You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Ivana Guljašević: Amo - tamo

Ivana Guljašević: Amo - tamo

. 3 min

Danas smo za dobro jutro, laku noć i još nekoliko puta između toga čitali drugu slikovnicu iz adventskog kalendara.

Simpatična i kratka priča čiji tekst i ilustracije potpisuje Ivana Guljašević vodi nas u daleka polarna područja gdje, udaljeni jedan od drugoga, žive pingvin, polarni medo i bijeli tuljan. Duga polarna noć, ispunjena tišinom i monotonom bjelinom snijega i leda čine njihov život prilično dosadnim dok tako usamljeni tumaraju nepreglednim bijelim prostranstvom.


No iznenada na nebu ugledaju neobičnu svjetlost te vođeni njome naizlaze jedan na drugoga, a zatim i do izvora nebeskog sjaja – šarenog cirkusnog šatora.
Uzbudljive točke vesele i neobične cirkuske skupine, koju čine klaun - medo žongler, sova na trapezu, kit u bačvi, klizačica lisica, sob na neobičnom monociklu i tuljan koji balansira loptom na nosu, najavljuje stari pingvin s leptir mašnom i žutim točkastim cilindrom na glavi.
Po završetku predstave cirkus Amo - tamo, koji putuje svijetom i zabavlja sve one koji su sami i dosadno im je, ostavlja naše polarno društvance. Isprva bivaju tužni, ali onda shvate da se, sada kada su se sreli, i sami mogu dobro zabaviti iskušavajući viđene cirkuske vratolomije.

Ova kratka priča u stihovima s rimom, pisana velikim tiskanim slovima, idealna je za dječicu koje tek uče čitati, ali i za mnogo mlađe. Uz slikovnicu smo dobili i prateći multimedijalni DVD sa crtanim filmom Amo tamo te plakat.
Djeci se priča jako svidjela, a vjerujem da je su za tu simpatiju velikim dijelom zaslužne simpatične, dopadljivje ilustracije prepoznatljive po vještoj upotrebi boja, minimalizmu i stvaranju nestereotipnih, stiliziranih likova koji u svojoj jednostavnosti ipak uspijevaju prenijeti sve emocije i atmosferu priče.

Ivana Guljašević jedna je od najproduktivnijih hrvatskih ilustratorica te je autorica višestruko nagrađivanih slikovnica. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se ilustracijom, pisanjem, filmom i stripom.

Iz ciklusa stripova o djevojčici i njezinu odrastanju proizašao je njezin prvi animirani film Kao nekim čudom (2001.). Nastavlja se intenzivno baviti animiranim filmovima pa režira i crta kratkometražne animirane filmove po vlastitim scenarijima te filmove čije scenarije potpisuje Bruno Kuman.

Autor je preko dvedeset animiranih filmova od kojih bih izdvojila: Čarapojedac, Nestašni sob, Zaljubljeni mačak, Bubonogomet, Tri strašna zmaja, Lude želje, Čovječuljak snovuljak, Amo-tamo, Pio, Hopa, hopa konjiću (po vlastitom scenariju), te Pauk Praško, Riblja škola, Muha Zunza, Pticani, Kako je snijeg pao, Ježeva škola, Bo-tuov Bubanj, Bijeli svijet i Nosorogov oglas po scenarijima Brune Kumana.

Njeni filmovi prikazuju se na festivalima po cijelom svijetu, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u art kinima te na posebnim projekcijama.

Ilustrirala je pedesetak slikovnica i knjiga te velik broj udžbenika. Redovito ilustrira u časopisima Radost, Smib, Prvi izbor, a ilustrirala je i u časopisima Zvrk, Modra lasta, Prvi razred, Drugi razred, Kloks, Jo-jo, Tintilinić, Frizbi i u časopisu Elle.

Napisala je i ilustrirala zbirku priča Zoo novosti te slikovnice Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom, Čarapojedac, Malo kraljevstvo, Čovječuljak Snovuljak, Tri strašna zmaja, Amo-tamo, Drveni neboder, napisala je roman Moja slavna prijateljica, roman Neprilagođena, Pingvin Gašpar i roman Tajni život Marte Grigor.

Pod imenom Ivana G. Kuman ilustrira preko prestižne agencije sa sjedištem u Londonu i New Yorku (ilustrirala je za Oxford University Press – OUP, Mcmillan, Deagostini…).

Autorske slikovnice, knjige i animirane filmove najčešće objavljuje u izdavačkoj kući Igubuka koju vodi s partnerom Bruno Kumanom.

Za svoje slikovnice, strip i film dobila je brojna priznanja i pohvale.

Nakladnik: Igubuka
Preporučena dob: 3+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 32