You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Kęstutis Kasparavičius: Budalaste i Kratke priče

Kęstutis Kasparavičius: Budalaste i Kratke priče

. 5 min

Zadržati dječje čuđenje i divljenje izazvano naizgled običnim stvarima i u odrasloj dobi, dragocijenost je koju samo rijetki uspiju sačuvati. Ponekad ti rijetki nesebično dijele svoje genijalne dječje šašavosti pa ako ih se još usude i zapisati i nesebično podijeliti s drugima imamo sreću čitati ovakve priče koje podsjete da i najmanja, naizgled najobičnija stvarčica može skrivati posebnu priču koja zaslužuje biti ispričana. Ako uz to dodate još i nevjerojatan slikarski talent dobijete djela koja ćete teško ispustiti iz ruku.

Budalaste i Kratke priče zbirke su šašavih i kratkih priča o „očovječenim“ predmetima, životinjama, biljkama i pojavama koje osjećaju, pričaju, prepiru se, zaljubljuju, razmišljaju i snivaju. Svim tim stvarima, kako je sam izjavio, autor udahnjuje život prvo ilustracijama, a zatim piše priče. Ilustracije su nevjerojatno maštovite i detaljne, a njihov retro stil im daje posebnu toplinu. Već su one same po sebi izvrstan poticaj za maštanje, opisivanje i pripovijedanje.

„Budalaste priče“ sadrže 36 priča koje zauzimaju jedva po jednu stranicu, a svaka od njih je popraćena i obogaćena ilustracijom preko cijele suprotne stranice i još jednom manjom, ali jednako dojmljivom.

Mačka očarana hladnjakom (a još više njegovim sadržajem); neobičan planet na kojem su živjele samo dvije ptičice, prije nego su našle put jedna do druge pa ih se stvorilo još mnogo; knjige koje čitaju jedna drugu; kravica koja se hrani slovima; hvalisavo voće u zdjeli; puž koji se utrkuje sa satom, usamljeno strašilo koje ne želi plašiti vrapce niti samo čamiti u polju pa se uspentra preko ograde i uputi u potragu za društvom; jato letećih knjiga koje su potpuno promijenile život stanovništvu jednog mjestašca; snjegović koji sanjari o proljeću; slavina koja je dobila hunjavicu; ptice koje za ljubimca drže čovjeka u krletci i ljudi koji umjesto psa drže sir u psećoj kućici, samo su neki likovi Budalastih priča koje će mališane začuditi, razvedriti i rasplamsati im maštu.

Kratke priče se po stilu, temama i izvedbi nadovezuju na Budalaste. Na 80 stranica čeka vas novih 36 jednako budalastih priča, mnoštvo šašavih likova i fenomenalnih ilustracija koje ih slikovito oživljavaju, prate i obogaćuju priču te dodaju posebnu dozu humora i šarmantnosti.

Priču o automobilu koji snese jaja iz kojih se kasnije izlegu tri automobilčića pa svi zajedno krenu u šetnju, poput patke s pačićima, znamo već napamet.
Isto je i sa sladoledima, koji su zapravo agenti Djeda Mraza koji provjeravaju ponašaju li se djeca pristojno dok on priprema darove.
Saznali smo i kakav te crni dan može zadesiti ako ti crna mačka prijeđe preko puta, ali i otkrili kako vratiti stvari u normalu; kakvo je to pingvinsko sanjkanje slobodnim stilom; kako se gljive skrivaju od berača; tko su Mjesečevi (najbolji) prijatelji te osluškivali kakvu nam to uspavanku jastuk pjevuši kada ga navečer zagrlimo.

Zanimljivi likovi, neobične situacije u kojima se nađu, šaljivo i nenametljivo poučan tekst te nevjerojatno maštovite ilustracije čine ove knjige zanimljive i djeci i starijim čitateljima.

Drage su mi ove knjige jer me podsjete na sva ona lijena nedjeljna jutra i duga hihotanja dok se njih dvojica gurkaju ispod dekice uz mene. Volim ih jer nekako uspiju uljepšati i smiriti i ona luda, užurbana jutra kada već kasnimo u vrtić, ali uspiju užicati da im pročitam barem jednu kratko-budalastu ili budalasto-kratku pa kada vidim njihov osmijeh shvatim su mi te ukradene minute zapravo jedni od najljepših trenutaka toga dana. Neprocjenjiv mi je sjaj u njihovim okicama i beskrajno čuđenje dok otkrivaju neki njima potpuno nepoznat, ali tako primamljiv svijet. A posebno mi je draga čarolija kojom uz njih zaboravim na prljavo suđe u sudoperu, razbacane legiće i one dvije košare robe koje čekaju da ih složim.

Postoje mnoge slikovnice koje pomažu proširivanju vidika i sagledavanju stvari na nove načine, no ove priče su instant teleportacija u samo središte beskrajno maštovitog, neobičnog i pomaknutog svijeta u kojemu ništa nije kako se učini na prvu, a opet, sve je potpuno jasno i na pravom mjestu.

Sama priča o nastanku prve zbirke priča poznatog i nagrađivanog litavskog autora i ilustratora zanimljiva je i inspirativna te dokazuje da od svojih snova nikada ne treba odustajati, čak i ako drugi smatraju da ih se trebate okaniti.
Ilustrator koji je ilustrirao više od 50 knjiga koje su prevedene na brojne jezike diljem svijeta, našao se pred novim životnim izazovom kada je tajvanska izdavačka kuća, nakon velikog potresa koji je pogodio njihovu zemlju, pozvala sve autore s kojima surađuju da napišu i ilustriraju po jednu priču koju bi objavili u knjizi od čije će prodaje pomagati djeci stradaloj u potresu.

Među njima se našao i Kestutis Kasparavičius, koji je nekoliko godina ranije za njih ilustrirao djela svjetskih klasika u prilagodbi za kinesko tržište. Iako mu je profesorica na maturi iz književnosti rekla da mu pisanje ide užasno loše i da se niti slučajno ne pokušavam baviti time, napisao je svoju prvu, a zatim i desetak sličnih priča koje su našle mjesto u njegovom prvijencu "Budalaste priče".
Zbirka je u Litvi 2005. godine proglašena najboljom dječjom knjigom.
Srećom, Ibis grafika zna prepoznati kvalitetnu dječju knjigu pa od 2008. godine do danas imamo priliku uživati u čak 11 Kasparavičiusovih knjiga u sjajnom prijevodu prof. Mirjane Bračko.
Izaberete li bilo koju od njih, nećete pogriješiti.

Tekst i ilustracije: Kęstutis Kasparavičius
Prijevod: Mirjana Bračko
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 5+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 80