You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
José Moran: Sjeverni jelen i dobrota

José Moran: Sjeverni jelen i dobrota

. 4 min

Već smo ranije pročitali ostale slikovnice iz serije Vrline (Miš i izdržljivost, Zeko i iskrenost, Konj i radost, Medo i strpljivost te Vjeverice i optimizam), nakladnika Begen Books, a jučer je na red došla i ova, meni najdraža. 🥰😍
Djeci se do sada najviše svidjela „Slon i velikodušnost“, ali i ova ih je oduševila. Neodoljivo simpatičan glavni lik, prekrasne ilustracije, nježna i poučna priča toplinom i dobrotom su nam zagrijali srca, a elementi napetosti držali su mališane u neizvjesnosti do posljednjeg slovca.

Već prilikom njegovog rođenja, sjaj nove zvijezde koja se pojavila na nebu dao je naslutiti da će Rudolf biti poseban. Ono što ga je činilo iznimnim i omiljenim među ostalim jelenima je njegovo veliko srce. Mlađim jelenima je rado prikupljao i donosio hranu, starijim i nemoćnima je pomagao prilikom seobe, umorne i tužne je uveseljavao svojim vicevima i šalama, a po dolasku jeseni i prvih mrazeva svojim tijelom je grijao i štitio od vjetra one naslabije.


Krdo mu je bilo zahvalno, a njegovi roditelji beskrajno ponosni. Vjerovali su da je rođen za velika djela. Dolazak zime je bio znak da je vrijeme za seobu. No mnogu veću opasnost od hladnoće i snijega jelenima su predstavljali gladni krvoločni vukovi koji su im se počeli približavati. U bijegu, jedan se jelen spotaknuo i pao, a Rudolf mu je bez razmišljanja pritekao u pomoć, riskirajući vlastiti život. Sam i opkoljen vukovima, usred gustog snijega bio je stjeran do ruba litice. I preko nje... I dok su vukovi pali na dno ponora Rudolf je doživio nešto nevjerojatno – letio je. Kada se razvedrilo na nebu je ugledao zvijezdu s neobičnim blještavim tragom koja ga je odvela do štalice, baš u pravo vrijeme da posvjedoči početku Božića i započne svoj novi život, za koji je bio predodređen od samog rođenja.

Prekrasne, živopisne i detaljne ilustracije daju posebnu čaroliju priči, gotovo realistički prikazujući izgled likova i krajolika te prenoseći atmosferu i dinamiku priče. Zaista smo se mogli uživjeti u opuštajuću idilu Rudolfovog života prije zime, a vidjela sam i iskrenu zabrinutost, pa i mrvicu straha, u trenutku napada krvoločnih vukova.

Iako pripadaju u kategoriju problemskih slikovnica, sve slikovnice iz serije sadrže i vrijedne umjetničke, moralne i spoznajne elemente.
Tako smo, osim što smo uživali u priči koja nam je otkrila kako i zbog koga je nastao prvi Božić te kako je Rudolf postao jelen Djeda Božićnjaka, naučili mnogo toga o životu sjevernog jelena. Prateći izmjenu godišnjih doba i Rudolfovo odrastanje saznali smo gdje sjeverni jeleni žive, kako se okupljaju, čime se hrane, zašto se s dolaskom zime sele, što ih štiti od hladnoće te tko su im prirodni neprijatelji. Upoznali smo artičke tundre, saznali što su nomadi te kakva je klima u artičkim područjima.
A tek teme i aktivnosti s mališanima koje nudi... neprocjenjive su. 💕

Pred kraj godine, dok svi radimo neke svoje „osobne inventure“ i promišljamo o ovogodišnjim postignućima, možda već smišljamo i novogodišnje odluke koje će nas učiniti boljima, sretnijima, uspješnijima, zapitamo li se koliko smo uistinu DOBROGA učinili i kakav smo trag ostavili na živote bliskih, ali i usputnih prolaznika koji su se slučajno našli na našem životnom putu?
Znamo da je dobrota jedna od ljudskih vrlina, ali i umijeće, čin nesebičnog pomaganja bez očekivanja javnih pohvala, priznanja, protuusluga, no često nismo ni svjesni koliko je malo potrebno da bi dotaknuli nečije srce i obogatili svoje. Svaki put kada nekoga iskreno saslušamo, „stavimo se u njegovu kožu“, utješimo, savjetujemo, posvetimo vrijeme i pažnju, činimo dobro djelo. Dobrota je i osmijeh i zagrljaj i praštanje i svako iskreno „oprosti“, „hvala“ ili „volim te“.
Niti jedan znak velikodušnosti nije beznačajan. Koliko god se nama činila malom, nekom drugom će ta gesta puno značiti.
Tako ćemo svojoj djeci biti najbolji primjeri te im pomoći da dobrotu pronađu prije svega u sebi kako bi je kroz život mogli dijeliti s drugima.

Jer iako je dobrota u današnje vrijeme često podcijenjena, potrebnija nam je nego ikada. Zato moramo vjerovati i truditi se da "Dobro je činiti dobro" ostane vrijediti i u budućnosti naše djece.

Ilustracije: Carmen Guerra
Prijevod: Damir Ivankić, Neven Borić
Nakladnik: Begen Books, 2017.
Preporučena dob: 3+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 24