You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Oscar Brenifier: Ljubav i prijateljstvo

Oscar Brenifier: Ljubav i prijateljstvo

. 3 min

Sjećate li se ispita znanja iz školskih dana i pitanja s nekoliko ponuđenih odgovora? Upravo me na njih podsjećaju slikovnice Oscara Brenifiera. Osobito naslovi "Što je život?", "Što su osjećaji?" te "Što je dobro i zlo?"
I on čitatelju često postavlja važna pitanja, a zatim nudi nekoliko mogućih odgovora. No s bitnom razlikom. Kod njega nema trik – pitanja niti pogrešnih odgovora. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, koliko god malen bio i koliko god se to mišljenje suprotstavljalo mišljenju drugih, često i većine.

Jesu li djeca premalena za zaljubljivanje? Jesu li premalena za razgovor o ljubavi? Jesu li premalena za razmišljanje i iznošenje vlastitog mišljenja?
Djeci trebamo ne samo dopuštati, nego ih trebamo i ohrabrivati na postavljanje pitanja, razmišljanje, propitkivanje te donošenje vlastitih zaključaka. Da, ponekad njihovih nebrojeno uzastopnih: „A zašto?“ zna biti naporno. Ponekad možda poželimo „presjeći“ neumorno propitkivanje kratkim: „Zato“ ili dobro poznatim: „Jer sam ja tako rekla“. No budimo mudri i strpljivi i u takvim trenutcima naučimo na vrijeme zastati, duboko udahnuti i brojati do 10...ili do 100, ovisi o težini dana i situacije. Možda nam i ne uspije svaki put.

Upravo nam tada dobro dođe imati pri ruci ovakve slikovnice. Stvorene za male filozofe i stvorene za nas roditelje kako bi nas podsjetile da ispred sebe imamo te svoje neumorne osobice koje o životu i svijetu još skoro ništa ne znaju i kako smo im upravo mi, roditelji, najveći uzor i putokaz u otkrivanju tog svijeta, sebe samih i svoga mjesta u njemu.

Ljubav i prijateljstvo su izvori najljepših i najvrjednijih iskustava kroz koje će djeca naučiti važne životne lekcije pa sam našim dječacima za upoznavanje sa svijetom malih filozofskih slikovnica izabrala upravo ovu. Namijenjena je, ako se na varam, za djecu mlađe školske dobi, no dva četverogodišnja filozofa u začetku su je jako dobro prihvatila.

Većinu vremena sam sretna i zahvalna što imam jaaako znatiželjnu, da ne kažem napornu, djecu koja se ne šuljaju tiho pognute glave nego svakodnevno glasno i odlučno jurišaju prema svojim ciljevima, trudeći se pronaći odgovore, nove načine i putove jer se to čini kao dobar put k izrastanju u samostalne ljude sposobne samostalno promišljati i kritički prosuđivati.

Autor knjige Oscar Brenifier, filozof i pedagog koji dugi niz godina radi s djecom i učiteljima koji djecu poučavaju filozofiji, kroz dvanaest rečenica je predstavio različita, često i oprečna shvaćanja ljubavi i prijateljstva.

Neka od pitanja koja se postavljaju su:

❤️Jesu li djeca premalena, a roditelji prestari za zaljubljenost ili možemo voljeti u svakoj dobi, na različite načine?
❤️Je li ljubav nužno obostrana ili je za sreću dovoljan sam osjećaj bezuvjetne ljubavi?
❤️Imamo li pravo birati hoćemo li voljeti roditelje?
❤️Jesu li braća i sestre velika gnjavaža ili naš najveći cjeloživotni oslonac?
❤️Ima li u ljubavi mjesta svađi i iznošenju vlastitog mišljenja ili se onima koje volimo trebamo bespogovorno podilaziti?
❤️Zaslužuju li životinje ljubav?
❤️Trebamo li voljeti sebe čak i kada nam se čini da su svi drugi važniji/pametniji/bolji od nas?

Kroz samo dvadeset četiri rečenice otvoreno je mnogo, mnogo važnih tema o kojima trebamo razgovarati s djecom čim osjetimo da su spremni za to. Ne podcjenjujmo ih jer su u stanju razumjeti mnogo više nego nam se čini.

A na promišljanje ih posebno poziva posljednja rečenica upućena izravno čitatelju u kojoj autor pitanjem: „ A što ti misliš?“ potiče na razmišljanje i raspravu.

Neobične ilustracije sa simpatičnim čovječuljcima lako su privukle njihovu pažnju pa su detaljno pručavali njihove boje, položaje i izraze lica koji se jedva naziru te minimalistički prikazan, žarkim bojama obojan okoliš u kojemu se nalaze.

Osim ove, Meandar Media je izdala i „Veliku knjigu filozofskih suprotnosti“, a ove godine i slikovnicu „Ja i moja suprotnost: knjiga svih karaktera“, koje su nešto opsežnije i bave se malo „težim“ temama pa ih još nisam čitala djeci, ali sam sama u njima iskreno uživala.

Ilustracije: Jacques Després
Prijevod: Vanda Mikšić
Izdavač: MeandarMedia, 2015.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 32