You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Željka Mezić: Sretan put

Željka Mezić: Sretan put

. 2 min

Kako su našim mališanima miševi među najdražim likovima u slikovnicama, kad god uđem u knjižaru potražim neku mišju avanturu koja bi im mogla biti zanimljiva. Tako mi je nedavno pod ruke došla ova slikovnica simpatično malog formata s poznatim imenom i predivnom ilustracijom na naslovnici.

„Sretan put“ je prva autorska slikovnica naše poznate ilustratorice Željke Mezić, a izdana je u nakladničkoj kući Mozaik knjiga. Već nas je mnogo puta oduševila svojim ilustracijama, a sada smo se uvjerili da je gospođa Mezić s riječima vješta koliko i s bojama. U ovom malom formatu skriva se mnogo više nego sam očekivala; topla priča, simpatičan i djeci jako dopadljiv lik, predivne maštovite ilustracije te snažna i važna poruka koju svatko dijete treba čuti. Zapravo, ovo je priča za sve nas, za sve one trenutke kada smo se osjećali maleni, nemoćni i uplašeni pred velikim životnim izazovima.

Marta je mala, jako mala mišica koja živi u velikom gradu, na zadnjem katu zadnje zgrade u Duuuugoj ulici. Već na prvi pogled vidite da je to jedna vedra i društvena mišica koja uživa u svome životu. Dane provodi slikajući, kuhajući, družeći se s drugim mišićima uz glazbu i ples. No iza te malene, nježne pojave kriju se veliki snovi, velike želje. Navečer, dok promatra mjesec, sanjarenje je odvodi u neke daleke, nepoznate krajeve. Svjesna je da postoji svijet, divan i čudesan svijet, izvan njezina četiri sigurna zida i ona ga želi istražiiti i doživjeti.
No u tome je sprječava jedna misao:

„Ma to je nemoguće. Ja sam samo jedna mala, mala mišica, a svijet je tako jako, jako velik.“

Taj obeshrabrujući glas straha postajao je sve glasniji sve dok jednoga dana nije učinio njezin svijet sivim, turobnim i usamljenim mjestom. Marta je postala zarobljenik svojih strahova. Ipak, trebala joj je tek mrvica ohrabrenja da shvati svoju vrijednost i snagu koje su je na kraju povele ka željenom cilju.

Ova predivna problemska slikovnica odličan je izbor za ako jačanje dječjeg samopozdanja jer od njega sve počinje. Kada im „zapne“ u životu, a nekad će sigurno zapeti, možda se sjete male Marte, možda pomisle: „A zašto ne?“, i poput nje zakorače na prvu prečku koja ih vodi do ostvarenja snova, koliko god se oni činili veliki i nedostižni.

Nakladnik: Mozaik knjiga, 2012.
Preporučena dob: 3+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 36