You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Želimir Hercigonja: Snjegović Snješko na čaju kod vještice Klotilde

Želimir Hercigonja: Snjegović Snješko na čaju kod vještice Klotilde

. 3 min

Jedno od najvećih otkrića među ovogodišnjim slikovnicama ova je predivno jednostavna, ali i toliko posebna da bih je se usudila nazvati terapeutskom, bajka Želimira Hercigonje, poznatog hrvatskog bajkopisca kojeg nazivaju i "hrvatskim Andersenom".
Ovako kvalitetan tekst prepun raskošnog jezičnog izričaja, a s druge strane tako jednostavno i lako približen djeci rijetkost je u dječjim slikovnicama.
Predivne ilustracije Ivane Guljašević Kuman osim što slikovnicu čine iznimno vizualno privlačnom, odlično prate autorovu priču.


Bio je siječanj, hladan i suh, kad i drvo puca od velike studeni. Milina od zime, kažem vam. Snijega u izobilju, pa djeca usred sela izgradila velikog i lijepog snjegovića da mu nije bilo ravna u cijeloj okolici. Nadjenuli mu ime Snješko i uredili ga najbolje što su znali i mogli. Imao je prekrasan crni cilindar na glavi, a za oči mu stavili dva velika modra dugmeta pa bijaše jedini snjegović s tako lijepim očima. Nos mu je pak od velike crvene mrkve, a usta od suhe svijene grančice.

Snješko je bio omiljen među djecom koja su ga još ukrasila i crvenim šalom, crnim cilindrom, gumbićima od ugljena i velikom metlom. Dane je provodio uživajući u dječjoj vriski i veselju, a noću je samovao i drijemao.

Tako jedne noći dobrodušni i naivni snjegović upoznaje vješticu Klotildu i njezinog vjernog prijatelja, gavrana Garu. Vještica, kakve one već jesu, smišlja opaki plan i poziva snjegovića na čaj u svoj topli dom.

Čak mu podlo nudi i pomoć, pošto Snješko bez nogu ne može hodati, pa ga na saonicama preveze do svog starog kućerka.

Kombinacija snjegovića, vještice, čaja i toplog vještičjeg kućerka svima osim našem naivnom snježnom dobričini slute na katastrofu. Iako je i sam primijetio da nešto nije kako bi trebalo biti, Klotilda je lažima i lukavošću uspjela utišati njegovu sumnju i zabrinutost pa ubrzo od njega ostade tek lokva.

Nakon što se snjegović otopio, vještica je od njegove mrkve naumila skuhati ručak, šeširom i šalom se nakinđuriti, a i metlom mesti "zapuštenu vještičju izbu".

Moram priznati da me završetak iskreno iznenadio, no ne i razočarao.

Uzbudljiva, bajkovita priča o borbi između dobra i zla te posljedicama koje loša djela donose namijenjena je djeci predškolske i mlađe školske dobi.

Pomalo sam bojažljivo dječaicama ponudila ovu slikovnicu, mislivši da bi im na trenutke mogla biti malo prestrašna. Ipak, empatija prema snjegoviću i iskrena briga kako li će se izvući iz vještičje kuće prevladali su onu mrvicu straha koju vještice već samom svojom pojavom izazivaju. Rasplet situacije im je bio potpuno neočekivan, do zadnjeg trenutka su se nadali da će se Snješko uspjeti nekako spasiti, no kao i u životu, ponekad, nažalost i zlo pobijedi. No svaki čin, dobar ili zao, nosi posljedice, a kraj koji je zadesio Klotildu po njima je bio baš kakav treba biti, zaslužen i pravedan.


Velika preporuka za ovu slikovnicu!

Ilustracije: Ivana Guljašević Kuman
Izdavač: ALFA izdavačka kuća, 2018.
Preporučena dob: 4+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 28