You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Valerie Thomas: Winnie and Wilbur in Winter

Valerie Thomas: Winnie and Wilbur in Winter

. 3 min

A jučer...

Abrakadabra... i stvorila se Winnie, šašava vještica koja je oličenje ekscentričnosti i urnebesne zabave. S njom ništa nije uobičajeno pa ni zima.

Upoznali smo je kada je odlučila redekorirati svoju kuću, uživali u njezinoj rođendanskoj zabavi, pratili je na uzbudljivom ljetovanju na egzotičnom otoku, putovali s njom u svemir, smijali se do suza njezinoj očaranosti novim računalom, a sada smo zajedno zakoračili i u snježno kraljevstvo, kojim ni ona ni njezin mačak Wilbur nisu bili nimalo oduševljeni.

Štoviše, bilo im je dosta hladnoće, snijega, leda, drhtavice, mokrih nogu i šapica i smrznutih brkova.

Stoga je Winnie odlučila na trenutak pustiti sa strane ukrašavanje (da, i vještice očito slave Božić), zaviriti u svoju Veliku knjigu čarolija i pronaći izlaz iz ove smrznute situacije. Toplo se obukla i izašla van, ni Wilbur nije htio propustiti priliku za novim uzbuđenjima pa joj se pridružio (a i već je imao na sebi svoj krzneni kaputić) Po običaju je izvukla svoj čarobni štapić, zamahnula njime pet puta, brojila do deset i abrakadabra...

Dok je svuda oko njih još kraljevala zima, iznad njezine kuće zasjalo je sunce i zavladalo ljeto.  Nakratko su i ona i Wilbur mislili da je zimskim nedaćama došao kraj. Slojeve teške zimske odjeće zamijenila je lepršavom ljetnom opravicom i sunčanim naočalama, udobno se smjestila u ležaljku, upijajući ljetne mirise i zvukove i ispijajući osvježavajući koktel. I Wilbur je vidljivo uživao u njihovoj sunčanoj oazi.

No idila nije dugo potrajala. Čini se da svaka čarolija ima svoju cijenu te se potvrdila poznata izreka: "Pazi što želiš jer bi ti se moglo ostvariti!" Val promjena koje će njezina čarolija povući za sobom nije bio nešto o čemu je razmišljala. Životinjama, prerano probuđenim iz zimskog sna, kao ni nježnom cvijeću koje je izvirilo i počelo se kuhati na prejakom suncu, iznenadno, neočekivano ljeto se nimalo nije svidjelo.

S druge strane, nekima se to i previše svidjelo pa je gomila nahrupila i uskoro je dvorište bilo prepuno bučnih, raskalašenih i neotesanih stranaca. Za nju i Wilbura nije bilo mjesta pa su se vratili u kuću.

Kap koja je prelila času bio je kamiončić sa sladoledom koji je netko nonšalantno “instalirao” ispod njezinog balkona. Kako bi prekinula taj cirkus Winnie je ponovno zamahnula štapićem i nakon čarobnih riječi sve je opet bilo po starom.

Zavladala je hladnoća, dvorište je uskoro opet bilo prazno i prekriveno snijegom, životinje su nastavile svoj zimski san, a Winnie i Wilbur su se ušuškali uz toplu čokoladu i muffine te zaključili da i zima ima svojih čari.

Ako ste ikada čitali slikovnice iz ove serije znate koliko su ilustracije bogate detaljima, a  priče zabavne i pune iznenađenja, ali svaka sadrži i neki edukativni dio. U ovoj smo brojili snjegoviće i leteće saonice Djeda Božićnjaka te imenovali zimske odjevne predmete. Uz Zvrčka i Mljaca, dečkima je ovo bilo najveće ovogodišnje oduševljenje. A i sama sam iskreno uživala u čitanju.

Ilustracije: Korky Paul
Nakladnik: Oxford University Press, 2016.
Preporučena dob: 3+
Uvez: meki
Broj stranica: 32