You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
M Christina Butler: Jedna snježna noć

M Christina Butler: Jedna snježna noć

. 4 min

Ideju za adventski kalendar ovoga tipa dobila sam nakon Interlibera, kada sam shvatila koliko novih zimsko - božićnih slikovnica smo nabavili. Neke sam kupovala s djecom pa su ih odmah vidjeli. Neke sam ciljano kupila baš za božićni poklon pa sam ih brzo skrila, ali i još brže izvukla iz mračnih dubina ormara jer nisam mogla dočekati da ih pokažem djeci. Bilo kako bilo, radeći "inventuru" preostalih naslova shvatila sam da mi nedostaje nekoliko slikovnica do čarobnog broja 25.
Eto mi razloga za odlazak u knjižaru.😀 Već s vrata sam ugledala pregledno složenu hrpicu božićnih slikovnica. Koliko god se to činilo kao olakšavajući faktor pri izboru, toliko mi je više problema predstavljalo. Jer između (pre)blještavog kolaža snjegovića, Djedica, zvončića, anđelčića i nekih drugih šablonskih motiva trebalo je odabrati onih PRAVIH pet ili šest knjiga.

I tada sam ugledala ovu nježnu, toplu, zimsku da zimskija ne može biti, predivnu naslovnicu. Tonovi plave, bijele i smeđe boje izazivaju osjećaj opuštenosti, mirnoće, blagosti i spokoja, a nježno zagasita crvena kapica daje osjećaj dobrodošle, ugodne topline u idiličnoj, no ipak veoma hladnoj zimskoj noći.
Dogodio se onaj "blink blink očima" trenutak. Bez šljokica, bez zvučih efekata, bez preintenzivnih boja i raspjevanih Djeda Mrazova ova slikovnica se svojom jednostavnošću toliko isticala od drugih da sam je jedva čekala prelistatati. I već na prvi dodir novo oduševljenje. Mekana spužvasta naslovnica, djeci omiljenog manjeg kvadratnog formata (20x20), potpuno me pridobila kada sam pod prstima osjetila mekoću ježeve kapice. Naime, kapica na naslovnici, ali i na svakoj stranici unutar slikovnice izrađena je od mekoga tekstila kojega će mali dječji prstići sigurno stalno dodirivati. Taktilni kontrast dodatno dolazi do izražaja na glatkim kartonskim stranicama.
Preslatki životinjski likovi lako su dopadljivi djeci, a njihove pozivine osobine poslužit će im kao uzor u ponašanju.


Ježić, uhvaćen nespreman usred zimske oluje, njegovi prijatelji Zec, Jazavac i Lisica te jedan iznenadni dar naučit će djecu vrijednostima pravog prijateljstva i pomaganja drugima.
Priča je kratka, ali ostavlja takav dojam da će ovo sigurno biti jedna od čitanijih slikovnica u našemu domu. U ova dva dana djeca su već ne znam koliko puta posezala za njom.
Pričom, ilustracijama, mekim taktilnim dodacima i osjećajem kojeg izaziva ova slikovnica će potaknuti sva dječja osjetila. Čitajući je mogu uživati u ljepoti zimskog krajolika, čuti hukanje zimskog vjetra i škripanje snijega pod lijinim šapicama te šuštanje ukrasnog papira pri odmatanju dara, osjetiti hladnoću i nanose snježnih pahulja na svojoj koži, ali i ugodnu toplinu vunene kapice ili ugodne trnce dok s hladnoće ulazite u toplinu Žečje kuće, a do nosnica će im doprijeti slatki miris tople čokolade koju Zec nudi promrzlom Ježiću.


Lusio slikovnice je izdao još dva naslova iz iste serije: "Jedan zimski dan" i "Jedna božićna noć", te "Snježni prijatelji" koja nije iz iste serije,ali je jednako posebna. Nažalost, nisam ih uspjela pronaći u knjižarama, ne mislim odustati od traženja.
Ipak, u knjizi "5 minuta za zimske priče" o kojoj sam pisala neki dan, nalazi se priča Nasmiješeni Snješko, koju je Butler napisala, a Macnaughton ilustrirala. Njezine divne, divne ilustracije krase i priču "Izgubljeni crvendać", također iz prije spomenute zbirke priča.

Mali Ježić je djecu toliko oduševio pa sam tražila i druga djela M Christine Butler i oduševila se vidjevši pravo bogatstvo od čak 11 naslova iz serije o Malom Ježu. Uz tri prevedena na hrvatski jezik postoje još i:
"One Cosy Christmas"
"One Noisy Night"
"One Snowy Rescue"
"One Rainy Day"
"Special Blankie"
"One Starry Night"
"One Special Christmas"
"One Special Sleepover"

Držim fige da,ako ne svi, barem neki od njih osvanu i na hrvatskom jeziku. Bila bi to divna kolekcija.

Ilustracije: Tina Macnaughton
Prijevod: Ksenija Plečko
Izdavač: Lusio slikovnice, 2014.
Preporučena dob: 3+
Uvez: tvrdi, spužvasti
Broj stranica: 16