You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Haddy Njie: Tebi već se sniva ( Laku noć za cijelu godinu)

Haddy Njie: Tebi već se sniva ( Laku noć za cijelu godinu)

. 5 min

Dobro jutro ću vam poželjeti preporukom najljepše uspavanke koju sam u životu vidjela jer ne mogu dočekati večer kako bih s vama podijelila ovu prekrasnoću koju smo u posljednja dva dana pročitali već desetke puta.

Neki autori i ilustratori dječjih knjiga i slikovnica su svojim talentom i originalnošću toliko osvojili moje srce da ću ostati vjerni kupac njihovih djela i kada mi djeca odrastu. Ne kažu uzalud da slikovnice, barem one kvalitetne, nisu samo za djetinjstvo već za cijeli život. Ovo je jedna upravo takva, nježna, poetska, nestvarno lijepo ilustrirana slikovnica pisana za najmlađe, ali ništa manje oduševljenje neće izazvati ni kod odraslih čitatelja.

Lisa Aisato je vanserijski talentirana umjetnica i jedna od najpoznatijih norveških ilustratorica od čijih vam nestvarno lijepih i maštovitih ilustracija zastaje dah.

Ljubav prema umjetnosti dijeli sa svojom starijom sestrom, Haddy Njie, novinarkom, glazbenicom i spisateljicom. Sestre su dugo sanjale o stvaranju zajedničke slikovnice, a njihov san se ostvario 2016. godine u obliku najljepše uspavanke koju sam ikada vidjela.

Slikovnica tako lijepa da ne mogu odlijepiti pogled s nje, donosi nježnu, poetičnu uspavanku u rimovanim stihovima za cijelu godinu. Baš poput djece, odraslih, životinja i biljaka, i godišnja doba spavaju. Dok je jedno godišnje doba budno, ostala tri spavaju u svojim posebnim, od prirodnih ljepota načinjenim krevetićima. I tako dok se ne zatvori cijeli krug. Pa sve krene ispočetka. Tako jednostavno, prirodno, životno, a opet originalno i genijalno zamišljeno i prikazano.

Svako godišnje doba je personificirano, prikazano u ljudskom obliku, s ljudskim karakteristikama, snovima koje sniva dok spava i darovima koje donosi prirodi kada se probude. A sa svakim godišnjim dobom povezano je i jedno dijete koje odlazi na spavanje. I baš koliko su različita godišnja doba, toliko su različito pikazana i ta djeca. Ta raznolikost u spolu, boji kože, boje kose i ostalim detaljima po kojima se dječica razlikuju je jednostavno predivna.

A pjesničke slike kojima su prikazana godišnja doba... izazivaju trnce i prizivaju sjećanja na sve najljepše uspomene iz djetinjstva. Ožive sve probušene gume na biciklu; svaki trn u peti; miris maminog svježe opranog rublja koje se suši na štriku; vrući pijesak između prstiju; prve ljetne romanse; svrab od štrampli koje su nas roditelji tjerali nositi i onaj još gori koji ti se prožme tijelom dok se promrznut i mokar do kože sušiš isred peći, iste one ispred koje ti je baka pričala priče o Domaćima i s koje je mirisalo kuhano vino; lovljenje pahulja jezikom i jedna od najvećih dječjih nadoumica – pokušati polizati zaleđenu ogradu ili možda bolje ne.

I dok gledaš djecu kako možda baš i ne razumiju dragocijenost svakog od tih stihova, ali svejedno zabezeknuto gledaju očarani ljepotom ilustracija, možeš se samo nadati da će s tim prekrasnim prizorima usnuti i o njima sanjati.

Svakoj ovoj predivnoj pjesničkoj slici, svakoj prirodnoj ljepoti i svakom usnulom djetetu udahnut je život očaravajućim ilustracijama koje su nas u potpunosti uvukle u atmosferu svakog godišnjeg doba.

Zaigrano, svježe proljeće; veličanstveno, šareno ljeto; raškošna, darežljiva jesen i tiha, sjetna zima, izmjenjuju se, bude se, žive svoje snove i ponovno tonu u san.

I ne znam niti jednog ilustratora, osim možda našega Zdenka Bašića, koji bi poput Lise Aisato tako udahnuo život likovima, koji bi nam tako slikovito, živo i raskošno, s finim nitima nježnosti i bajkovitosti, prikazao najljepše od svakog godišnjeg doba. Kao da je crtala i slikala čarobnim štapićem, a ne običnom olovkom i vodenim bojama.

Ilustracije otkrivaju tri paralelne priče: prva, glavna je o izmjeni godišnjih doba; druga se javlja nakon ponavljajućih stihova i prikazuje usnulu djecu iz različitih krajeva svijeta; a treća prati dječaka i djevojčicu s ljuljačkom i saonicama koji uživaju punim plućima u svakom godišnjem dobu.

Prva je zima, a ispod smrznutog snježnog pokrivača spokojno spava proljeće, snivajući u krevetu od cicamaca i udišući korijenje i sjemenke dok čeka svoje vrijeme za buđenje.

Sanja o bubama i mravcima i crvima što iz sjene se migolje,O pupoljcima što cvjetaju i gusjenici sitnoj do mile volje.
O pčelama što zuje od cvijeta do cvijeta, od bicikla praznoj gumi,
o blijedim koljenima, ledu što se topi i potoku koji šumi.

Nakon što veselo preleti preko krovova, toplinom otopi snijeg i prospe žute maslačke po livadama prvo djetešce odlazi na spavanje, baš poput ljeta koje još spava u baršunastom, mekom pupoljku.

Zima prvo, a proljeće zatim.
Uvijek tako biva.
U proljeće ljeto spava
i tebi već se sniva.

Nakon proljeća ljeto donosi eksploziju boja i mirisa, bezbrižnost i smiraj u toplim ljetnim večerima.

Nepregledna polja makova i bijeli pahuljasti padobrani maslačaka „zalijepili su mi oči“ za stranicu. Gotovo možete čuti cvrčke i osjetiti ubode dosadnih komaraca. Jednostavno očaravajuće!

Ništa manje lijepe nisu ni vatrena jesen u kontrastu sa sivilom koje se nadvija nad grad ili šuštava šumska postelja sive starice zime.

Svijet priča šaren je i beskonačan, baš kao i svijet mašte. A poetičan, umirujuć i vizualno očaravajući svijet koji se nalazi unutar korica ove slikovnice na krilima mašte će odvesti vaše mališane u najljepše predjele snova.

Autor: Haddy Njie

Ilustracije: Lisa Aisato

Prijevod: Zorana Jančić i Matko Abramić

Nakladnik: Hibou publishing

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 40