You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Elli Woollard: Little Goose's Autumn

Elli Woollard: Little Goose's Autumn

. 5 min

Dolepršala nam je još jedna divna, topla i nadahnjujuća jesenska priča. I otkivena je još jedna ilustratorica čiji me talent oduševio toliko da sam odmah išla tražiti i druge slikovnice koje je ilustrirala.

🍁

Mala guska je rasla u šumi, ispunjeno i sretno. Dane je provodila kupajući se u potoku i upijajući boje i mirisa ljeta. No kako to već biva, vrijeme prolazi i život nas stavlja u nove, nepoznate situacije, javljaju se novi osjećaji i potrebe, a u njima se ljudi, a i guske ponekad malo izgube.

Stigla je i jesen, prva u njezinom mladom životu. Znatiželjna i sretna guska osjeti promjenu u zraku, srce joj se ispuni nekom neobjašnjivom čežnjom, te poželi i sama promijeniti nešto u svom životu i odvažiti se na neki važan pothvat.

And one apple-red, dappled-red, breeze-blown day,
When the goose went down to the lakeside to play,
She felt in her heart a sharp tugging pain,
Like a strange kind of longing she couldn't explain.

And she thought: "I' ve got something important to do,
But what could it be? If only I knew!"

Uputi se u šetnju šumom tražeći inspiraciju, susrećući ostale šumske životinje i prilazeći im nadajući se da će joj one pomoći. Kako nije znala koji je smjer kojim sama treba krenuti odlučila je pridružiti im se, praviti se da je jedna od njih i činiti što i oni.

Prvo je srela dabrove koji su grickali stabla od kojih će izgraditi udobne i sigurne domove. Pomisli kako bi to mogla i sama pokušati, no ubrzo shvati da ni uz sav trud njezina krila nisu dovoljno snažna da bi njima i pomaknula stablo, a kamoli ga srušila.

Idući dalje, srela je vjeverice koje su spremale orahe u zemlju kako bi tijekom zime imale dovoljno hrane. I to joj se učini zgodnim te odluči pokušati, no ni kopanje rupa u zemlji joj nije baš išlo. Ipak, još jedan pad i neuspjeh je nisu pokolebali, ustaje, popravi perje (da ne kažemo krunu na glavi) i nastavlja potragu.

Naišavši na medvjede zauzete gradnjom jazbine u kojoj će sklupčani provesti zimu, i dalje sva poletna i odlučna, okuša se i u tome, no umjesto da namjesti udobnu postelju, lišće joj se pod krilima razleti na sve strane.

Čak i najuporniji i najjači ponekad pokleknu pod teretom neuspjeha, tako je i mala guska nakon niza promašenih pokušaja počela sumnjati u sebe, osjećati se maleno, beskorisno i osamljeno. Poželjela je ono što se u takvim trenutcima čini najlakše i jedino ispravo - odustati, otići daleko od drugih i sakriti se.

I upravo u tom trenutku začuje glas koji je doziva dok se neobična, zastrašujuća sjena nadvila iznad nje. Preplavi je strah od nepoznatog bića dugog, oštrog kljuna i ogromnih krila. Podigavši pogled osjeti olakšanje jer su bića koja su je nadlijetala bila baš poput nje.

I tada shvati...

Njezina krila nisu stvorena za rušenje drveća, zakopavanje hrane ili izgradnju brloga, već za nešto veličanstveno - stvorena su za let!

Naša mala junakinja se čak pozdravila i sa svojim šumskim prijateljima koji su se spremali utonuti u zimski san i obećala im da će se na proljeće vratiti.

The sun slipped low,
then out peeped the moon
As the goose's old friends
called out, "Please return soon!"

And she cried from the
sky's vast oceans of black,
"Goodbye, and I promise
in spring I'll be back."

Prekrasna, poetska i inspirativna priča o pronalaženju svojih krila, talenata i svog mjesta u svijetu, napisana u rimovanim stihovima koje je užitak čitati naglas i ilustrirana tako prekrasno da ćete tijekom čitanja imati osjećaj da ste cijelo vrijeme uz ovo nježno, sanjivo i odvažno biće.

Uz nju možete s djecom razgovarati i o životu životinja i promjenama u prirodi u jesen, hibernaciji ili pticama selicama i stanaricama.

Ovo je druga slikovnica proizašla iz suradnje autorice Elli Woollard i ilustratorice Briony May Smith. Prethodi joj isto tako predivna priča o malom medvjediću u proljeće - “Little Bear's Spring”.

A najbolje od svega je što ćemo ove dvije divne slikovnice iduće godine imati priliku čitati i na hrvatskom jeziku, u izdanju nakladničke kuće Planet Zoe.
Mi im se jako veselimo jer volimo ovakve tople, simpatične, jednostavne priče koje osim zanimljive radnje i likova koje lako zavolite donose i važne poruke. Još kada su ilustracije ovako prekrasne, detaljne i lijepo prate priču, ljubav je rođena!

Tekst: Elli Woollard
Ilustracije: Briony May Smith
Nakladnik: Macmillan
Preporučena dob: 3+
Uvez: meki
Broj stranica: 40