You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Sven Nordqvist: Božićna kaša

Sven Nordqvist: Božićna kaša

. 2 min

I danas  smo uživali u još jednoj slikovnici fantastičnog Svena Nordqvista, no ovoga puta ne na imanju simpatičnog starčića Pettsona već u čudesnom svijetu kućnih patuljaka koji su dio švedskog folklora. Prema predaji, ti simpatični, uglavnom bradati patuljci s povećim nosom i crvenom dugačkom kapom sa šiljastim vrhom, zaštitnici su domova, djece i farmi. Kroz cijelu godinu brinu o ljudima i životinjama s imanja na kojem žive. U znak zahvale i poštovanja ljudi im na Badnjak ostavljaju tanjur božićne kaše. No iako dobroćudni i uviijek spremni pomoći, patuljci znaju biti i vrlo gnjevni i osvetoljubivi ukoliko se zaboravi na njih. A upravo to se i dogodilo. Ove badnje večeri, zaokupljeni nekim novim božićnim trendovima (Djedom Božićnjakom) domaćini su potpuno zaboravili svoje kućne patuljke i njihovu porciju kaše.


Na duhovit, napet a opet tako topao i dirljiv način pisac donosi rješenje problema. I ovdje su likovi i odnosti među njima izvrsno prikazani, što dijalozima i opisima, a što raskošnim, detaljnim, "živim" ilustracijama. Posebno me se dojmio lik Mamice, a djeci je bio simpa lik najstarijed patuljka, djedice.
Cijela knjiga odiše toplinom i pravim božićnim ugođajem,
unosi dašak nostalgije za vremenom kada je Božić bio simbol ljubavi, mira i zajedništva, a ne potrošačkog ludila i natjecanja tko će više, blještavije i glasnije.
Iznenadilo me kako su dječaci lako i pažljivo pratili ne baš kratku priču, a nije bilo ni vrijeme za spavanje pa da pomislim da su time htjeli samo pridobiti na vremenu. Svidio im se svijet kućnih patuljaka, a imena djece patuljaka ( Pulka, Polka i Pilka) su im izvukla široki osmijeh na lice).


E da, nakon svega toga, kada je već toliko važna, trebalo je i kušati tu božićnu kašu. Pronašla sam recept i zajedno smo skuhali...rižu na mlijeku s cimetom i jednim bademčićem.
Kada je bila gotova nisu se baš otimali ni za kašu ni za badem.
Kada je riječ o hrani, držat ćemo se mi ipak naše tradicije.

Prijevod: Zrinka Gugić
Nakladnik: Planet Zoe, 2016.
Preporučena dob: 4+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 32