You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Smiljana Zrilić: U šumi žive... pogodi im ime

Smiljana Zrilić: U šumi žive... pogodi im ime

. 3 min

Od prošlog tjedna su nam temperatura, šmrcanje i migrena naizmjence svakodnevni gosti pa tražimo sve moguće izvore nešto mirnije zabave. Iz ove simpatične slikovnice već dva dana crpimo ideje i zaista je istina da su ponekad najjednostavnije stvari najbolje.

Jedne od najstarijih i najzanimljivijih oblika dječje zabave su upravo igre riječima, poput brojalica, brzalica ili zagonetki ili dobrog starog kaladonta.
Ovo šumsko društvance me je podsjetilo koliko zagonetke mogu biti zabavne. Osim što zabavljaju, korisne su jer djeci pomažu upoznavati svijet koji ih okružuje, razvijaju logiku, pamćenje, domišljatost i maštu te obogaćuju vokabular. Naravno, ukoliko su odabrane u skladu s dobi djeteta.

Za mlađu djecu treba birati kraće, jednostavnije zagonetke, a za djecu predškolskog uzrasta (4-5 godina) zanimljivije su duže, složenije, često upravo ovakve zagonetke u stihovima s rimom.

U ovoj slikovnici, iza zanimljivih, vedrih i poučnih stihova, skrivaju se neki od najpoznatijih šumskih stanovnika.
Jež, zeko, mravi, pužić, vjeverica, lisica, vuk i divlja svinja samo su neke od životinjica koje su pronašle mjesto u ovim zgodnim zagonetkama.

I dok im tako čitam, sva ponosna kako strpljivo čekaju da svaku pročitam do kraja, iako znaju odgovor, i kako lijepo točno odgovaraju, dođemo do ove:

Volim divlje voće, gljive, žir i kesten;
To su moje slastice kada stigne jesen.
Kad proljeće dođe i kad šuma lista,
Brstim grmlje, pasem travu kraj potoka bistra.
I još jedna važna stvar:
Kažu da sam lopatar.
Rogove imam, a nisam puž,
Jelenku sam otac, a košuti muž.
Volim i proljeće kada svijet je zelen.
Djeco, ja sam _ _ _ _ _.

A njih dvojica uglas k'o iz topa ispale: „ BAAAMBIII!“
Brzo su shvatili da tu nešto ne štima pa su ispravili odgovor, pomalo ljuti što mi oči suze od smijeha.

Jako mi se sviđaju vedre i detaljne ilustracije, koje osim životinje koja je rješenje, prikazuju i druge pa dijete treba zaista pažljivo slušati zagonetku kako bi pogodilo rješenje, a ne tek pogledati ilustraciju. Kod nas je u ovakvim situacijama često natjecanje tko će prvi pogoditi pa moje mudrice znaju biti kreativne u traženju što bržeg rješenja. Moram priznati da sam i sama pomislila da će im ove zagonetke biti prelagane, ali pokazale su se izvrsnim izvorom ideja za cjelodevnu zabavu.

Ritmičnost i rima su djeci dragi pa smo ih čitali nekoliko puta, neke su čak pokušavali i sami kasnije recitirati. Vrlo su poučne pa smo kasnije organizirali i mali kviz u kojemu je svatko trebao reći tri stvari koje je zapamtio o svakoj životinji.


Pomoću tih crtica smo pokušali opisivati životinje, a kasnije i nacrtati i izraditi od plastelina. Nijedno od nas troje se ne može pohvaliti posebnim likovnim talentom, ali zabavno je truditi se. Nije zabavno čistiti plastelin s tepiha nakon toga.

Pokušali smo i sami smisliti neke svoje jednostavne zagonetke o stvarima koje nas okružuju. Dom, obitelj, životinje, biljke, godišnja doba, predmeti iz svakodnevne upotrebe, zanimanja ili likovi iz najdražih bajki neke su od djeci zanimljivih i bliskih tema o kojima možete smisliti svoje zagonetke. Sigurno ćete se zabaviti.

Tekst: Smiljana Zrilić
Ilustracije: Hana-Petra Mrčela
Nakladnik: Turistička naklada
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 34