You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Ivana Guljašević: Tri strašna zmaja

Ivana Guljašević: Tri strašna zmaja

. 3 min

Nisam vam pokazala jučerašnju slikovnicu iz kalendara, a svakako je vrijedna spomena i pažnje.

Priča „Tri strašna zmaja“ nastala je kao animirani film, a nakon uspješnog prikazivanja diljem cijelog svijeta 2013. godine nastala je i slikovnica.

Iako se po naslovu i naslovnici baš i ne da zaključiti, ovo je jedna bajkovita božićna slikovnica.
Neobična, zanimljiva i duhovita priča, prožeta toplinom i oživljena raskošnim ilustracijama jarkih boja i upečatljivih detalja odvela nas je do dvorca u kojemu žive tri strašna zmaja. Samo što ti zmajevi nisu nimalo strašni. Šašavi su, simpatični, (tragi)komični, načitani, maštoviti i željni novih iskustava. A život u osamljenom dvorcu na vrhu planine zna biti prilično dosadan.

„Zmaj broj jedan
bio je žut
pun točaka i pjega
i uvijek ljut!
Zmaj broj dva
zelene je bio boje,
šiljatog repa
i ušiju što ravno stoje.
Zmaj broj tri
crven je bio
i rigao je vatru kad je htio
i kad nije htio.“

Tako su naši zmajevi dane provodili u svojoj dvorskoj biblioteci, udobno zavaljeni u naslonjaču, čitajući knjige. A u jednoj od tih knjiga su pročitali o Božiću, kojemu se svi vesele.


Poželjeli su i sami osjetiti blagdansku toplinu pa su odlučili nabaviti božićno drvce i uživati u zimskim radostima na snijegu. Pogađate kako je to završilo?😀🙈
Snijeg, drvce i tri zmaja „vatrorigača“ nisu se pokazala kao dobitna kombinacija. Ukratko, iza silnih pokušaja ostali su tek dim i krš i lom. Neuspjeh ih je rastužio do suza, a njihov plač je čuo baš onaj koji treba.

„ U božićno jutro
kad otvorili su oči,
ugledaše vatrootporno drvce
koje se stvorilo preko noći.“

Dopadljivim, smušenim zmajevima želja se ipak ostvarila, proslavili su svoj prvi zmajski Božić, dobili su čak i poklone. Pitamo se samo što li je u njima?!

Priča je pisana u stihovima s rimom i iznimno je ritmična.
Velika tiskana slova, velik font i izdvojenost teksta na jednoj, a glavnih ilustracija na drugoj stranici čini je prilično preglednom i početnici u čitanju će s lakoćom sami čitati tekst. A vjerujem i vrlo brzo ga naučiti napamet jer se ovako zabavne priče čitaju opet i opet.
Uz slikovnicu smo dobili i plakat i prateći multimedijalni DVD s animiranim filmom, koji još nismo stigli pogledati, ali se jako veselimo.

Tekst i ilustracije: Ivana Guljašević
Nakladnik: Igubuka, 2013.
Preporučena dob: 3+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 32