You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Holly Hobbie: Zvrčko i Mljac - Samo da bude snijega, Za Božić sam sigurno doma

Holly Hobbie: Zvrčko i Mljac - Samo da bude snijega, Za Božić sam sigurno doma

. 8 min

Dugo smo i nestrpljivo iščekivali domoći se ova dva naslova iz serije sllikovnica o Zvrčku i Mljacu. Ako još niste upoznali ova dva slatka neodoljiva praščića, od srca vam preporučujem da ih potražite jer su pravi biseri među slikovnicama.

Zvrčko i Mljac su dva simpatična prijatelja koja žive zajedno u malenoj, dražesnoj kućici u Šljukinu Gnijezdu, negdje u Sjevernoj Americi.

Iako različitih osobnosti i interesa, nerazdvojni su i kroz svoje mnogobrojne avanture pokazuju nam da je imati one prave, istinske srodne duše s kojima ćeš dijeliti dobro i zlo najveći dar.

Kod nas je u nakladi Algoritma objavljeno devet naslova iz serije:

Zvrčko i Mljac
Dar za Mljaca
Čarobna Zlata
Ti si moje sunce
Na vrhu svijeta
Da si barem tu
Nova prijateljica  
Za Božić sam sigurno doma
Samo da bude snijega


Kada su ih zvrkovi prije otprilike mjesec dana otkrili na ne baš dobro skrivenoj hrpi nije bilo sumnje da će upravo one biti izbor za prvi dan adventskog kalendara.

I sama sam baš sretna zbog njihovog izbora jer su ove dvije divotice upravo savršene za ušuškavanje i uljuljkavanje u blagdansko raspoloženje i zimsko vrijeme koje nam se upravo prikrada.

Za Božić sam sigurno doma

Prijevod: Martina Aničić
Algoritam, 2003.

Omiljeni prijatelji Zvrčko i Mljac se vraćaju u još jednom jednostavnom, toplom i zabavnom božićnom naslovu o zajedništvu, tradiciji i onoj mrvici čarolije koja nam svima ponekad dobro dođe.

Priča počinje razglednicom. Mljacovom razglednicom.

Kako smo već i mi čitatelji i Zvrčko navikli, Mljac je na još jednom putovanju. Ovaj put se radi o obiteljskom okupljanju u Škotskoj, povodom stotog rođendana njegove prapratetke Peg. Upravo je od nje Mljac dobio poseban božićni dar koji će u nastavku priče biti od iznimne važnosti.

Kako je Božić pred vratima, Zvrčko vadi check listu svih poslova koje do Mljacovog povratka treba obaviti. A njih je u blagdansko vrijeme, znate i sami, mnogo.

Srećom, tu je i njihov papagaj Tulipan koji mu pomaže kako bi njihov dom zasjao punim sjajem.

Dali su se u to cijelim srcem, ne prepuštajući ništa slučaju. Sve mora biti spremno dok se Mljac ne vrati. Pa... skoro sve. Neke stvari su tradicionalno radili skupa i Zvrčko čvrsto vjeruje da će tako biti i ove godine.

U svojoj razglednici iz Škotske, Mljac obećava da će za Božić biti kod kuće. Ali ledena oluja i odgođeni letovi prijete da će pokvariti planove.
Ipak, trudi se na sve moguće načine biti u kontaktu sa Zvrčkom. Primjećujemo da nema mobitel, zbog čega su dječaci zaključili da je ovo vrlo stara slikovnica :).

Prima: zvrčko@šljukinognijezdo.com
Predmet: Božić

Zvrc,

u Edinburghu je ledena oluja. Svi letovi kasne. Ali nemoj kititi drvce bez mene. Na putu sam i stižem doma... već ću nešto smisliti.

Tvoj kompić,
Mljac

P.S. Dušom i tijelom spreman sam za proslavu

Dok Zvrčko i Tulipan peku Zvrčkov omiljeni Božićni kolač i idu po božićno drvce, Zvrčko napokon kreće kući.

Atlanski ocean prelijeće WorldWide Airwaysom iz kojega se ore "Zvončići", ali sletjevši u Boston nailazi na nove probleme. Sav promet, vlakovi, autobusi i taksiji, je zatvoren zbog snježne oluje. Odlučan ispuniti dano obećanje, Zvrčko ostatak puta odluči prijeći pješice. No umor i hladnoća su ga svladali pa se šćućurio ispod stabla u šumi. I baš tada je u svom džepu napipao pratetin dar, orah srećonošu.

"Badnjak je, pomislio je. O kako bih volio da sam sada u svom dragom šljukinu Gnijezdu. "

I nismo sigurni je li tome zaslužan orah srećonoša, božićna čarolija ili puka sreća, u pravom trenutku pojavljuje se neobičnan putnik u saonicama koji Zvrčku ponudi prijevoz do doma. Izgleda nam nekako poznato. A vama?

U međuvremenu, u Šljukinom Gnijezdu pripreme su pri kraju i sve izgleda idilično. Ipak, nedostaje ono najvažnije.

No, kao i ostale priče iz serije, i ova ima sretan završetak, što nam je trebalo skoro kao i Zvrčku i Mljacu, jer je dio gdje se Zvrčko smrzava u šumi dečke poprilično rastužio.

Praščići ne mogu biti slađi, ovako prigodno odjeveni i s izrazima iskrenog oduševljenja. Pogledajte ih samo u njihovim pidžamicama. Nisu li neodoljivi?!

Ova priča ima dvije paralelne radnje, jednu koja prati Zvrčka na povratku i drugu koja prikazuje događanja u Šljunikom Gnijezdu. Osim oskudnim, ali vrlo jasnim i efektnim tekstom, to je istaknuto i ilustracijama koje ne samo da su popratni dio priče, već u nekim dijelovima preuzimaju i glavnu riječ. Primjećujete li kako u Šljukinom Gnijezdu prevladavaju tople boje, dok je Zvrčko uglavnom okruženim hladnih tonovima.

Posebno su nam drage stranice bez imalo teksta, ali s mnogo istaknutih i suptilno duhovitih detalja koji vam izvuku osmijeh na lice, osvoje srca i potpuno prenesu emocije likova i na čitatelje. Ostavljaju toliko prostora za maštovitost i vježbanje pripovijedanja kod malih čitatelja.

Toplina kojom odiše ova priča mi je nevjerojatna. Ideja o prijateljstvu, odanosti, održavanju tradicije i važnosti zajedništva čini je jednom od najdražih nam božićnih slikovnica.

Samo da bude snijega

Prijevod: Lara Hölbling Matković
Algoritam, 2007.

U ovoj slikovnici smo se posebno prepoznali, jer baš kao i glavni likovi, dječaci s prvim danima prosinca nestrpljivo iščekuju prve pahulje. Toliko da sam morala obećati da ću ih buditi čak i usred noći ako vidim da je počelo snježiti.

Nismo još izvukli punu opremu, za razliku od Zvrčka, koji je imao apsolutno sve spremno. Problem je bio što snijegu nije bilo ni traga.

Mljaca su, pak mučile druge brige. Želio je Zvrčku za Božić pokloniti nešto zaista posebno, ali nije imao ni blizu ideju što bi to moglo biti.

"Znao je da je najbolji dar obično nešto što sam izradiš, neki jedinstveni čmrčak, a ne samo kakva mrdavica koju možeš kupiti u trgovini."

Prijašnjih godina bio je vrlo maštovit pa je Zvrčku poklonio neke zaista posebne stvari, a najvažnije je da su u tim darovima uživali zajedno.

I nas su oduševile sanjke Raketa Š.G., tajanstvena sjemenka i splav Kraljica lopoča Š.G. Uostalom, a koga ne bi?!

Da biste nekome darovali nešto posebno, morate tu osobu dobro poznavati. A ako itko poznaje Zvrčka u dušu, onda je to njegov najbolji prijatelj. Tako ćete i vi saznati neke stvari o njemu, čak i ako niste čitali ostale slikonice iz serije.

Nije ni Zvrčku bilo lako. I sam se pitao što pokloniti svojem hrabrom, neustrašivom i veselom prijatelju koji voli šetnje, pustolovine i neobična mjesta, zemljovide, opremu i neustrašivo vrijeme.

Čak im ni Zlata nije bila od velike pomoći, barem ne oko izbora poklona za njih dvojicu.

Iduće jutro iznenadio ih je debeli snježni pokrivač pa su prijatelji proveli cijeli dan u šumi. Zaista poseban dan.

"Kad su zastali da odmore, Zvrčko reče: "Da bar mogu uzeti ovo jutro, staviti ga u džep i zauvijek sačuvati."
" I ja", uzdahne Mljac. "Savršeno je."

Raspoloženje im je brzo splasnulo jer je već te večeri počela pljuštati kiša i sav snijeg se otopio, prije nego su stigli uživati i u sanjkanju.

No nisu klonuli duhom, štoviše, božićni duh ih je u potpunosti obuhvatio, a dobili su i inspiraciju i bacili se na izradu onih posebnih darova.

Na božićno jutro im se pridružila i Zlata, prema kojoj su obadva praščića vrlo brižna i pažljiva. A njih dvojica, onako zvrčkavi i mljackavi, tako različiti, a opet toliko bliski i nerazdvojni, i ovaj put su uspjeli jedan drugoga oduševiti darom. A i nas su oduševili i iskreno ganuli. Mljac je napravio kolica za sanjkanje - bilo snijega ili ne, a Zvrčko je smislio kako zauvijek sačuvati onaj savršeni snježni dan u šumi.

Ova predivna božićna priča podsjeća da najbolji darovi dolaze iz srca, ne iz dućana. Prekrasne ilustracije, dopadljivi likovi, sjajna priča, taman doza humora te odličan prijevod čine i ovu slikovnicu jednom od onih koje bi svako dijete trebalo imati priliku upoznati.

Tekst i ilustracije: Holly Hobbie
Preporučena dob: 3+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 32