You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Sven Nordqvist: Findusov Božić

Sven Nordqvist: Findusov Božić

. 3 min

Jedva sam čekala da naši dječaci dovoljno porastu za slušanje pustolovina ovog simpatičnog dvojca. Starčić Pettson i njegov mačak Findus glavni su likovi fantastične, svjetski poznate serije slikovnica. Zaljubila sam se u njih na prvi pogled, a čitanjem se samo potvrdila genijalnost ovog švedskog pisca i ilustratora. Ilustracije su raskošne, pune detalja, preeeedivne. Jedan pogled na likove otkriva njihov karakter i raspoloženja. U Findusa se, mislim, djeca zaljube "na prvu". Tko bi odolio nestašnom, neumornom mačiću koji svojim nepromišljenim postupcima,ali i neodoljivom šarmu podsjeća baš na dijete koje je upravo nešto opako zeznulo i koje vam svojim neumornim pitanjima i zahtjevima izvuče zadnji atom snage, a zatim vas razoruža jednim osmijehom.


Findusov Božić je priča koja počinje dan prije Badnjaka. Pettson i Findus imaju još puno posla, očistiti kuću, ispeći kolače, otići u nabavu hrane, nabaviti bor... No prilikom odlaska u šumu po borove grančice Pettson ozlijedi nogu i čini se kako će ove godine Božić dočekati bez hrane i božićnog drvca. No baš kada je Findus pomislio kako će mu to biti najgori Božić u životu, gori čak i od najdosadnijeg utorka, dogodilo se nešto što ga je naučilo pravom duhu Božića. Uz pomoć zajedničkog truda i dobre volje dragih ljudi imali su najljepši i najispunjeniji Božić ikada.


Priča je puna duhovitih dijaloga, tako slikovito ilustrirana da možete zamisliti da se upravo ondje u Pettsonovoj kući, a najljepše od svega je toplina kojom cijela priča odiše. Naglašava pravu bit Božića, a to nikako nisu pretrpan stol (i trbuh)i raskošno bžićno drvce.
Dečkima danas nije bio naj dan za čitanje, pa sam je s njima pročitala malo više od pola, ali su je zato nekoliko puta sami prelistavali i komentirali.
Pogledali smo i animirani film "Pettson and Findus: Christmas visitor (stavit ću link u komentar), koji vjerno prati priču iz knjige. Dečke je odmah osvojio.
Krajem 2016. u skandinavskim i njemačkim kinima izašao je i dugometražni film "Pettson and Findus: The best Christmas ever, a prije njega još jedan. Čeznutljivo sam pogledala trailere i mogu se samo nadati da će stići i kod nas.
Izdavač, Planet Zoe, na svojoj web stranici je posvetio zaista dosta prostora i pažnje upravo ovoj seriji slikovnica, a osim samih knjiga postoje i edukativne i interaktivne igre, predlošci za printanje te neodoljivi Findus plišanac.
Rekla bih da je jedini problem s ovim slikovnicama, što su kao Pokémoni, kad kupite jednu, morate skupiti sve.
Lako mogu zamisliti čitanje ove priče kao dio božićne tradicije u našem domu tijekom idućih godina.

Prijevod: Zrinka Gugić
Nakladnik: Planet Zoe, 2013.
Preporučena dob: 3+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 32