You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Kestutis Kasparavičius: Dan jagoda

Kestutis Kasparavičius: Dan jagoda

. 2 min
„ Po čemu se ovo jutro razlikuje od jučerašnjeg?
Zar se noću zaista ništa važno nije dogodilo?
Po čemu se snovi razlikuju od knjiga, u kojima je najčešće sve izmišljeno?
Mogu li snovi biti nestvarni?
Zašto se dok sanjamo, ponekad veselo smijuljimo, a ponekad žalosno uzdišemo?
Zašto je u snu tako zgodno letjeti poput ptice, a tako strašno kada te netko prijeteći progoni?
Događa li se sve to uistinu?
Zašto snovi, koji nas noću obilaze, uteknu tako brzo da se s njima ne uspijemo čak ni oprostiti i dogovoriti se za sljedeći susret?“

Možda je istina da se progonjen takvim mislima autor pokušao prisjetiti svojih snova i zapisati ih prije nego su nestali pa je upravo tako nastala ova, njegova najduža knjiga, u kojoj su skupljene čak 23 priče o naizgled običnim događajima, stvarima i životinjama, ali viđenim začudnim očima. Ove tajanstvene priče ispričane su na savršeno pomaknut način i vizualno prikazane vrijednim umjetničkim djelima.

Najčešće smo čitali upravo priču s naslovnice jer, baš kao i njezinom glavnom liku, zelenom Krokodilčiću, i jednom mojemu djetetu je jako, jako drago sve što ima boju, miris ili okus jagode. I da ga posjeti vila Jagoda i sam bi vjerojatno zaželio istu želju, da svaki dan, cijeli dan sve oko njega bude od jagoda.
Bi li ga to usrećilo? Hm, nakon ove priče više ni sam nije bio siguran koliko jagoda bi mu bilo – previše.
Krokodilčiću se dogodilo upravo to, ostvarile su mu se sve njegove najcrvenije, najmirisnije, najslađe želje. Apsolutno sve, osim njega samoga, bilo je jagodičasto. Lekciju smo naučili, čak i najbolje stvari postanu loše, ako pretjerujemo.

Posebno su nam dragi još i Ježić koji je poznavao samo desnu stranu, što je vrlo nezgodno kada se trebaš vratiti kući koja je na lijevoj strani ulice, Princ Oštropandžić iz Mjaulandije, čovjek kojemu su umjesto kose rasli trava i cvijeće pa mu je frizura uvijek bila u skladu s trenutnim godišnjim dobom, Mjesečevi Medvjedići koji brinu o Mjesecu i uređuju ga te jedan radoznali Mišić koji je tijekom praznika kod bake otkrio tajna vrata i strašne posljedice koje prevelika znatiželja i neposluh ponekad mogu iznjedriti.

Mi ćemo se jagodama i dalje sladiti, rado i umjereno, barem dok im još traje sezona. U pričama ćemo pak uživati puno duže.

Prijevod: Mirjana Bračko
Izdavač: Ibis grafika
Preporučena dob: 6+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 110