You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Melanie Joyce: Tko se boji mraka još?

Melanie Joyce: Tko se boji mraka još?

. 2 min

Uz ljutnju, radost i tugu, strah se ubraja u tzv. primarne emocije koje su zajedničke svim ljudima, imaju karakterističan način izražavanja i javljaju se vrlo rano tijekom života.
Dječje strahove treba prihvatiti i poštovati.
Pokažite djetetu da razumijete njegov strah i dopustite mu da ga slobodno izrazi jer će tako naučiti da je posve u redu bojati se i istodobno pokušati taj strah nadjačati.
Jedan od najčešćih dječjih strahova je upravo strah od mraka koji se najčešće javlja negdje oko 3. godine djetetova života, kada se počinje razvijati dječja mašta.
Tada vrlo lako običan zvuk vjetra, šuštanje lišća, glasanje noćnih životinja te igra sjena njima može djelovati vrlo prijeteće i zastrašujuće.
Mnogo je načina na koje im možemo pokušati osvijestiti i barem malo ublažiti strah od mraka; više pažnje i maženja pred spavanje, razgovora i poticajnih igara, prigušena svjetlost noćne lampe, odškrinuta vrata dječje sobe, plišanac zaštitnik ili inovativni sprej protiv čudovišta i vještica.

Slikovnica se mnogo puta pokazala kao moćno pomoćno sredstvo u rješavanju problemskih situacija pa svakako vrijedi pokušati s prikladnim pričama i u ovom slučaju.
Nama se jako svidjela upravo ova nježna pričica o malom liscu koji se boji noćnih zvukova i sjena, ali shvati da se iza njih kriju tek mjesečina i zvukovi noćnih životinja. Simpatična kartonska slikovnica s kratkim, jednostavnim tekstom pisanim u stihovima s rimom kojeg će lako pratiti i oni najmlađi. Nježnog je i umirujućeg tona, baš za opuštanje pred spavanac. Ilustracije su simpatične, s prevladavajućim plavim tonovima koji djeluju opuštajuće i dočaravaju noćnu atmosferu. Prateći lisičića u njegovoj noćnoj šetnji djeca će možda uvidjeti da nisu usamljeni u svojim strahovima te da iza njima zastrašujućih zvukova i pojava stoje sasvim bezopasne stvari.
I najvažnije, da se u najtežim trenutcima uvijek mogu za pomoć obratiti mami i tati koji će ih zagrljajem utješiti i zaštiti.

Ilustracije: David Creighton-Pester
Prijevod: Filip Kozina
Izdavač: Naša djeca - svijet slikovnica, 2019.
Preporučena dob: 2+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 24