You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Rachel Williams: Zastani na tren

Rachel Williams: Zastani na tren

. 4 min
"Male stvari?
Mali trenutci?
Nisu tako mali.”

Jon Kabat-Zinn

S obzirom na sve ovogodišnje događaje, ne mogu zamisliti prikladniju i potrebniju knjigu od ove. Jer ako nas je ova čudna godina ičemu poučila i na nešto natjerala, to je da usporimo, zastanemo i dobro promotrimo sve što se oko nas događa.

🌿

Slikovnica, zbirka predivno ispripovijedanih priča, enciklopedija, zbirka prirodnih ljepota, vodič i podsjetnik- sve u jednoj, nevjerojatno kvalitetnoj, vrijednoj, poučnoj i vizualno fascinantnoj knjizi.

🌿

Knjiga sadrži 50 priča iz prirode o svakodnevnim čudima i promjenama koje nam se odvijaju pred nosom, u dvorištu, parku, šumi, na livadama, u vodi ili u zraku, koje možda i ne primjećujemo, ali su itekako važne.

🌿

Prikladna je kako za one najmlađe radoznalce koji su tek počeli doživljavati svijet oko sebe i postavljati milijun pitanja, tako i za nas starije, jer više nego ikad nam je potrebno usporiti, zastati, promotriti, zatvoriti oči te osluhnuti, duboko udahnuti i uživati u ljepoti svijeta u kojem živimo.

🍃

Rasplamsat ce znatiželju mališana ili odgovoriti na pitanja koja muče male istraživače, ali još važnije omogućit će zorno učenje jer će potaknuti i djecu i odrasle da obrate pažnju i u svom okruženju promotre sve te pojave te na taj način kvalitetno provedu slobodno vrijeme i uživaju u mnogobrojim prirodnim ljepotama.

Kako pčela oprašuje cvijet?

Zašto se rosa nakuplja na lišću?

Kako od gusjenice nastane leptir?

Kako izgleda pačja škola plivanja?

Zašto se pojavljuje duga?

Kako vjeverice spremaju zimnicu?

Kako pauci pletu mrežu?

Zašto puž ostavlja sluzavi trag?

Zašto vuk zavija?

Zašto se suncokret okreće prema suncu?

Zašto lišće u jesen mijenja boju?

Kako nastaju snježne pahulje?

Ovo je samo djelić tajni prirode koje ćete otkriti među ovim stranicama. A možda i pronađete vremena zastati i pogledati idući zalazak sunca, oblačno nebo pred oluju ili marljive mrave koji pletu svoju gnijezdo, uživati u pogledu na noćno nebo u potrazi za zvijezdom padalicom. A ako pažljivo osluhnete možda čujete i djetlića skrivenog u krošnji stabla. Iznenadit ćete se koliko ljepote propuštamo jer smo prezaposleni da bismo jednostavno... zastali na jedan tren.

🍃

Na kraju knjige nalaze se i kazalo, upute za izvođenje vježbe koja će pomoći da se povežemo s prirodom, preporuka slične literature za djecu i odrasle koja će pomoći u istraživanju svijeta oko nas te izvori na engleskom jeziku.

Ne mogu je dovoljno nahvaliti niti iskazati svoje oduševljenje ovim istinskim blagom. Od prekrasne naslovnice, pomalo poetskog, a opet vrlo jednostavnog, razumljivog, pažljivo sročenog teksta, preko ilustracija koje ćete duuugo, dugo i zadivljeno promatrati, osjećaja neke blage idile i opuštenosti koje izaziva, dodatnih izvora znanja i poticaja za istraživanje... sve, ali apsolutno sve u ovoj knjizi vam iskreno preporučujem.

Tekst: Rachel Williams
Ilustracije: Freya Hartas
Prijevod: Nataša Ozmec
Nakladnik: Planetopija, 2020.
Preporučena dob: 8+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 128