You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
John Agard: Come All You Little Persons

John Agard: Come All You Little Persons

. 4 min

Bez ikakvog istraživanja i čitanja recenzija, početkom jeseni sam naručila ovu slikovnicu. Mislim da vam je jasno zašto, čim pogledate naslovnicu. Ne morate čak ni čitati ime ilustatora jer ovaj izvanredni slikarski potpis prepoznate bez problema.
Jessica Courtney -Tickle je jedna od ilustatorica čije slikovnice ću kupovati kad god mi se pruži prilika, vjerojatno i kada mi klinci odrastu.

Namjerno pišem njezine, iako je autor netko drugi, jer ona svojim očaravajućim ilustracijama prisvoji pažnju (i slikovnicu) i osvoji naklonost čitatelja. Upravo to se dogodilo meni nakon prvih slikovnica iz serije “Orkestar priča priču” pa sam potražila i ostale slikovnice koje je ilustrirala. Zasad sam naručila samo ovu, ali ako posjetite njezinu web-stranicu vidjet ćete , između svih drugih krasota, i ostale slikovnice kojima je udahnula život. I sve neodoljivo privlače. A najviše njezine autorske, to tek želim vidjeti i pročitati.

John Agard mi je, s druge strane, bio potpuna nepoznanica, pa sam se, nakon čitanja njegove biografije,i iznenadila i posramila jer nisam prije čula za njega.
Dramatičar, pjesnik, pisac kratkih priča i dječji pisac rođen je u Gvajani 1949. godine, a u Veliku Britaniju se preselio 1977. godine. Fascinantan je broj djela koje je napisao, kao i nagrada koje je za njih osvojio.
Između ostaloga, proglašen je i primateljem Zlatne kraljičine medalje za poeziju za 2012. godinu.

Moram priznati da me se priča, tj. pjesma, na prvu nije nešto dojmila. Uz raskošne ilustracije djelovala mi je nekako mlako.
No klinci su bili oduševljeni i iz nekog, meni neshvatljivog razloga, stalno su tražili da je čitamo.
I onda je jednoga dana samo kliknulo.
Ideja, umirujuća atmosfera, ritam pripovijedanja, rima, ponavljanja, detalji koje prije nisam uočavala i koji me nisu baš doticali… sve je nekako sjelo na svoje mjesto i shvatila sam koliko mi je zapravo priča, u toj svojoj sporoj, gotovo monotonoj jednostavnosti predivna.

A o čemu se uopće radi?

Na divan način predstavljen je poziv na prihvaćanje, uvažavanje i zajedništvo
svih vidljivo razlitih pojednica te na harmoničan suživot s prirodom.

Počevši od djeteta u plavom kaputu, raste čvrsto spojen lanac sastavljen od mnoštva malih “osobica” koje u svojim krasnim kostimima dolaze sa svih strana.
Tako se u igru, ili ples, priključuju dijete koje živi među pticama, u svom pernatom plaštu, dijete koje dolazi iz carstva valova na surferskoj dasci, u divnoj košuljici od morske pjene, zvjezdano dijete, na zvjezdanom biciklu, s plaštem obasjanim zvijezdama i blještavom zvjezdanom krunom na glavi, vjetrovito dijete u svojoj nevidljivoj opravici, pčela - dijete , šišmiš – dijete, mjesečeva djevojčica s predivnom svijetlećom pregačom i još mnogi drugi raznoliki začudni dječaci i djevojčice.

Upravo je posljednja ilustracija, na kojoj su svi zajedno stvorili lanac oko zemljske kugle mojim klincima bila jako zanimljiva jer su gledali koje su tu još osobice,  a da nisu spomenute u pjesmi. Bilo je jako zabavno smišljati tko su oni, odakle dolaze i po čemu su posebni te koje likove bismo još mogli dodati.

A upravo je svaki taj posebni mališan važna karika u ovom lancu života i svi su oni, iako potpuno različiti, povezani i jednakovrijedni te zaslužuju jednaka prava i svoje mjesto pod suncem.

Jer kako pjesma kaže:

“Just follow your heart – song
When next it calls.
Planet Earth has room for the
Footsteps of all.”

Vizualno i poetski, ova slikovnica na predivan način slavi život i različitost, kako među ljudima, tako i zajedničkog doma svi nas, naše planete te ističe neraskidivu vezu i potrebu da se poveženo, kako jedni s drugima, tako i s prirodom, koju posebno moramo čuvati jer svi smo mi tek gosti na ovoj planeti.

Ilustracije: Jessica Courtney -Tickle
Izdavač: Faber & Faber, 2017.
Preporučena dob: 3+
Uvez: Meki
Broj stranica: 32