You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Jesi li ti moja mama? - Tigrić

Jesi li ti moja mama? - Tigrić

. 2 min

Danas su dečki s police izvukli ovu simpatičnu kartonsku slikovnicu koju stvarno dugo nismo čitali, ali zato je prije neke tri godine nisu ispuštali iz ruku.
Nabavila sam je u vrijeme kada su, kako sami kažu, bili jako, jako mali. Zovu je slikovnica za bebe, i iako su oni sada već veeeeliki dječaci, htjeli su da im je pročitam.

Mali tigrić je izgubio mamu i kreće u potragu. Nailazi redom na majmunicu, slonicu, zebru i žirafu (uz svaku životinju je prikazano i njezino mladunče) te ih pita: „Jesi li ti moja mama?“ Svaka mu se životinja predstavi i objasni po čemu se razlikuje od njegove mame. Baš kada se javi strah da će tigrić ostati sam pokraj rijeke ugleda nekoga tko ima sve potrebno: prugasto krzno, dugačke brkove, velike šape, glasni urlik i ono najvažnije, zaštitnički zagrljaj za svoje izgubljeno, uplašeno mladunče.

Mislim da su mojoj djeci pri čitanja ove slikovnice od same priče važnije sve one popratne aktivnosti koje uz nju neizostavno dolaze; tužno ponavljanje rečenice: „Jesi li ti moja mama?“, oponašanje pokreta i glasanja pojedinih životinja, češkanje mekane tkanine na tigrićevom trubščiću i ono najdraže, sinkronizirano bacanje meni u zagrljaj kada na kraju priče tigrić napokon pronađe svoju mamu.

U vrijeme kada su progovarali prve riječi bila je izvrstan poticaj za učenje novih pojmova, poput imena životinja, dijelova njihovog tijela ili glasanja. Posebno im je zanimljiv bio krug na tigrićevom trbuščiću, prekriven mekanom tkaninom koja dočaravo krzno. Kasnije, kada su već postali mali brbljavci, uz nju smo opisivali životinje, razgovarali o njihovim staništima, ishrani i učili nazive mladunaca. Kad smo već kod toga, znate li kako se zovu mladunci zebre i žirafe? Ja sam im govorila da je zebrino mladunče ždrijebe, a žirafino tele pa ako ima netko tko je stručnjak za biologiju, molim, educirajte me. 😀

A ako se želite stvarno zabavite, tražite da sami pokušaju opisati svoju mamu. Uvijek je zanimljivo čuti kako nas naši maleni vide.

Osim ove s tigrićem vidjela sam da se spominju još tri ovakve, sa zečićem, pačićem i polarnim medvjedićem, pa ovisno koja bi životinjama vašoj djeci mogla biti draža, možete pokušati pronaći u knjižnicama.

Tekst priredila: Vera Barić
Ilustracije: Kait Eaton
Izdavač: Znanje, 2014.
Preporučena dob: 2+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 12