You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Steve Smallman: Bajke koje su pošle po krivu

Steve Smallman: Bajke koje su pošle po krivu

. 4 min

Djeci za ljepše odrastanje trebaju bajke. Roditeljima, dok ta ista dječica odrastaju treba sva moguća pomoć kako bi maleni izrasli u zdrave, sretne, ispunjene i dobre ljude. U toj ne baš lakoj životnoj misiji dobro nam dođe svaki savjet ili alat. Djeca se lako poistovjete s likovima iz omiljenih priča pa će nekako uvijek radije poslušati savjet jednog od njih nego mamu koja po deseti put govori :“Prekrij usta dok kašlješ!"

"Bajke koje su pošle po krivu" je serija problemskih slikovnica. Problemske su jer obrađuju problemske situacije djeteta iz svakodnevnog života koje se tiču emocija, ponašanja, pozitivnih i negativnih osobina, odnosa prema sebi i drugima, zdravlja i osobne higijene.

Serija sadrži šest slikovnica:

1.Tri praščića i prehlađeni vuk (Ilustracije: Bruno Merz)

Veliki zločesti vuk zapravo nije nimalo zločest. Samo je jako, jako prehlađen i jedino što od praščića doista želi je papirnata maramica. No oni mu ne žele pomoći. Kasnije shvate koliko su pogriješili.
Priča uči o pravilnoj brizi za sebe i druge tijekom prehlade.

2. Matovilko, operi svoju zlaćanu kosu! (Ilustracije: Neil Price)

Prekrasna, duga zlaćana kosa zahtijeva posebnu njegu. Za koju Zlatokosa baš i nije imala volje. Bila su potrebna čak tri princa i jedno genijalno rješenje da njezinoj muci dođe kraj.
Provjereno znam da i oni s kratkom kosicom ponekad protestiraju na vodu i šampon koji im se slijeva niz lice prilikom pranja kose. Ova simpatična i zabavna priča ističe važnost osobne higijene i čari čiste i mirisne kose.

3. Nisi ružno, pače! (Ilustracije: Neil Price)

Maleni Čuperko nije najslađi ni najpaperjastiji pačić, ima neobičnu čupavu frizuru, čudno se gega i krešti, ali je dobar i hrabar. On je „naprosto dražesno drugačije pače“.
Tema vršnjačkog nasilja, nažalost, sve je češća i javlja se među djecom zabrinjavajuće rano. Bilo da je Vaše dijete predmet zlostavljanja ili mu svjedoči, želite li ga ohrabriti da ostane svoj ili da nauči prihvatiti i poštivati tuđe različitosti, ova slikovnica je pun pogodak.

4. Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice? (Ilustracije: Neil Price)

Na svom putu do bake Crvenkapica susreće Vuka i po majčinom savjetu odbija razgovarati s njim. Jer je velik i izgleda opasno. Ali što kada sretne nekoga simpatičnog, slađušnog i milog? Zaboravlja li na oprez?
Ova priča poručuje koliko je važno paziti i ne pričati s neznancima, bez obzira koliko se oni nekada činili ljubazni, dragi i dobronamjerni.

5. Pojedi sav špinat, Zlatokoso! (Ilustracije: Bruno Robert)

Zlatokosa, osim zlatnih uvojaka i velike znatiželje, ima još jednu, ne baš krasnu osobinu – tešku narav. Jaaaako je izbirljiva pri izboru hrane. U obzir dolaze samo puding i sladoled. Sve dok joj susret s medvjedima ne promijeni mišljenje o zdravoj hrani.
Možda ova priča potakne još ponekog izbirljivca da kuša i zavoli neki novi okus.

6. Snjeguljica i ljutiti patuljak (Ilustracije: Neil Price


Snjeguljica bježeći od Zločeste Kraljice dolazi do kućice u kojoj živi sedam, karakterno potpuno različitih patuljaka. Njihova imene ujedno otkrivaju njihove izražene osobine.
Emocije, posebno one negativne, teško je kontrolirati, osobito djeci. Ova priča će im pomoći da prepoznaju kada su ljuti, poručuje kako je ljutnja osjećaj poput bilo kojeg drugoga i da je u redu osjećati je,čak i pokazati, ali na prihvatljiv način.

Napisat ću nekoliko razloga zašto biste trebali s djecom čitati ove slikovnice:

1. Pomoći će u rješavaju najčešćih problemskih situacija u životu vama najvažnijih bića. Poučne su i odgojne.
2. Bajke su! I to one djeci omiljene. To je dovoljna motivacija za pažljivo slušanje.
3. Potpuno su drugačije od svih bajki koje ste ikada čitali što bi djecu moglo iznenaditi, ali i potaknuti na razmišljanje i maštanje.
4. Urnebesno su smiješne i u njima ćete uživati koliko i djeca.
5. Kratke su i pisane na jednostavan način tako da će ih razumjeti i djeca najmlađeg uzrasta (čak i mlađi od tri godine).
6. Tekst je tiskan velikim tiskanim slovima pa ga mogu čitati i početnici u čitanju.
7. Na kraju svake slikovnice postoji dio „Nakon čitanja“ namijenjen roditeljima ili odgajateljima. Nudi mnoštvo pitanja, uputa i prijedloga za aktivnosti pomoću kojih bi djeca što lakše prepoznala problem i naučila se nositi s njime u stvarnoj situaciji.
8. Ilustracije su predivne, pune detalja, nježne i duhovite.
9. Možete ih dramatizirati. Imate li malo vremena i volje možete s djecom pripremiti i odglumiti igrokaz.
10. Osim roditeljima, odlično će poslužiti i odgajateljima u radu s predškolcima, ali i učiteljima koji rade s djecom mlađe školske dobi.

Već mi je je pravilo, u slučaju slikovnica koje se djeci, a i meni jako sviđaju, potražiti i druge naslove istog pisca i ilustratora. U ovom slučaju me oduševilo što osim ovih šest postoji još šest objavljenih slikovnica iz iste serije. Iskreno se nadam da će Turistička naklada nastaviti niz objavljivanja i ubrzo nas razveseliti i ostalim naslovima prevedenim na hrvatski jezik.

Prijevod: Silvija Martić
Izdavač: Turistička naklada
Preporučena dob: 3+
Uvez: meki
Broj stranica: 24