You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Helen Cooper: Juha od bundeve

Helen Cooper: Juha od bundeve

. 3 min

Ako je već vrijeme tako odlučilo možemo se i mi pretvarati da je jesen i uživati u toplini ove predivne slikovnice za čije je ilustracije britanska autorica i ilustratorica 1998. godine dobila i nagradu “Kate Greenaway”.

Naknadno sam saznala da je “Juha od bundeve” zapravo prvi dio trilogije o ovim osebujnim šumskim prijateljima. Postoje još dva naslova:” A Pipkin of Pepper” i “Delicious!”. Nemamo ih, ali stavit ću barem fotografije naslovnica koje sam pronašla.

Sam pogled na naslovnicu da naslutiti kako se unutar korica ove knjige skriva nešto čarobno.
Prekrasne, prekrasne ilustracije tako su bajkovite i živopisne da čak i bez teksta uspiju prenijeti toplinu i napetost priče te zadržati pažnju djeteta, a i odraslih, na svakoj stranici.
No osim prekrasnog vizualnog ostvarenja donosi i zanimljivu, napetu i poučnu pricu o prijateljstvu, ustupcima koje smo spremni učiniti za sreću nama dragih osoba, kolotečini i tvrdoglavosti koja ponekad zna biti kobna za održavanje veza.
Koliko puta se i sami bojimo izaći iz svoje sigurne zone i samim time propuštamo nova iskustva. A da ne pričamo o onim nebrojenim dječjim " pusti mene, mogu sam" ili " daj da ti pomognem" koje često u nedostatku vremena i strpljenja " otpilimo" u samome startu.

Priča o juhi od bundeve počinje duboko u šumi, u staroj bijeloj kolibi u kojoj žive troje prijatelja, Vjeverica, Mačak i Patak. Imaju i svoj vrt u kojemu rastu bundeve. Svaku večer kuhaju juhu od bundeve, pri čemu svatko ima svoj zadatak; Mačak bundevu reže, Vjeverica miješa, a Patak soli. Nakon toga Mačak svira gajde, Vjeverica bendžo, a Patak pjeva. Idila! Sve dok jednoga jutra Patak ne poželi preuzeti Vjeveričin zadatak, što se njoj nije ni najmanje svidjelo. Tu počinju svađa, navlačenje i kaos. Patak uvrijeđen i povrijeđen odlazi. Vjeverici i Mačku treba neko vrijeme da pregrizu ponos i shvate koliko im fali prijatelj. Jako je dobro prikazano njihovo preispitivanje i žaljenje zbog prenagle odluke. Samo iščekivanje Patkova povratka i potraga za njim su jako napeti, a savršene ilustracije su pridonijele dramatičnosti i neizvjesnosti. Naravno, priča ima sretan završetak, koji će sigurno izvući uzdah olakšanja, ali i iskren osmijeh zbog neprilika koje nagovještava. No zar upravo kušnje i kompromisi ne krase ona najduža, najiskrenija prijateljstva?!

Ovo je definitivno jedna od najljepših i najkvalitetnijih slikovnica koje smo čitali.
Potiče razmišljanje o važnosti prihvaćanja međusobnih razlika, uvažavanju potreba i osjećaja drugih te suradnje.
Gledajući ilustracije gotovo možete čuti večernju melodiju koja dopire iz topline male bijele kolibe te namirisati slatkasti miris fine juhice. Puno pažnje je posvećeno izrazima lica svakog lika što lako potakne empatiju kod djece, posebno prema jadnome Patku koji sam i tužan luta mračnom šumom.
Djeci je isto draga i rado je vade s police. Njima je zanimljivo tražiti malene bubamaru i skakavca koji su tako vješto skriveni na skoro svakoj stranici. I inače vole papati juhu od bundeve, a nakon ove slikovnice kao da im je postala još slađa.
"Juha od bundeve" je definitivno prava poslastica za sva osjetila, i malenima i velikima.

Želite li se i sami s djecom zabaviti i skuhati finu juhu od bundeve možete iskušati ovaj recept:

Juha od bundeve s curryjem

2 čena češnjaka

1 srednji luk

1 kg mrkve

1 kg narančaste bundeve

2 žlice maslinova ulja

žlica vegete

2-3 lovorova lista

3-4 žiličice curryja u prahu

zeleni peršin

sol, papar i ljute paprike po ukusu

10 dag ljuštenih bučinih sjemenki (golica)

· luk i češnjak sitno iskosati, popržiti na ulju, dodati očišćenu i na kockice izrezanu bundevu i mrkvu, oko 1,5 litre vode, vegetu, lovor, curry i kuhati dok mrkva ne omekša

· propasirati, vratiti na vatru dodati vode ako treba, soli i papra i ljute paprike (po ukusu)

· na kraju dodati sitno kosan peršin

· poslužiti uz kiselo vrhnje i s preprženim bučinim sjemenkama

Dobar tek!

Prijevod: Sanja Lovrenčić
Izdavač: Golden marketing - Tehnička knjiga, 2004.
Preporučena dob: 4+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 32