You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Slikovnice o zmajiću Azuru

Slikovnice o zmajiću Azuru

. 5 min

Kako je jedno moje dijete fascinirano zmajevima, a sama rado biram primjere koji razbijaju stereotipije, skupili smo dosta slikovnica o poprilično neobičnim zmajevima, koji su zbog svoje različitosti najčešće nailazili na nerazumijevanje i neprihvaćenje onih "običnih" iz svoje okoline, ali su svojim pozitivnim osobinama uspjeli riješiti probleme i naći svoje mjesto u priči, a i našim srcima.

Sjetimo se samo dobrodušnog, ali nespretnog Zoga, zmaja Škakljaja, Jajka Zmajka i njegovog ledenog daha, malenog Heliota iz Tunguzije, zmaja Drage koji je više od ičega volio cvijeće i još nekolicine drugih. Upravo o zmajevima u slikovnicama spremam poseban tekst.

A danas vas želim upoznati s novim, neobičnim, neodoljivo simpatičnim zmajićem koji nas je, ne samo zabavio i raznježio, već i podsjetio na neke pozitivne osobine koje je poželjno razvijati od najmlađe dobi.

Azuro je, za razliku od ostalih crvenih, crnih i zelenih zmajeva s kojim je živio u mračnoj špilji, bio prekrivenin sjajnim azurno plavim krljuštima. Njegov najbolji prijatelj je slatki ružičasti ptić Pipi koji ga svuda prati. Vrlo rano je shvatio da se u zmajskom svijetu različitost ne cijeni. Nažalost, situacija je ista i među ljudima. Tako je svakodnevno u školi bio predmetom ismijavanja od strane druge zmajske dječice. Da se njega pitalo, ne bi ni išao u školu, ali mama ga je podsjećala da mora, kako bi naučio dvije najvažnije stvari u životu zmaja, a to su letenje i riganje vatre. I dok je vještinu letenja savršeno savladao iz prvog pokušaja, s drugim zadatkom je imao problema. Umjesto vatre iz njegovih usta i nosnica izlazio je mlaz vode.
Njegov neobičan dar u krugu drugih zmajeva je bio protumačen kao strašno prokletstvo te zbog njega biva protjeran iz zmajskog gnijezda.


Nakon što se oprosti s majkom, jedinim bićem koje je cijelo vrijeme uz njega, Azuro odleti u društvu svog vjernog prijatelja Pipija. Nakon napornog letenja kroz nepoznatu šumu stigne do malog sela te danima skrivećki promatra njegove stanovnike. Promatrajući ih, polako upoznaje svakoga ponaosob, postaju mu dragi, ali zbog straha od njihove reakcije ne prilazi im blizu. Sve dok ga jednoga dana ne probudi miris dima. Vidjevši selo u plamenu zmajić bez razmišljanja uzleti, izazivajući očekivani užas stanovnika koji su bili uvjereni da je upravo on krivac za nastali požar. Nakon što je ugasio požar i spasio selo od potpunog uništenja, stanovnici ga oduševljeno prihvate kao jednako vrijednog. Napokon, njegova različitost zabljesne kao dragocijeni dar kojemu je pronašao pravu svrhu, a sam je pronašao novi dom i okruženje koje ga je prihvatilo.

Azuro i vještica  je priča koja ističe važnost iskrenosti i upozorava na teške posljedice laganja. Azuro se prehladio i počeo tako jako kašljati da mu je iz usta počela izlaziti vatra. U drugačijim okolnostima to bi ga čak i razveselilo, jer je napokon bio poput ostalih zmajeva. Ali pošto je on bio vatrogasac to mu je predstavljalo veliki problem. Kako bi i dalje zadržao zanimanje koje je volio najviše na svijetu odlučio je čuvati svoju tajnu, što se Pipiju nije činilo kao dobra ideja, ali je svejedno bio uz njega. No požar u seoskoj školi i njegova nemoć da ga ugasi natjerali su ga da načelniku prizna svoj problem. On ga je uputio k vještici Pustuli, poznatoj po moćnim čarolijamai teškoj naravi. No umjesto namrgođene starice Azura i Pipija je u vještičinoj kući dočekala dražesna, prilično samouvjerena djevojčica. Njezino mućkanje čarobnog napitka nije krenulo po planu. Zapravo, stvari su se poprilično otele kontroli što je, umjesto ozdravljenjem, razultiralo urnebesnim promjenama Azurovog stajlinga. Tako se transformirao u sve moguće boje i uzorke i tko zna što bi s njim bilo da se nije pojavila prava vještica Pustula i razotkrila svoju zaigranu nećakinju Morganu koja će, želi li bacati čini i pripremati čarobne napitke, prvo morati završiti školu za vještice. Jedan gutljaj pravog čarobnog napitka bio je dovoljan da se stvari vrate u normalu. Zmajić je naučio važnu lekciju o opasnostima laganja. Za Morganu pak baš i nismo toliko sigurni.

U potrazi za Pipijem!
Azurov je rođendan i on se budi sam i tužan jer je uvjeren kako su svi prijatelji zaboravili na njega. Čak je i Pipi misteriozno nestao pa se Azuro uputio u potragu. Pridružila mu se i djevojčica Lili te su prateći tragove ružičastog perja došli do šume. Tijekom potrage susreću zajedljivu vranu, ne baš hrabru zmiju i jednoga orla, te svi oni potvrde da su vidjeli Pipija, ali u kandžama opakog zmaja. Potraga se nastavila preko jezera sve do mračne spilje na vrhu planine. No umjesto opakog zmaja Azura unutra dočeka veliko iznenađenje koje ga je jako ganulo, a moram priznati i mene.

Dobrodušni, simpatični zmajić, i još k tome vatrogasac, nije mogao ništa manje nego oduševiti moje dječake, osobito mog malog Zmaja koji i sam sanja jednoga dana izgraditi svoju vatrogasnu postaju.
Sve tri priče su nam se jako svidjele, ali mislim da je mališanima favorit Azurova epizoda s malom vješticom. Iako se humor proteže kroz sve priče u toj je najizraženiji, posebno u ilustracijama.

Pripovijedanje je vrlo tečno i lako razumljivo, po dužini priča i formatu slikovnica jako podsjećaju na slikovnice o poznatom Vuku. Ilustracije su vrlo bogate, vedre i izražajne. Osobito dirljivo je prikazan Azurov odnos s majkom, koja ga u teškim trenutcima nježno tješi, a čak i kada on odlazi iz zmajske špilje brižno ga prati, promatra ga iz prikrajka i raduje se njegovoj sreći.
Djeci je jako simpatična ptičica Pipi, koja osim što ga svuda prati, suosjeća sa svime što zmajić prolazi, tako da često imaju iste pokrete ili izraze lica.

Ne znam hoće li Azuro postići Vukovu popularnost, ali sigurna sam da će i on osvojiti simpatije brojne djece.

Tekst: Laurent i Olivier Souillé
Ilustracije: Jérémie Fleury
Prijevod: Mirna Šimat
Nakladnik: Znanje, 2019.
Preporučena dob: 3+
Uvez: meki
Broj stranica: 34