You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Pajo Kanižaj: Dobra nježna baka Snježna

Pajo Kanižaj: Dobra nježna baka Snježna

. 3 min

Pavao Kanižaj, od milja zvan Pajo, bio je književnik za kojega smo svi čuli. Bio je poznat po pisanju poezije na kajkavskom narječju te je dobitnik mnogih domaćih i stranih nagrada za svoje stvaralaštvo. Pisao je i za djecu i za odrasle, a proslavio se i pisanjem scenarija za poznate hrvatske filmove kao što je dobro poznati crtani film Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Nazivaju ga i ocem još poznatije serije Gruntovčani jer je u vrijeme snimanja tog televizijskog klasika upravo on radio kao urednik.
Napisao je 42 slikovnice za djecu, još nekolicinu knjiga za djecu te zbirke pjesama "3čave pjesme" i "Čudo u djetetu" . Njegova dječja poezija odlikuje se žargonskim govorom, često pomiješanim s kajkavskim dijalektom, naglašenim humorom i poigravanjem jezikom.

Jedno takvo izrazito duhovito djelo je Dobra nježna baka Snježna. Već njezino ime da naslutiti da se radi o nesvakidašnjoj bakici. Šaljiva nota i tečna rima pozdravljaju već s prve stranice, gdje je pisac kratko i slatko predstavio sebe i ilustratoricu.
Iako je slikovnica izdana (sada već davne) 1994. godine nisam je prije čitala. Baka Snješka je potpuno novi lik, kako djeci, tako i meni. Jako me zanimalo tko je i kakva je. I mogu vam reći da je baš štosan i opak babac. Živi u svojoj kućici punoj darova, negdje daleko u polarnom području, a društvo joj ne prave patuljci nego jedan mačak Mic - Mac i dva irvasa. Iako više nije u cvijetu mladosti vrlo je vitalna, društveno aktivna i osviještena, barem jedne noći u godini. Svojim turbo saonicama kreće na put. Prvo posjećuje bijele zečiće u Zečaciji i daruje im, a što drugo nego mrkvice. Sljedeća postaja je dvorac vilenjaka u kojemu je osim vila i vilenjaka srdačno dočekuje i Saurus Dino. Dobro uigrana ekipa prvo se počastila jelom i pićem, a zatim su uživali u snježnim radostima. I dok su vilenjaci i Saurus Dino ronili krokodilske suze zbog rastanka, suze radosnice potekle su među morskim životinjama jer je i za njih imala darove. Baka Snješka je takva faca da ne čudi što je omijena kako među životinjama, tako i među ljudima. Drago mi je što sam ovu slikovnicu uvrstila na naš popis jer su dječica upoznala ne samo zanimljiv novi lik, već i mnogo važnije, maestralan, zaigran, osebujan, ritmičan i neopisivo duhovit Kanižajev način pisanja.

Ilustracije Dubravke Kolanović su priča za sebe, tople, nježne, odmjerene, promišljene, upravo onakve kakve bi ilustracije u slikovnicama i trebale biti.

Prva autorska slikovnica, "A Special Day", objavljena joj je u Sjedinjenim Američkim Državama kada je imala samo 18 godina. Njezina slikovnica "Čarolija zagrljaja" dobitnica je nagrade Ovca u kutiji za najbolju hrvatsku slikovnicu 2017. godine.
S vremena na vrijeme baš volim izvući neku "nerazvikanu", možda i pomalo zaboravljenu slikovnicu. Slikovnice su prve, najvažnije knjige u djetetovom životu i upravo zato je važno pružiti im kvalitetne književno - likovne sadržaje, a ova slikovnica ima obadvoje.

Ilustracije: Dubravka Kolanović
Izdavač: Školska knjiga, 1994.
Preporučena dob: 3+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 24