Pajo Kanižaj: Dobra nježna baka Snježna

Pavao Kanižaj, od milja zvan Pajo, bio je književnik za kojega smo svi čuli. Bio je poznat po pisanju poezije na kajkavskom narječju te je dobitnik mnogih domaćih i stranih nagrada za svoje stvaralaštvo. Pisao je i za djecu i za odrasle, a proslavio se i pisanjem scenarija za poznate hrvatske filmove kao što je dobro poznati crtani film Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Nazivaju ga i ocem još poznatije serije Gruntovčani jer je u vrijeme snimanja tog televizijskog klasika upravo on radio kao urednik.
Napisao je 42 slikovnice za djecu, još nekolicinu knjiga za djecu te zbirke pjesama "3čave pjesme" i "Čudo u djetetu" . Njegova dječja poezija odlikuje se žargonskim govorom, često pomiješanim s kajkavskim dijalektom, naglašenim humorom i poigravanjem jezikom.

Jedno takvo izrazito duhovito djelo je Dobra nježna baka Snježna. Već njezino ime da naslutiti da se radi o nesvakidašnjoj bakici. Šaljiva nota i tečna rima pozdravljaju već s prve stranice, gdje je pisac kratko i slatko predstavio sebe i ilustratoricu.
Iako je slikovnica izdana (sada već davne) 1994. godine nisam je prije čitala. Baka Snješka je potpuno novi lik, kako djeci, tako i meni. Jako me zanimalo tko je i kakva je. I mogu vam reći da je baš štosan i opak babac. Živi u svojoj kućici punoj darova, negdje daleko u polarnom području, a društvo joj ne prave patuljci nego jedan mačak Mic - Mac i dva irvasa. Iako više nije u cvijetu mladosti vrlo je vitalna, društveno aktivna i osviještena, barem jedne noći u godini. Svojim turbo saonicama kreće na put. Prvo posjećuje bijele zečiće u Zečaciji i daruje im, a što drugo nego mrkvice. Sljedeća postaja je dvorac vilenjaka u kojemu je osim vila i vilenjaka srdačno dočekuje i Saurus Dino. Dobro uigrana ekipa prvo se počastila jelom i pićem, a zatim su uživali u snježnim radostima. I dok su vilenjaci i Saurus Dino ronili krokodilske suze zbog rastanka, suze radosnice potekle su među morskim životinjama jer je i za njih imala darove. Baka Snješka je takva faca da ne čudi što je omijena kako među životinjama, tako i među ljudima. Drago mi je što sam ovu slikovnicu uvrstila na naš popis jer su dječica upoznala ne samo zanimljiv novi lik, već i mnogo važnije, maestralan, zaigran, osebujan, ritmičan i neopisivo duhovit Kanižajev način pisanja.

Ilustracije Dubravke Kolanović su priča za sebe, tople, nježne, odmjerene, promišljene, upravo onakve kakve bi ilustracije u slikovnicama i trebale biti.

Prva autorska slikovnica, "A Special Day", objavljena joj je u Sjedinjenim Američkim Državama kada je imala samo 18 godina. Njezina slikovnica "Čarolija zagrljaja" dobitnica je nagrade Ovca u kutiji za najbolju hrvatsku slikovnicu 2017. godine.
S vremena na vrijeme baš volim izvući neku "nerazvikanu", možda i pomalo zaboravljenu slikovnicu. Slikovnice su prve, najvažnije knjige u djetetovom životu i upravo zato je važno pružiti im kvalitetne književno - likovne sadržaje, a ova slikovnica ima obadvoje.

Ilustracije: Dubravka Kolanović
Izdavač: Školska knjiga, 1994.
Preporučena dob: 3+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 24