You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Jesen uz slikovnice

Jesen uz slikovnice

. 35 min

Već sam spomenula da jesen ne mora biti nužno ušuškana i "dekica i čaj orijentirana", koliko god to ugodno i često i potrebno bilo.

Volimo mi ušuškavanja, ali volimo i valjanje po lišću, traženje bubica, skupljanje češera, lješnjaka, travki i poljskih cvjetića, spravljanje blatnih specijaliteta, trčanje po kiši i traženje oblaka čudnih oblika. Zapravo baš nakon dana provedenog vani u promatranju, istraživanju i skakanju, čitanje uz šalicu toplog mlijeka postaje onaj šlag na kraju.

Zato sam osim klasičnih slikovnica i dječjih priča izabrala i knjige koje možete koristiti cijele godine. Iz njih ćete mnogo naučiti upravo promatrajući i aktivno sudjelujući, a pri tome ćete se i dječica i vi sigurno zabaviti.

Možda neke od slikovnica i nemaju strogo jesensku temu, ali su nama po ilustracijama, motivima ili raspoloženju baš nekako “sjele” za godišnje doba koje nam je pred vratima.

Ima tu ponešto ježevima, vjevericama, medvjedima i ostalim šumskim stvorovima i njihovim zgodama; o bojama, okusima i mirisima koji nam miluju sva osjetila; o oblačnim danima i još oblačnijim raspoloženjima; strašilima i strahovima; slikovnica za ušuškavanje, no i onih koje će vas potaknuti da izađete van unatoč tmurnim oblacima, kiši ili lošem raspoloženju, izvedete poneki pokus ili se odvažite osloboditi kreativca u sebi.

Baš kako je bogata jesen, tako je i ova naša hrpica bogata izvrsnim slikovnicama i knjigama za djecu i mlade.

Pogledajte popis, potražite nešto za svoje mališane, čitajte, zabavljajte se i uživajte.

1. Jesen u šumi, Saro de la Iglesia, Sally Cutting (Prosvjeta)

Ova predivno ilustrirana laporelo kartonska slikovnica vodi mališane do brloga u kojem žive tri mala kunića. No kada ostanu sami, znatiželjni mladunci odluče virnuti van i istražiti šumski svijet oko sebe. Isprva bojažljivi i oprezni, ubrzo otkrivaju sitne i one malo veće stanovnike šume i upuštaju se u pravu istraživačku pustolovinu u kojoj upoznaju puža, kosa, žabu, mišiće i leptire.

2. Dobar dan, medo - Istraži šumu, Sam Boughton (Profil)

Iz Profila je nedavno stigla još jedna preslatka kartonska slikovnica s brojnim prozorčićima i preklopnim stranicama koja će povesti  mališane u zanimljivu šetnju šumom te ih upoznati s prehrambenim navikama, domovima, načinom na koji se brinu o mladuncima ili pak nekim neobičnim osobinama jnajpoznatijih šumskih stanovnika - jelena, lisica, medvjeda, vukova, dabrova, vjeverica, miševa i šišmiša.

3. Pip i Popi – Strašno čudovište, Axel Scheffler (Planet Zoe)

Pip i Popi su brzo postali omiljeni likovi malim čitateljima jer se lako prepoznaju u njihovom ponašanju, jednostavnom načinu govora, svakodnevnim doživljajima i nepredviđenim situacijama bliskim većini dvogodišnjaka. No ljubav prema njima ne jenjava čak ni kod predškolaraca.

Iako zečić i mišica prolaze i kroz neke ne baš ugodne situacije i osjećaje, sretan završetak svake priče poručuje da se problemi poput prepirke s prijateljem, izgubljene igračke, privikavanja na kahlicu, sklapanje novih prijateljstava te dijeljenja igračaka mogu lako riješiti.

Tako je i u ovoj priči o jednom dosadnom, kišnom jesenskom danu koji su Pip i Popi odlučili učiniti zabavnijim, svatko na svoj način.

4. Cijeli svijet se grli, Manuela Monari, Evelyn Daviddi (Planetopija)

Nježna, dirljiva i inspirativna slikovnica koja nas uči kako je sve na svijetu povezano. Tata medo i mali medvjedić uživaju u jesenskoj šetnji šumom. Dok medvjedić znatiželjno promatra boje i osluškuje zvukove šume te poput svakog djeteta obasipa tatu medvjeda pitanjima, a on mu strpljivo i nježno odgovara, dolaze do zaključka da su ljudi, biljke, životinje i prirodne pojave zapravo povezani u jedno veliko klupko, sve na svijetu se grli. Ilustracije su prekrasne, tople i pozivaju na nježne zagrljaje.

"Je li i med nastao od zagrljaja", pitao je mali medo.

"Naravno, od zagrljaja pčela i cvijeća." odgovorio je tata medo..."Tako i misli grle snove, i rađaju ideje koje mijenjaju svijet.
Čak se i oči znaju grliti nježnim pogledima."

5. Strašilova tajna/Gladni magarčić, Heather Amery, Stephen Cartwright (Planet Zoe)

Priče s Voćne farme obožavamo, a ove okretalice s po dvije priče su mojim mališanima posebno zanimljive. Ako ih niste još upoznali, na Voćnoj farmi živi obitelj Čizmić, mama, tata te djeca Dora i Jurica. Česti pratitelji u njihovim zgodama su i pas Hrđo i mačka Puslica.

U ovoj okretalici su Dora i Jurica pomogli tati napraviti gospodina Slamka koji je, za razliku od susjedovog strašila, sve ptice uspio držati podalje od polja kukuruza. Djeca su se veoma iznenadila otkrivši tajne pomoćnike koji su se skrivali ispod Slamkovog kaputa.

Tekst je nastao u suradnji sa stručnjacima za razvoj govora, a namijenjen je savladavanju prvih čitateljskih koraka kombinacijom jednostavnog teksta pri vrhu, te opširnijeg na dnu svake stranice. No zbog jednostavnosti i jasnoće ilustracija možete ih čitati i djeci mlađeg uzrasta koja će s lakoćom uspjeti pratiti priču.

Na svakoj stranici se nalazi i mala žuta patkica koju treba pronaći.

6. Medo Tobi na seoskom gospodarstvu, Hartmut Bieber (Forum d.o.o. Zadar)

Tobi je simpatični, zaigrani, znatiželjni medvjedić koji, poput svakog mališana, voli istraživati i upoznavati nova mjesta, krajolike i njima karakteristične pojave i stvari. I izazovi s kojima se susreće su poznati i bliski svakom djetetu, poput potrage za omiljenom igračkom, samostalnog odijevanja, odlaska u vrtić ili „liječenja“ bolesne igračke.

Šarene, detaljne ilustracije, koje su zapravo glavni nositelj radnje, neiscrpan su izvor otkrivanja i učenja.

Uz Tobija će mališani provesti jedan tipičan dan na seoskom gospodarstvu te upoznati mnoge domaće životinje, plodove koji rastu u voćnjaku, povrtnjaku ili na polju, poljoprivredne strojeve i radove koje ljudi na selu marljivo obavljaju.

Na zadnjoj stranici su izdvojene slike predmeta koji se nalaze na nekoj od stranica. Na taj način, imenujući predmete, dijete proširuju svoj rječnik, no razvija i pažnju dok iste te predmete traži na drugoj stranici, uklopljene u cjelinu.

Nezaobilazna je i žuta patkica koja se skriva na svakoj stranici.

7. U šumi žive... pogodi im ime, Smiljana Zrilić, Hana-Petra Mrčela (Turistička naklada)

U ovoj slikovnici, iza ritmičnih, rimovanih, zanimljivih i poučnih stihova te vedrih i razigranih ilustracija skrivaju se neki od najpoznatijih šumskih stanovnika.
Jež, zeko, mravi, pužić, vjeverica, lisica, vuk i divlja svinja samo su neke od životinjica koje su pronašle mjesto u ovim zgodnim zagonetkama.

8. Boje jeseni, Josipa Franjić Radulović, Gordana Ivković (vlastita naklada)

Priručnik iz serije Četiri godišnja doba u kojem ćete pronaći tekstove i note jesenskih pjesama, priče, slikopriču, igrokaze, zagonetke  te upute za izradu  strašila, sove, krune od lišća, jesenke šume, veselih bundeva ili slatkog voćnog jesenskog koktela.

Uz knjigu dobijete i CD s pjesmama iz knjige i prigodnim instrumentalima koji mogu poslužiti kao glazbena podloga za čitanje priča.

9. Juha od bundeve, Helen Cooper (Golden marketing - Tehnička knjiga)

Jedna od najdražih slikovnica općenito nam je pravo ova priča o prijateljstvu, važnosti prihvaćanja međusobnih razlika, uvažavanju potreba i osjećaja drugih te suradnje.

Priča o juhi od bundeve počinje duboko u šumi, u staroj bijeloj kolibi u kojoj žive troje prijatelja, Vjeverica, Mačak i Patak. Imaju i svoj vrt u kojemu rastu bundeve. Svaku večer kuhaju juhu od bundeve, pri čemu svatko ima svoj zadatak. Nakon toga Mačak svira gajde, Vjeverica bendžo, a Patak pjeva. Idila! Sve dok jednoga jutra Patak ne poželi unijeti promjenu i umjesto Vjeverice promiješati juhu.

10. Vodenjak i stara kruška, Želimir Hercigonja, Marsela Hajdinjak (Naklada Hum)

Slikovnica koja na najljepši mogući način kombinira dva izuzetna talenta, bajkovito pripovijedanje Želimira Hercigonje i očaravajuće ilustracije Marsele Hajdinjak upoznaje nas s vodenjakom, malenim bićem koje živi u bunaru i brine se o njegovoj čistoći.

Vrijedni vodenjak se obožavao sladiti kruškama koje bi pale u bunar, no jedne godine plodova više nije bilo, što ga je rastužilo toliko da je odustao od čišćenja.

Sova mu je otkrila da je za propast kruške kriva mišica, koja je zbog brige što nema novaca za kćerinu svadbu grickala kruškino korijenje.

Iako je vodenjak smislio kako pomoći mišići i spasiti staru krušku, priča ima tugaljiv završetak, a cijela je prožeta dozom sjete i nostalgije za minulim vremenima.

11. Srna i Mak - U potrazi za uplašenim mjesecom, Josip Čekolj, Kaja Kajfež (Mala zvona)

Jedan od mojih ovogodišnjih favorita upravo je ova bajkovita, predivno ispripovijedana i nevjerojatno lijepo, detaljno i živo ilustrirana slikovnica. Zbog teme koju donosi te edukativnih i odgojnih elemenata koji je prožimaju prigodna je za čitanje u bilo koje doba godine, no kolorit ilustracija te smirujući ugođaj mene podsjećaju baš na toplinu boja i bogatstvo jesenskih plodova.

Djevojčica Srna i njen pomoćnik "hižar" Mak, pomoću bakine čarolije ulaze u kalendar i kreću u potragu za nestalim mjesecom. Siječanj, prestrašen vijestima o tome kako više neće biti ni snijega ni zime, negdje se skrio.

Neobičnim zazivima uspijevaju dozvati redom sve ostale mjesece - fantastične likove koji pred njima izranjaju iz prirode. I kad napokon, poslije različitih dogodovština, uspiju pronaći Siječanj i uvjeriti ga da se vrati na svoje mjesto u kalendaru, obećavaju mu da će svu djecu svijeta upozoriti da prirodu treba voljeti i poštivati.

12. Vjeverice svađalice,Rachel Bright, Jim Field (Profil)

Jesen je i već su sve vjeverice spremile svoje smočnice. Sve, osim Spontanog Ivice koji živi dan po dan i ne misli na sutra. Posljednji češer u šumi zadnja mu je prilika da nabavi zimnicu. No, do njega neće tako lako doći jer je oko na taj zalogajčić bacio i Spremni Bruno. Luda utrka za češerom koja slijedi podsjetila me na neurotičnu prapovijesnu vjevericu iz crtića Ledeno doba.

Duhovito, slatko, dinamično, sa zabavnim stihovima u rimi i vrijednom porukom, krasnim ilustracijama i odličnim prijevodom... ma prava poslastica!

13. Vjeverice i optimizam, Jose Moran, Ulises Wensell ( Lusio)

Viki i Lina dvije su dvije vjeverice, potpuno različite, no ipak najbolje prijateljice.

Iako je Viki nespretna i sklona spoticanju i padanju, najvedrija je i najveselija životinja u šumi, a neuspjesi je ne sprječavaju da pokušava i dalje.

Lina je pak bila oličenje vještine, ali je stalno bila u strahu očekujući ono najgore.

U jesen su zajedno spremale plodove za zimnicu, no kada je zima stigla, jedna zbog rastresenosti, druga zbog zametenih tragova, nisu ih mogle pronaći. Zimu su provele skupa, a zahvaljujući Lininom optimizmu i Viki je shvatila da život, unatoč povremenim poteškoćama, zna biti itekako lijep te nam prirediti neočekivana i divna iznenađenja.

14. Vjeverica ima puno posla, Lucy Barnard (Znanje)

Jedna od deset slikovnica iz zbirke "Vrijeme je za priču" je i ova lijepa priča o vjeverica koja je toliko zauzeta skupljanjem žireva da nema vremena poigrati se sa svojim prijateljima. Redom ih poprilično hladno odbija i nastavlja sama svojim putem. Međutim, kada joj ručkica na kolicima pukne i svi joj se žirevi prospu, prijatelji su tu da joj priskoče u pomoć i da joj ukažu na važnost prijateljstva.

Na kraju slikovnice nalaze se i upute za korištenje, namijenjene roditeljima i odgajateljima.

15. Kako uhvatiti zvijezdu padalicu, Heidi Howarth, Daniel Howarth      (Znanje)

Još jedna slikovnica iz zbirke (Velika zbirka priča) koje, nažalost, više nema u prodaji, ali vjerujem da je možete pronaći u knjižnici. I njoj je tema prijateljstvo, koje se ponekad dogodi sasvim slučajno, kada se najmanje nadamo.

Medvjedić iščekuje da padne posljednja zvijezda jeseni (list) kako bi zaželio želju. Medi se u čekanju pridružuju i jež, miš, zeko i vjeverica. Medvjediću se želja, čak i bez čarobne zvijezde, ispunila - pronašao je prijatelje za kojima je toliko čeznuo.

Na kraju slikovnice nalazi se dodatak za roditelje i odgojitelje sa zanimljivim uputama i idejama za korištenje priče.

16. Vjeverice i torta od kestena, Firuz i Erdo (Profil)

Slikovnica iz serijala Potičemo pozivno ponašanje koja će mališane na njima prihvatljiv način podučiti o konzumerizmu. Uz pomoć dvije simpatične vjeverice spoznat će da nikada ne treba kupovati (bez obzira na cijenu) više nego nam je potrebno niti biti pohlepan i posezati za stvarima koje nam zapravo uopće nisu potrebne.

17. Ježeva kućica, Branko Ćopić, Vilko Gliha Selan (Naša djeca)

Odiše li išta toplinom, sigurnošću i udobnošću jesenskog ušuškavanja više od hrabrog i odlučnog Ježurke koji "šušteći lišćem mjeri put" ili "šušti i pipa gdje li će leći"?!

Svevremenska, vječna... ali moje srce grli nekako najtoplije baš u jesen.

18. Ježeva kućica 2, Ljiljana Babac, Nikolina Zanetti (Grad Pakrac)

Ježeva kućica 2 nastavak je legendarnog djela književnika Branka Ćopića, a iz pera pakračke autorice izašao je još 2016. godine.

Nakon što su se stihovi novog Ježurke proširili društvenim mrežama i portalima te dočekani s pohvalama i podrškom, potencijal nastavka omiljene priče prepoznali su i u Gradu Pakracu te na čelu s gradonačelnicom odlučili ga podržati financiranjem tiskanja  tvrdo ukoričene slikovnice.

Pošto su vuk, medo i divlja svinja u originalu neslavno završili, autorica je, uz Ježurku i liju, uvela nove likove, jež - kavalir pravi - uzvratio je liji poziv te se ovaj put našao u ulozi domaćina, no jedna stvar je ostala ista - ježeva odanost i ljubav prema najdražem domu.

Ilustracije su djelo Nikoline Zanetti, nastavnice likovnog odgoja u pakračkoj osnovnoj školi, koja je u slikovnici spretno provukla pakračke motive gradskog muzeja i grba.

19. Ježeva škola, Bruno Kuman, Ivana Guljašević (Igubuka)

U bukovom panju živi Bodljimir, ježić koji je upravo krenuo u školu. Niste znali da ježevi idu u školu? Oh, pa gdje bi drugdje inače naučili kako se sklupčati kad zaprijeti opasanost, kako s tla podići trulu, a kako zdravu krušku, kako ponijeti što više lišća ili pronaći prikladno skrovište za zimski san?

Ponekad, ako imaju starog učitelja koji se lako umori, krivo protumače njegovo puhanje i gunđanje pa i sami počnu činiti isto, misleći da je i to dio nastave.

Bruno Kuman i Ivana Guljašević su sigurno negdje sreli uspuhanog Bodljimira koji im je sve to ispričao, a oni duhovito zapisali i ilustrirali.

Volimo sve njihove slikovnice.

Sastavni dio slikovnice je i DVD na kojem, iskreno, nemam pojma što je jer nemamo DVD player i nismo uspjeli pogledati, no vjerujem da je riječ o istoimenom animiranom filmu po kojem je slikovnica i nastala.

20. Ježica Vici u šumkoj češljaonici, Sonja Zubović, Petra V. Rundek (TEKSTON umjetnička organizacija)

Vici je vrckava, radoznala ježica koja mora sve vidjeti i sve isprobati. Tako nije mogla odoljeti ni iskušati novi imidž te se s punom košarom sočnih plodova uputila u šumsku češljaonicu kod lisice Cice. Samouvjerena Cica je ipak precijenila svoje vještine i nije ni slutila kakav kaos će slađušna Vici unijeti u češljaonicu.

No svi griješimo, i ljudi i ježevi, te trebamo naučiti oprostiti i sebi i drugima.

Vici je iz češljaonice izašla u, blago rečeno, raščupanom izdanju, no barem se dobro zabavila.

21. Jabuke, Vladimir Grigorijevič Suteev, Silvana Skopjanac Brkan (Naklada Potjeh)

"Jabuke" je simpatična i duhovita pričica o važnosti međusobnog pomaganja i dijeljenja u kojoj su glavni likovi šumski stanovnici.

Cijelu stvar je zakuhao zeko, kada se poželio osladiti posljednom jabukom s vrha stabla. Kako ju nije mogao sam dohvatiti, zamolio je vranu da mu je ubere. Ona to i učini, ali želeći je zadržati za sebe. No, jabuka joj je ispala iz kljuna i pala ravno na ježa koji je drijemao ispod stabla. I jež poželi jabuku te nastade prava prepirka koju im je pomogao riješiti medo.

22. Priča o jabukama, Marijan Sinković, Darko Jakić ( Naklada Hum)

Priča o jabukama u prvom planu zorno pokazuje razliku između lijepih crvenih, kemijski zaštićenih jabuka, i malih, neuglednih, naboranih, neprivlačnih i točkastih jabuka. Na kraju priče djeca se upoznaju i s različitim, sortama jabuka koje uspijevaju u našim krajevima. U knjizi je istodobno snažno naglašen kontrast između skučenog vidokruga i otuđenja od prirode u gradu i "apsolutne slobode" života na selu.

23. Ukuhane jabuke, Klaas Verplancke (Artresor naklada)

Dječak Janko, koji nam i pripovijeda ovu priču, ima tatu koji mu je sve na svijetu. I nije to neki super-tata već sasvim običan, ali pravi TATA. Ponekad je divan i nježan, mirisan i gladak, pjeva pod tušem, otpuhuje bol s koljena i hvata zalutale snove dok Janko spava, dah mu "miriši" na cvjetaču, a glava sliči na salatu i umoran zaspi ispred televizora. No ponekad je i hladan i grub, tih i ljut poput oluje, pa Janko poželi otići daleko i pronaći boljeg tatu. Ali na sreću to ne traje dugo. Malome Janku tata je pak najdraži kad miriše na ukuhane jabuke, njihovo tradicionalno jelo za djecu i tada Janko poželi da tata ima tisuću ruku.

24. Mali žir, Gina Maldonado (Znanje)

Simpatična edukativna slikovnica koja vrlo lijepo i primjereno, stihovima u rimi, djeci prikazuje krug života malog žira, od trenutka kada ga vjeverica sakrije u zemlju do njegove "zrele dobi", kada postane hrast prepun drugih malih žireva.

Dječaci su inzistirali da nam "Mala kišna kap" iz iste serije bude proljetna slikovnica, zato ona nije na ovom popisu😃, no svakako potražite i nju, kao i Malu snježnu pahulju.

25. Mano i Dado – knjiga jesenskih i zimskih pustolovina, Erwin Moser (Planet Zoe)

Mano i Dado su dva pustolovna, domišljata mišića, uvijek spremni pomoći jedan drugome, ali i drugim stanovnicima svog malog svijeta. Nerazdvojni prijatelji vole istraživati, otkrivati i smišljati razne neobične izume, poput tikvosanjki.

U svakoj knjizi je 12 ilustriranih, duhovitih i jednostavnih priča kroz koje djeca prate zanimljive avanture malih pustolova, ali i upoznaju što se u prirodi zbiva u svako godišnje doba.

Priče su prikladne za djecu već od 2 godine, a zanimljive su još uvijek i djeci mlađeg školskog uzrasta.

26. Pettson ima loš dan, Sven Nordqvist (Planet Zoe)

A može li se uopće ijedan popis zamisliti bez Findusa? Taj neodoljivi, neumorni, slatki davež uspije razvedriti i najvećeg mrguda i razvedriti i najtmurniji dan.

Koliko god mu ponekad bio naporan, starčić Pettson je pravi sretnik što ima takvog životnog pratitelja i prijatelja, čije šašave ideje ponekad zaista upale.

Sve da u njima nema ni jedne napisane riječi, ove slikovnice bi savršeno prenosile priču, emocije i dinamiku radnje i samo preko ovih neopisivo detaljnih i rasskošnih ilustracija. Pettson je ima imao zaista, ali zaista težak dan, no sigurno niti ne sumnjate da Findus nije pronašao način da ga popravi.

27. Mama Mu u knjižnici, Jujja Wieslander, Sven Nordqvist (Planet Zoe)

Najbolji način za provesti kišni jesenski dan je posjetiti knjižnicu i uživati uz dobru knjigu. Mama Mu to zna. Ne bi to bilo ništa neobično da Mama Mu nije krava. No ona je veoma pametna i živahna krava koja je naučila cijelu abecedu i rado provodi vrijeme čitajući u gradskoj knjižnici. Njezin prijatelj Kraks koji više voli uzbuđenja i akciju nije time oduševljen i baca se na pisanje knjige o najvećem misteriju u znanosti: Zašto je trava zelena, a mlijeko bijelo?

28. Tebi već se sniva, Haddy Njie, Lisa Aisato (Hibou publishing)

Ova neopisivo lijepa slikovnica donosi poetičnu uspavanku u rimovanim stihovima za cijelu godinu. Baš poput djece, odraslih, životinja i biljaka, i godišnja doba spavaju. Dok je jedno godišnje doba budno, ostala tri spavaju u svojim posebnim, od prirodnih ljepota načinjenim krevetićima. I tako dok se ne zatvori cijeli krug. Pa sve krene ispočetka. Svako godišnje doba je personificirano, prikazano u ljudskom obliku, s ljudskim karakteristikama, snovima koje sniva dok spava i darovima koje donosi prirodi kada se probudi. Iako je naslovljena kao uspavanka, uljepšat će vam svako doba dana tijekom cijele godine.

29. Godišnja doba, Pika Vončina (Mozaik knjiga)

Slikovnica se sastoji od četiri priče: proljetna o životu gusjenice Emerika, ljetna o lavu Mirislavu i problemima koje mu je zadavala njegova odveć bujna griva, jesenska o slonu Gašparu koji će s druge strane svijeta pomoći ježu Slavenu da utopli svoj dom u hladno jesensko doba te zimska o pingvinu Frederiku s Antarktike koji osim zime i leda najviše na svijetu voli zvijezde.

30. Zvrčko i Mljac – Nova prijateljica, Holly Hobbie (Algoritam)

Ova dva preslatka praščića iz Šljukinog gnijezda jednostavno obožavamo!

Serija vedrih, zabavnih slikovnica o dva najbolja prijatelja, Mljacu koji je stalno željan putovanja i avantura i Zvrčku, koji više voli idilu Šljukonog Gnijezda, jedna nam je od najdražih.

Ponekad im u posjet dođe i sestrična Zlata koja je ovaj put željela iznenaditi Zvrčka i Mljaca te je dovela i svoju novu prijateljicu, Divnu. A Divna je jednostavno - fenomenalna. Nitko ne radi kolut natrag bolje od nje, napraviti savršenu zvijezdu za nju nije nikakav problem, a na violini je pravi virtuoz. Čini se da jednostavno sve radi savršeno. Ili možda postoji nešto što je preteško i za nju?

31. Zvrčko i Mljac – Dar za Mljaca, Holly Hobbie (Algoritam)

Za nekoliko dana Mljacu je rođendan i Zvrčko se našao u velikim problemima jer nije imao ideju što pokloniti najboljem prijatelju koji je proputovao cijeli svijet, vidio sve što se vidjeti da, a osim toga je i strašno poseban. Zvrčko se prihvatio posla i prošao sve trgovine u šljukinu Gnijezdu, i to nekoliko puta. Ništa nije dovoljno dobro za njegova prijatelja. I baš kad je bio na kraju snaga, upravo savršen dar pronašao je – njega!

32. Djed i repa, Aleksej Tolstoj i Niamh Sharkey (Golden marketing-Tehnička knjiga)

Svi se vjerojatne sjećate ove priče i čuvenog "djed za repu, baba za djeda... povuci, potegni, repu iščupati ne mogu"... Barem je se ja sjećam najjasnije po tome.

Ovo je vrlo posebno i napisana i ilustrirana verzija koja će vam poznatu priču prikazati u jednom drugačijem,  najljepšem koje sam imala prilike vidjeti izdanju.

33. Jedan savršeno običan dan, Beatrice Alemagna (Znanje)

Dan kakav nam svima treba, bez obzira na vremenske (ne)prilike.

Dan bez igraće konzole može ispasti prava sreća. Tako bi se moglo sažeti ovu slikovnicu o boravku jednog dječaka u kući za odmor usred prekrasne prirode, koja je u njegovim očima mnogo manje zanimljiva od videoigrice.

34. Priče iz šume, Nikolina Novak, Aleksa Jovanović (V.B.Z.)

U ovoj zbirci sam pronašla upravo sve ono što volimo; simpatične životinjske likove, zanimljive priče, elemente poučnoga, odgojnoga i problemskoga, te divne ilustracije.
Na 146 stranica ispisano je osam priča.

Priče su posebne po tome što se, uz glavnu radnju, na dnu većine stranica nalaze oblačići u kojima, nakon pitanja „Znaš li?“, pišu zanimljivosti šumskog biljnog i životinjskog svijeta.

35. Kratke i Budalaste priče, Kęstutis Kasparavičius (Ibis grafika)

Kratke i Budalaste priče zbirke su šašavih, čudnjikavih kratkih priča o „očovječenim“ predmetima, životinjama, biljkama i pojavama koje osjećaju, pričaju, prepiru se, zaljubljuju, razmišljaju i snivaju. Svim tim stvarima, kako je sam izjavio, autor udahnjuje život prvo ilustracijama, a zatim piše priče. Ilustracije su nevjerojatno maštovite i detaljne, a njihov retro stil im daje posebnu toplinu. Već su one same po sebi izvrstan poticaj za maštanje, opisivanje i pripovijedanje.

Ilustirane zagasitim jesenskim bojama, a pisane osvježavajućom dozom šašavosti, ove će vas kratko - budalaste priče sigurno prenuti iz sivila, opustiti i razvedriti.

Za cjelogodišnje promatranje, istraživanje i učenje

36. S Karlom iz dana u dan, Rotraut Susanne Berner (Planet Zoe)

Zečić Karlo vam je možda već poznat, a ova zabavna i poučna knjiga nudi mnoštvo sadržaja za cijelu godinu.

Sadržaj je podijeljen u pet poglavlja; u prvom poglavlju predstavljeni su Karlo, njegova obitelj i rodbina te prijatelji. Svako naredno poglavlje predstavlja jedno godišnje doba i sadrži tematski prigodne priče, pjesmice s notnim zapisom, prijedloge igara i aktivnosti vani ili unutra, upute za izradu zanimljivih rukotvorina, vrtlarske savjete, recepte za jednostavna, ali slasna jela pa čak i mađioničarske trikove.

37. Zastani na tren, Rachel Williams, Freya Hartas (Planetopija)

Prekrasno ilustrirana knjiga koja sadrži 50 priča iz prirode o svakodnevnim pojavama i promjenama koje se događaju u prirodi te nudi odgovore na neka najčešća pitanja o prirodi koja muče male, ali one malo veće, radoznale glavice (Kako pčela oprašuje cvijet? Zašto se rosa nakuplja na lišću? Kako od gusjenice nastane leptir? Kako izgleda pačja škola plivanja? Kako vjeverice spremaju zimnicu?).

Na kraju knjige nalaze se i kazalo, upute za izvođenje vježbe koja će pomoći da se povežemo s prirodom, preporuka slične literature za djecu i odrasle koja će pomoći u istraživanju svijeta oko nas te izvori na engleskom jeziku.

38. Godišnja doba, Angela Wilkes (Neretva)

Knjiga je podijeljena u četiri cjeline : Proljeće, Ljeto, Jesen i Zima. U svakoj od cjelina opisuju se karakteristične promjene u prirodi koje se uočavaju promatranjem vremenskih prilika, krajolika, biljaka i životinja. Predlaže se i niz praktičnih i kreativnih aktivnosti koje djeca mogu izvoditi u prirodi ili kod kuće (sadnja cvijeća i povrća, slikanje krajolika,  pečenje kolača, izrada sunčanog sata, izrada nakita od sjemenja, promatranje životinja, hranjenje ptica...)

39. Promotri, zavoli, čuvaj, Minna Lacey, Stephen Cartwright (Neretva)

Još jedna zanimljiva, edukativna knjiga koja će vas povesti u šetnju vrtovima, livadama, baricama i šumama te vas upoznati s osnovama biljnog i životinjskog svijeta. Vrlo pregledno i sažeto djeca će saznati zanimljivosti o pticama, leptirima, kornjašima, pčelama, gujavicama, puževima, žabama, sisavcima, drveću i cvijeću. Brojni su i prijedlozi za samostalan rad, poput jednostavnih pokusa, sijanja sjemenki, izrade hranilica za ptice, pomaganja ptičicama u izgradnji gnijezda, izrade gujavičnjaka, prešanja cvijeća i izrađivanja otisaka listova i kore drveta. Na kraju se nalazi i dnevnik prirode, u kojemu su navedene osnovna obilježja svakog godišnjeg doba, te rječnik.

40. Orkestar priča priču: Četiri godišnja doba  u jednom danu, Katie Cotton, Jessica Courtney-Tickle (Školska knjiga)

U ovoj prekrasno ilustiranoj glazbenoj slikovnici djevojčica Izabela, sa svojim psićem Flokijem i stabalcem jabuke, vodi vas kroz izmjenu godišnjih doba u samo jednom danu.

Putovanje ćete započeti slušanjem proljetnog zbora u zoru i sudjelovanjem na Proljetnom festivalu. Nakon predaha od vrućine i osvježenja ljetnim pljuskom sudjelovat ćete u skupljanju jesenskih plodova i zabaviti se skakutanjem po hrpama lišća, sagraditi snjegovića i dan završiti ledenim sutonom.

Na svakoj stranici priču oživljuje glazba Vivaldijeva Četiri godišnja doba, a glazbene ulomke moguće je slušati zasebno uz objašnjenja na zadnjoj stranici knjige.

41. Putovanja - Nevjerojatne seobe životinja, Mike Unvin, Jenni Desmond (Školska knjiga)

Jesen je idealno doba za učenje o seobama životinja, a ova prekrasna knjiga će djeci otkriti sve o veličanstvenim putovanja životinja diljem našega planeta i opasnostima s kojima se pri tome susreću.

U knjizi su opisana putovanja, kopnena, morska ili zračna, dvadeset različitih vrsta životinja. Lastavice, kitovi, afrički slonovi, carski pingvini, albatros lutalica, polarna čigra i leptir monarh samo su neki od fascinantnih putnika koji inspiriraju svojom izdržljivošću, upornošću, zajedništvom i mudrošću.

Na kraju slikovnice nalazi se i mapa u kojoj su ucrtani smjerovi kretanja tih velikih putovanja.

42. Velika knjiga kukaca, Yuval Zommer (Školska knjiga)

Iako ja jedva čekam da zahladi i da sve što gmiže, puže, zuji i bocka uzme predah, klinci su kukcima fascinirani pa ovu knjigu čitaju cijele godine, a s još većom strašću kopaju zemlju, prevrću kamenje i grane tražeći ih kako bi ih promotrili izbliza.

Prilično jednostavna, ali vrlo edukativna i divno ilustrirana knjiga koja obuhvaća različite vrste, staništa, uloge kukaca, ali i puževa, paučnjaka i kolutićavaca te njihovu važnost za okoliš odgovorit će na mnoga pitanja, upoznat ćete njihovo obiteljsko stablo, dobiti uvid kako kukci vide nas promatrače, koji pribor bi trebao posjedovati svaki promatrač kukaca, koji kukci se nalaze u vašem domu, a koji u vrtu te koji su kukci korisni i zašto.

43. Čudesno drveće, Jen Green, Claire McElfatrick (Planetopija)

Izvanredno lijep i edukativna knjiga koja će poslužiti kao savršen uvod u svijet drveća - iznad i pod zemljom. Kombinirajući zapanjujuće fotografije s lijepim ilustracijama i sažetim, djeci prilagođenim tekstom otkrit ćete mnoge nevjerojatne činjenice i zabavne zanimljjvosti o drveću.

Kako drveće pomaže u sprječavanju erozije tla, obilježava godišnja doba i pruža stanište divljini - neke su od zabavnih činjenica i nevjerojatnih informacija o njihovoj ulozi u prirodi.

Tu su i neke praktične aktivnosti za djecu, od sadnje vlastitog stabla do mjerenja starosti stabla, kroz koje se ističe važnost drveća za naš planet i potrebe poduzimanja prvih koraka prema njihovoj zaštiti već od najranijeg uzrasta.

Istražite tajne živote drveća učeći:
Što su, kako žive, vrste, dijelove i staništa drveća, njihovu promjenu kroz godišnja doba, o njihovim životinjskim pomoćnicima i stanovnicima, preživljavanju u ekstremnim uvjetima, kako nam drveće pomaže i još mnogo toga.

44. Priče iz meteorološke škrinjice, Milan Sijerković, Dario Kukić (Školska knjiga)

Knjiga "Priče iz meteorološke škrinjice" uglednog meteorologa Milana Sijerkovića namijenjena je djeci predškolske i rane školske dobi. Jednostavno i zanimljivo napisanim i bogato ilustriranim pričama autor objašnjava mladim čitateljima složenost vremenskih prilika.
Saznat će zašto je odjeća od zraka prozirna i laka, kako vjetar juri oko kuće, zašto munja bliješti a grom trešti, čemu služe meteorološke postaje, koja je razlika između čistoga i prljavog zraka, znaju li lastavice kada će padati kiša…

U knjigu su uvrštene i mudre narodne izreke i vesele zagonetke o vremenu, a ponuđeno je i nekoliko pokusa koje djeca mogu izvesti samostalno ili uz pomoć roditelja.

45. Mali meteorolog, Dubravka Rasol, Kornelija Špoler Čanić, Kristian Horvath, Krešimir Čanić, ilustrirao Damir Brčić (Školska knjiga)

Meteorološka početnica, slikovnica s pokusima za školsku djecu. Autori, meteorolozi, opisuju i objašnjavaju meteorološke pojave i instrumente u meteorologiji. Uz to nude i upute za izradu instrumenata i provođenje eksperimenata u vezi s vremenskim pojavama. Tako će čitatelj ne samo razumjeti mnoge pojave s kojima se susreće svaki dan nego će i sam moći proizvesti dugu, rosu, mraz ili maglu, napraviti termometar, anemometar, kišomjer ili higrometar, prognozirati vrijeme... Tu su još i posebno istaknute zanimljivosti, rječnik pojmova, mali atlas oblaka, Beaufortova ljestvica jačine vjetra, tablica mjerenja i opažanja za izradbu prognoze vremena, web izvori i literatura.

Za stariji školski uzrast

46. Pax, Sara Pennypacker, Jon Klassen (Lumen)

Jedna od naljepših i najdirljivih priča koje sam ikada čitala govori o snažnoj povezanosti dječaka i lisca, o prijateljstvu i odanosti, ljubavi i gubitku, prirodi i slobodi, samovrednovanju i traženju sebe, o ratu i cijeni rata, odnosima između ljudi, ali i između čovjeka i prirode.

Lisac Pax ostao je siroče još kao mladunče. Pronalazi ga dječak Peter koji ga odnosi kući i tako spašava od sigurne smrti. Peter je usamljen dječak, majka mu je umrla, a otac je prilično strog i zatvoren čovjek. Utjehu i najboljeg prijatelja Peter pronalazi u liscu Paxu. Ali, nad životima dječaka i pitomog lisca nadvijaju se mračni oblaci – približava se rat. Peterov otac prijavljuje se u vojsku, dječak mora otići živjeti kod djeda, a prethodno Paxa vratiti u divljinu, zbog čega i lisac i dječak pate.

Obadvojica će učiniti sve da ponovno budu zajedno, a na tome putu susreću različite likove koji će im pomoći.

47. Djevojčica koja je htjela spasiti knjige, Klaus Hagerup, Lisa Aisato (Hibou Publishing)

Prava literarna i vizualna poslastica za sve male knjiške moljce govori o desetogodišnjoj djevojčici Anni koja više od ičega voli čitati. Stoga ne začuđuje da joj je jedna od najboljih prijateljica upravo knjižničarka, gospođica Monsen. Jednog dana gospođica Monsen kaže Anni što se događa s knjigama koje nitko ne želi posuditi iz knjižnice. Knjige nestaju i bivaju uništene. Anna se počne pitati što se događa sa svim likovima koji žive u tim knjiga. Nestaju li i oni? Stoga odluči čitajući pokušati spasiti sve te zaboravljene knjige, a usput i otkriti tajnu jedne misteriozne nedovršene knjige. Hoće li Anna uspjeti i kakve veze knjiga ima s gospodinom Miltonom Bergom koji također radi u knjižnici, otkrit ćete ako pročitate ovu šarmantnu i poetičnu priču.  

48. Heidi, Johanna Spyri, Marsela Hajdinjak (Iris Illyrica)

Moram li uopće išta pisati o jednom od najpoznatijim i najomiljenijih dječjih klasika? Mislim da sve znate, a želite li i svojim mališanima priuštiti nezaboravno putovanje idiličnim švicarskim planinskim prostranstvima kroz priču u kojoj se prikazuju "selo i grad, zdravlje i bolest, vrelo ljeto i hladna zima, samoća i iskreno prijateljstvo, i jedna djevojčica koja mijenja srca" – toplo i iskreno preporučujem ovo predivno izdanje kojemu "zamjeram" jedino to što divne ilustracije gospođe Marsele nisu uljepšale i prikazale još poneki detalj iz priče.

49. Ptica u meni leti kamo hoće, Sara Lundberg (Planet Zoe)

I šećer na kraju, moj apsolutni ovogodišnji favorit koji mi izaziva toliko neizrecivih i neopisivih snažnih emocija.

Ptica u meni leti kamo god želi nagrađivana je ilustrirana knjiga koja se temelji na životu umjetnice Berte Hansson, ali također je univerzalna priča o tuzi, čežnji, mašti, unutarnjoj snazi i buntovništvu.

Priča se odvija na sjeveru ruralne Švedske, dvadesetih godina prošlog stoljeća. Berta odrasta na farmi i želi biti umjetnica, ali otac želi da slijedi tradiciju i uda se za nekoga u selu, da brine o domu i obitelji.

Berta je drukčija i ne uklapa se. Majka je jedina osoba koja ju razumije i vidi onakvom kakva uistinu jest. No mama je bolesna - boluje od tuberkuloze i veći dio Bertina djetinjstva leži u krevetu, u odvojenoj sobi. Berta joj donosi svoje slike kojima ukrašava zidove sobe, kao i ptice oblikovane od gline koju skuplja uz šumski potok. Mama voli Bertine maštovite slike i glinene ptice, te više od svega želi da Berta ostvari svoje snove...Nakon majčine smrti Berta je očajna i skoro odustaje od svojih snova. Ipak, uspije skupiti unutarnju snagu te jedan čin tihe pobune dovede Bertu do njezine pobjede, otac se predomisli i pusti na školovanje.

Ova dirljiva, slojevita, emotivna priča poetski napisana i očaravajuće ilustrirana sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

Strane slikovnice

50. A Pipkin of Pepper, Helen Cooper

Patka, Mačka i Vjeverica, tri prijatelja iz Juhe od bundeve, ostali su bez soli, ključnog sastojka njihovog posebnog recepta. Mačak i Vjeverica odluče poći u grad u kupovinu, a Patka inzistira na dolasku s njima. To mu je prvi posjet gradu i pomalo se boji, ali sve zaboravlja kad spazi trgovinu s paprom. Jedan trenutak nepažnje bio je dovoljan da se Patak izgubi i priušti i sebi i prijateljima avanturu koju sigurno neće zaboraviti.

51. Delicious, Helen Cooper

Vrijeme je za ručak u staroj bijeloj kolibi, ali Mačak, Vjeverica i Patak u vrtu nemaju više ni jednu bundevu. Što će učiniti? Posegnuti za kuharicom, otići na tržnicu u kupovinu i iskušati nove recepte i okuse. Skuhali su i kušali riblju, zatim od gljiva i na kraju juhu od cikle. No ni jedna nije prijala Patkovom osjetljivom nepcu. Jedino što je želio bila je juha od bundeve, a kako je nisu imali, odlučio je radije zaleći u krevet i gladovati, nego dati priliku novom jelu. Na kraju su Mačak i Vjeverica uspjeli pronaći recept koji se svidio izbirljivom Patku.

52. Gruff the Grump, Steve Smallman, Cee Biscoe

Gruff je veliki, namrgođeni, vječno neraspoložen medo koji živi sam u prašnjavoj zapuštenoj špilji. Nije baš društven, stoga kada jednoga jutra sretne malenog zeku koji visi s grane pokušavajući spasiti zvijezdu padalicu, koja je ustvari žuti opali list, nađe se u dotad nepoznatoj situaciji. Ipak, odluči pomoći zeki, a on mu iz zahvalnosti pokloni "zvijezdu". Medo je ponese u šilju i spremi na policu i ne sluteći da je to samo početak jednog neobičnog, ali divnog prijateljstva.

53. Singing in the Rain, Tim Hopgood

Sasvim slučajno sam našla ove slikovnice koje su zapravo ilustrirani zapisi teksta poznatih svjetskih glazbenih klasika. Nisam mogla odoljeti, i koliko god možda čudno zvučale, stvarno je zanimljivo pokušati ih čitati (još je zabavnije pokušati ih prevesti). Ilustracije su im krasne, vedre i lijepo prate tekst. Uz njih se dobije i CD s pjesmom te audio zapisom slikovnice koji u podlozi ima i zvučne efekte, a sve zajedno je djeci vrlo privlačno i zanimljivo.

54. Came All you Little Persons, John Agard, Jessica Courtney-Tickle

Možda zbog ilustracija, možda pak zbog raskoši kojom nenametljivo obogaćuje, a možda i zbog nevjerojatno opuštajućeg djelovanja, ova slikovnica mi nekako najviše odgovara uz jesen.

Vizualno očaravajuća i poetski umirujuća, ova slikovnica na predivan način slavi život i različitost, kako među ljudima, tako i svu raskoš i raznolikost koja krasi naš zajednički dom, planet Zemlju.

Svakom živom biću upućen je poziv na prihvaćanje, uvažavanje i zajedništvo
svih vidljivo različitih pojednica te na harmoničan suživot s prirodom.

55. The Scarecrow, Beth Ferry, Fan Brothers

Ova predivna slikovnica koja, osim neopisivo lijepih ilustracija, donosi nježnu, toplu, dirljivu i izrazito ritmičnu poetsku priču o težini usamljenosti, o neobičnom, potpuno neočekivanom prijateljstvu te osjećajima ispunjenosti i radosti koje donosi pomaganje. Možda zbog slične teme, jako me podsjetila na priču o Lavu i ptici.

56. The Scarecrow's wedding, Julia Donaldson, Axel Scheffler

Omiljeni autorski dvojac vodi nas na vjenčanje godine.

Betty O'Barley i Harry O'Hay dva su zaljubljena strašila koja planiraju najbolje vjenčanje ikada. No svi znamo da vjenčanje iziskuje veeelike pripreme pa su se tako i oni morali namučiti dok nisu skupili sve potrebne stvari s popisa. Planove im je pokušao pomrsiti jedan zavodnik-šarlatan koji je pokušao zauzeti Harryjevo mjesto, a zbog požara se cijeli događaj skoro pretvorio u tragediju. No zaljubljeni mladoženja se vratio baš na vrijeme da spasi svoju ljubav, a vjenčanje koje su priredili se sigurno neće tako brzo zaboraviti.

Vedro, duhovito, ritmično i prekrasno ilustrirano, baš kako smo i navikli od najboljih.

57. A Year in the Wild, Ruth Symons, Helen Ahpornsiri

Posebnost ove knjige je u ilustracijama koje su rađene samo pomoću prešanih biljaka u njihovim prirodnim bojama. Cvijeće, lišće i sjemenke postaju različite životinje, stvaraju predivne prirodne prizore i na taj način pričaju priču o godišnjim dobima. Tekstualni dio je također vrijedan, ispričane priče su zanimljive, dovoljno sažete i jasne pa ih djeca bez problema mogu pratiti.