You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
David McKee: Elmer's Christmas

David McKee: Elmer's Christmas

. 3 min

Vjerojatno ste već čuli za Elmera, osebujnog, vedrog i potpuno drugačijeg šarenog slona s kariranim uzorkom. Možda ste već i čitali priče o njemu, a ako niste, iskreno vam preporučujem da ih potražite.

Elmer je klasik, djelo koje ni nakon 30 godina ne gubi na popularnosti i aktualnosti. Moralne poruke, koje ćete pronaći u svakoj od slikovnica iz serije, su univerzalne i bezvremenske.
Upečatljive ilustracije jarkih boja čine slikovnicu, baš poput glavnog junaka, lako uočljivom, prepoznatljivom i posebnom u mnoštvu drugih slikovnica.

Iako je David McKee napisao i ilustrirao preko četrdeset slikovnica o Elmeru, u Hrvatskoj su izdane tek dvije, "Elmer" i „Elmer i izgubljeni medo“, koja je nama jako draga. U njoj je Elmer pomagao malom sloniću pronaći izgubljenog medvjedića i podsjetio nas da „ne moraš biti drugačiji da bi bio poseban. Svaki medo je poseban, a osobito onaj koji je tvoj.“

Zato su se dječaci jučer iskreno razveselili kada je ispod ukrasnog papira izvirila poznati šarena surla. I to još u društvu ništa manje neobičnog Djeda Božićnjaka. 😀

U ovoj blagdanskoj priči Elmer i ostatak krda se pripremaju za Božić.

Po samim ilustracijama se nikako ne bi dalo zaključiti da se približava Božić, jer  okoliš u kojemu žive slonovi pršti bojama i ne djeluje nimalo "blagdanski". Najuzbuđeniji su maleni slonići koji nestrpljivo iščekuju tradicionalni dolazak „Papa Red“-a, slonovske inačice Djeda Božićnjaka.
Kako bi na miru pripremili darove odrasli slonovi zamole Elmera da sloniće odvede u šetnju i potragu za božićnim drvcem.

- Are we going where Papa Red lives? - they asked.
- Close by - said Elmer.
- Have you seen him, Elmer?
Elmer smiled. - Yes, - he said.
For the rest of the walk, they asked Elmer about Papa Red.

Visoko na planini mališani prvi put u životu ugledaju snijeg i oduševljeno se zabavljaju, toliko da zaborave na Papa Red-a. Za to vrijeme, dok traži savršeno drvce, Elmer sreće jednog od sobova te dogovori iznenađenje za sloniće. Na povratku mališani pomažu Elmeru nositi drvce. Posebno mi se svidjelo što je Elmer odabrao drvce koje će poslije najlakše vratiti u šumu, gdje će nastaviti rasti, a ne biti odbačeno čim blagdani prođu.


Sljedećeg dana cijelo krdo je pomagalo ukrasiti drvce te postaviti darove ispod njega, čemu su se najviše radovali najmlađi.
I ostale životinje su im se pridružile i divile se njihovom trudu. Još jednom su se svi oni, mali, veliki, gmizavi, skakutavi, prugasti, sivi i šareni ujedinili i pokazali da smo ipod kože, kakve god boje ona bila, jednaki te bismo u lijepim, kao i u onim teškim trenutcima trebali biti ujedinjeni.

Te noći, do njih stiže Papa Red, a Elmer malim slonovima dopusti da ga "kriomice" vide, pod uvjetom da ostanu tihi.  No tada se dogodilo nešto potpuno neočekivano. Na veliko zaprepaštenje i razočarenje najmlađih, Papa Red ne donosi, već odnosi pripremljene darove. Tada doznajemo da su ih slonovi pripremali, ne jedni za druge, već za one kojima je to najpotrebnije.
Mali slonići bivaju pomalo tužni, no Elmer ih za njihovu velikodušnost dodatno nagrađuje posebnim iznenađenjem.

Zaista divna, topla i potrebna priča, osobito u ovo blagdansko, vrijeme darivanja, kada lako zaboravimo i na prave vrijednosti i na činjenicu da ljepota darivanja ne leži uvijek u primanju, nego u darivanju najdražih i onih kojima bi naš mali znak pažnje i pomoć mnogo više značili.

Tekst i ilustracije: David McKee
Nakladnik: Andersen Press Ltd., 2010.
Preporučena dob: 3+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 32