedinstvenu cjelinu (nešto poput svojevrsnog koda!) – čija je svrha pričanje priče.

Dan Brown oduvijek je bio pripovjedač. Od malih nogu fascinirali su ga ritmovi i zagonetke, a svoje priče voli dijeliti s velikim i malim knjigoljupcima u romanima koje piše te u svojoj glaybi i poeziji. Autor je brojnih međunarodnih bestselera, uključujući i svjetski fenomen „Da Vincijev kod“. Živi u SAD-u, u Novoj Engleskoj, sa žutim labradorom Winstonom. Divlja simfonija njegova je prva slikovnica.

Susan Batori živi u Budimpešti sa svojom srodnom dušom Robertom i mačkom Kamillom. Studirala je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti i Budimpešti, a od 2013. godine radi kao ilustratorica dječjih knjiga.

Ilustracije: Susan Batori
Prijevod: Damir Šodan
Izdavač: V.B.Z., 2020.
Preporučena dob: 4+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 44