You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Hartmut Bieber: Medo Tobi (serija slikovnica)

Hartmut Bieber: Medo Tobi (serija slikovnica)

. 4 min

Nažalost, mnogo detalja iz prvih mjeseci života svoje djece se ne sjećam najbolje, ali dana kada su dobili prvu slikovnicu o Medi Tobiju sjećam se kao da je bio jučer. Imali su godinu i pol kada su od bake dobili „Zaviri... ovdje živi Medo Tobi“, prvu svoju slikovnicu s prozorčićima. Na prvi pogled sam i sama bila oduševljena njome, ali sam morala čekati red za detaljnije proučavanje. Maleni znatiželjni prstići čeprkali su i grebuckali po tvrdom kartonu trudeći se otvoriti prozorčiće, a izraz iznenađenja, koje je uslijedilo iza svakog otvorenog prozorčića, bio je neprocjenjiv. Šarene, detaljne ilustracije, koje su zapravo glavni nositelj radnje, bile su neisrpan izvor otkrivanja i divljenja. Dugo, dugo im je to bila najdraža slikovnica.

Za one koji ga nisu upoznali, Tobi je simpatični, zaigrani, znatiželjni medvjedić koji, poput svakog mališana, voli istraživati i upoznavati nova mjesta, krajolike i njima karakteristične pojave i stvari. I izazovi s kojima se susreće su poznati i bliski svakom djetetu, poput potrage za omiljenom igračkom, samostalnog odijevanja, odlaska u vrtić ili „liječenja“ bolesne igračke.

Tako ga u ovoj našoj prvoj slikovnici muči gdje mu je nestala njegova omiljena igračka, mala žuta patkica. Možda mu i nije omiljena, ali ju je on baš poželio i iako mu dvorište i kuća vrve drugim igračkama, on želi baš nju. I ustrajan je u potrazi. Sva sreća da se nije prepustio tantrumu i plačući se valjao po podu dok mu je mama, tata, baka ili netko od ukućana ne pronađu jer tada nikada ne bismo otkrili što se sve nalazi u njegovoj dražesnoj kući. I tako dok Tobi kao pravi veliki medvjedić sam odlazi u potragu za svojom žutom patkicom, djeca imaju priliku vidjeti koje se sve sobe nalaze u kući i koje predmete mogu pronaći u pojedinoj sobi. Svaka prostorija je puna stvari koje su poprilično razbacane pa je pravi izazov pronaći malu žutu patkicu koja vragolasto bježi iz jedne sobe u drugu. Zanimljivo je što se patkica pojavljuje u svakoj slikovnici pa smo potragu za njom nastavili i kroz ostale slikovnice. Zanimljivi likovi su i mišići koji se također pojavljuju u svakoj slikovnici i uglavnom izvode neobične, duhovite radnje pa je djeci vrlo zabavno tražiti i njih.

Na jednoj stranici su izdvojene slike nekoliko predmeta karakterističnih za sobu koja je prikazana na sljedećoj stranici. Na taj način, imenujući predmete, dijete proširuju svoj rječnik, no razvija i pažnju dok iste te predmete traži na drugoj stranici, uklopljene u cjelinu. U nekim slikovnicama te sličice i pojmovi se nalaze na zadnjoj stranici pa se dijete treba prisjetiti na kojoj stranici ih je za vrijeme slušanja priče susrelo.

Teksta je zaista malo, no on i nije toliko bitan u ovom slučaju. Tekst služi tek kao uvod u priču koju roditelj pomoću zaista detaljnih ilustracija može pričati, graditi i proširivati ovisno o djetovoj dobi, raspoloženju, interesu i predznanju. Slikovnica je cijela načinjena od tvrdog kartona pa će malim ručicama biti lakše listati je, a i duže će ostati „u komadu“. Naše su u odličnom stanju, s obzirom na sve izazove, nespretne prstiće i oštre zubiće s kojima su bile suočene.

Ljubav prema Tobijevom liku i zanimanje za njegov šareni svijet prisutni su i nakon dvije i pol godine druženja.
Mogu reći da su djeca rasla uz Tobija i broj Tobijevih slikovnica na našim policama je rastao s djecom. „Medo Tobi na selu“ im je olakšao preseljenje iz grada i privikavanje na selo, „Medu Tobi na seoskom gospodarstvu“ vodio ih je dok su otkrivali nove zvukove, mirise, floru i faunu te općenito seoski način života koji im je bio potpuno nov i nepoznat.
„Lopatanje, tačkanje, čekićanje“ i ostale radosti uređenja okućnice nisu mogle proći bez majstora Mede Tobija na gradilištu, ljeto smo provodili uz Medu Tobija na moru, a kada su počele igre uloga omiljeni su bili „Medo Tobi kod vatrogasaca“ i „Medo Tobi na gusarskom brodu“. „Medo Tobi u vrtiću“ je bio velika utjeha prvih tjedana vrtića.
Vrlo rado bih vidjela i Medu Tobija kod liječnika ili kod zubara, mislim da bi takvi naslovi otjerali poneku suzicu u kriznim situacijama.

Serija obuhvaća sljedeća izdanja:
(manji format):
Medo Tobi kod kuće
Medo Tobi u kupovini
Medo Tobi na moru
Medo Tobi na gradilištu
Medo Tobi kod vatrogasaca
Medo Tobi u planinama
Medo Tobi u vrtiću
Medo Tobi na selu

Veći format:
Medo Tobi na gusarskom brodu – s prozorčićima
Zaviri… ovdje živi Medo Tobi - s prozorčićima
Medo Tobi na seoskom gospodarstvu

Također su izdani i “Medo Tobi u viteškom dvorcu” (veliki format) i” Medo Tobi i Božić” (manji format), ali ih nisam vidjela u prodaji pa se nadam reizdanju.

Nakladnik: Forum d.o.o. Zadar
Preporučena dob: 18m+
Uvez: tvrdi