You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Kašmir Huseinović: Prvo božićno putovanje

Kašmir Huseinović: Prvo božićno putovanje

. 3 min

Danas smo čitali još jednu slikovnicu idealnu za ovo blagdansko vrijeme. Već po naslovnici mališani su pretpostavili o čijem se to prvom božićnom putovanju radi🦌, a i ilustracije su im već jako dobro poznate i drage.

Priča počinje u domu jedne obitelji koja se priprema za Božić.

„Dok je mama Iva kuhala hranu i pekla kolače, tata Krešo okrenuo se djeci i rekao: - Ove godine sami ćemo napraviti čestitke i ukrase za bor.
- I mi ćemo ti pomoći – uglas su rekli Sanja i Hrvoje. – Bit će to čestitke od srca i najljepši ukrasi za bor.“

Istovremeno je i na Sjevernom polu trajala završna priprema za veliko putovanje u najčarobnijom noći.
Dok je Djed Božićnjak pripremao svoje saonice i spremao poklone za svu djecu svijeta, a sobovi Valentino, Zvonko, Srebrenko i Zvjezdan strpljivo čekali, zaigrani mali sob Rudi veselo je trčkarao oko njih. I sam je sanjao o tome da pođe na to važno putovanje, ali Djed Božićnjak mu je objasnio da je još dijete i da će uskoro doći i njegovo vrijeme da im se pridruži.
Poput svakog nestrpljivog djeteta Rudi je pokušao pomoći na bilo koji način, te je igrom slučajnosti završio u saonicama među poklonima.
I ne sluteći da imaju slijepog putnika, Valentino, Zvonko, Srebrenko i Zvjezdan s Djedom Božićnjakom i poklonima su se vinuli visoko, visoko među zvijezde. A onda im je jedan snježni oblak skoro upropastio sve, no srećom, Rudi se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu te spasio poklone.


Iako iznenađen, Djedica se nije ljutio na Rudija. Poželio mu je dobrodošlicu i dopustio mu da ostatak večeri pomaže.
Stigli su i do doma simpatične obitelji s početka priče, gdje su čak i najmlađi članovi obitelji (pa i kućni ljubimci) uživali u obiteljskom zajedništvu i božićnom duhu.

Rudiju se te večeri ispunila njegova najveća želja, postao je stalni član Djedičine ekipe, a nama je pokazao da i male, nejake, pa i nespretne ručice mogu biti itekako korisne.

"Možda nisi najveći i najsnažniji sob na Sjevernom polu, ali si mi ove godine puno pomogao.
Nakon toga mu je, kao što pravom vitezu dodijele titulu i poklone mač, stavio crvenu kapću na glavu i tiho rekao:
- Od sada ću te voditi svake godine."

U našoj kući već danima vlada kreativni nered jer stalno nešto rezuckamo, lijepimo, crtamo, a ova slikovnica nam je još veći poticaj da nastavimo. Bude tu i suza i frustracija i ljepila i šljokica svuda po podu, jer ne uspije uvijek od prve ono što su zamislili, ali ih učim da nije važno hoće li papirnata zvijezda biti savršeno izrezana i bor savršeno nacrtan već vrijeme koje provodimo zajedno.

Čeka nas još izrada i slanje čestitki, sijanje božićne pšenice, pečenje kolačića, ukrašavanje bora te izrada poklona koje ove godine žele sami i zamatati.
Nadam se da će baš poput Rudija biti sretni i ponosni na svoj trud te da će im kao najljepše uspomene u sjećanju ostati ovo zajedništvo i obiteljsko druženje jer su upravo vrijeme i pažnja koje poklanjamo dragim osobama najvrjedniji i najdragocjeniji pokloni.

Ilustracije: Andrea Petrlik
Nakladnik: Kasmir promet, 2018.
Preporučena dob: 2+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 32