You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Ben Hoare: Antologija očaravajućih životinja

Ben Hoare: Antologija očaravajućih životinja

. 5 min

Prošla godina je bila zaista bogata novim, mahom kvalitetnim slikovnicama i knjigama za djecu i mlade, no u tom mnoštvu neki su se naslovi posebno izdvojili i zasjali.
Među onima koji su mene, moje klince, a po reakcijama i komentarima i mnoge od vas posebno oduševili nalazi se i ova, kako sam naslov kaže, očaravajuća enciklopedija životinja.

„Antologija očaravajućih životinja“ izdvojila se koliko impresivnim izgledom, toliko i zanimljivim načinom predstavljanja nekih od najpoznatijih, najzanimljivijih i najneobičnijih životinja.

Ben Hoare, urednik BBC-jeva Wildlife Magazine-a te urednik, pisac ili savjetnik na mnogim izdanjima DK-a, još je od ranog djetinjstva bio očaran životinjskim svijetom. Uz pomoć svojih dviju kćeri, omogućio nam je barem djelomični uvid u bogati i raznoliki životinjski svijet.

Ova raskošno ilustrirana enciklopedija na sažet, zanimljiv i u mnogim dijelovima duhovit način otkrit će čitateljima svih generacija zanimljive detalje, mitove i legende, ali i nevjerojatne činjenice o točno 104 životinje, od najvećih kitova, orka, slonova, krokodila, morskih pasa i žirafa do najmanjih paukova, osa, mravi, skakavaca, ptica, riba i rakova.

Svaka od njih predstavljena je na dvije stranice.
Uz kratak osnovni tekst, izdvojene su i podebljanim fontom istaknute i neke posebno neobične zanimljivosti, a sve je popraćeno dojmljivom ilustracijom i predivnom fotografijom u krupnom planu uz koju je naveden naziv životinje i lokacija njezinog staništa.

Za neke, poput ljuskavca, kuoke, viskače, kivija, aksolotla ili sporog lorisa sam prvi put čula.  A o nekim dobro poznatima smo otkrili zgodne zaninimljivosti.

Ljenjivci zapravo nisu lijeni već im treba puno vremena da probave obroke. Zato danima vise na grani, a na zahod odlaze tek jednom tjedno.

Svaka zebra ima drugačiji uzorak, poput bar-koda, dok je svaka gorila jedinstvena po otisku nosa.

Krzno polarnog medvjeda je zapravo prozirno, no zbog refleksije svjetla djeluje bijelo, a ispod njega se nalazi crna koža koja pomaže da upije sunčeve zrake kako bi zadržao toplinu.

Kitovo novorođenče dnevno popije toliko mlijeka da bi se njime moglo napuniti kadu.

Ribe poletuše mogu jedriti zrakom na udaljenost od čak četiri nogometna terena prije nego što ponovno pljusne u more.

Tukan je pravi “žongler iz džungle” jer pri jelu baca hranu u zrak i zatim brzo otvara kljun da je uhvati.

Zbog niskokalorične prehrane lišćem eukaliptusa koale drijemaju čak 20 sati dnevno.

Dupini su vrlo zaigrane životinje koje se vole igrati lovice i pokušavati žonglirati morskom travom na nosu, a katkad pod vodom pušu goleme mjehuriće.

Mužjaci prstenorepog lemura održavaju natjecanje smrdljivih repova tako što trljaju repove o smrdljive dijelove krzna i zatim njima mašu jedan pred drugim. 😀

Nosorozi hrpicama izmeta jedan drugome mogu slati “mirisne poruke”

Gepardi komuniciraju lavežom ili cvrkutanjem nalik ptičjem, pume ne mogu rikati, no poput domaćih mačaka mogu presti, a tukani se dozivaju glasnim kreketom nalik žabljem.

Meni su jako zanimljivi i mitovi i legenda koji se vežu uz pojedine životinje.

Iz sjevernoameričkog naroda Intuita dolazi legenda da su morževi i drugi morski sisavci stvoreni od prstiju prekrasne djevojke Sedne koja je postala morska božica kada je ispala iz kajaka.

U sjeverozapadnim mitovima Europe spominju se “selkie”, stvorenja poput tuljana koja mogu odbaciti kožu i pretvoriti se u ljude.

Vjerovanja da noj gura glavu u pijesak kada se uplaši ipak su samo mit.

Uz jedne od najpametnijih morskih životinja, hobotnice, vežu se mornarske priče iz sjeverne Europe o morskom čudovištu krakenu.

Na kraju knjige se nalazi rječnik s pedesetak abecednim redom poredanih pojmova pomoću kojeg će djeca naučiti što je eholacija, hibernacija, metamorfoza, migracija, stanište, kišna šuma, savana, pustinja, koraljni greben, parazit, vrsta, plankton ili školjkaš, vodozemac ili sisavac.

Također je zanimljiv i slikovni vodič s ilustracijama svih životinja iz knjige ispod kojih je istaknut naziv, stranica na kojoj se nalazi te nekoliko osnovnih podataka poput latinskog naziva, skupine kojoj pripada, duljine i staništa.

Drvo života, kojem pripadaju sve životinje, pokazuje njihovu međusobnu povezanost te dužinu životnog vijeka pojednih skupina.

Na naslovnici i rubovima stranica je zlatotisak, koji ostavlja poseban dojam, a satenska trakica će pomoći pri označavanju stranice na kojoj ste stali s čitanjem.

Iako je preporučena dob od 7 do 10 godina, tekst je toliko sažet, dobno prilagođen i vizualno fascinantno popraćen da će ga lako pratiti i vrlo brzo početi pamtiti i djeca mlađeg uzrasta.
S druge strane, Ben Hoare nam životinje predstavlja na tako svjež način da će čak i stariji čitatelji uživati otkrivajući zanimljive činjenice o dobro poznatim životinjama ili upoznavajući neke do tada nepoznate.

Bogat i raznolik životinjski svijet izaziva divljenje i ostavlja mnoštvo prostora za istraživanja. No, iako tehnološki sve napredniji, postajemo sve siromašniji i nazadniji kada se radi o očuvanju jedinog doma koji imamo i dijelimo s mnoštvom drugih, i za naš opstanak važnih vrsta. Tako smo sve više skloni uništenju drugih slijepi pred činjenicom da to vodi i do našeg samouništenja. Mnoge životinjske vrste danas su ugrožene i pitanje je vremena kada ćemo koale, pande ili nosoroge gledati tek u enciklopedijama i dokumentarcima o izumrlim vrstama.
Stoga je vrijednost ovakvih knjiga i u poticaju na daljnje istraživanje životinjskog svijeta te razumijevanju i ljubavi prema svakoj i najmanjoj jedinki.

Raskošnim, elegantnim izgledom i kvalitetom sadržaja ova enciklopedija će obogatiti svaku kućnu biblioteku, a sigurna sam da s njom nećete pogriješiti ni ako je izaberete kao poklon za bilo koju priliku.

Ilustracije: Daniel Long, Angela Rizza, Daniela Terrazzini
Prijevod: Iva Karabaić
Nakladnik: Profil
Preporučena dob: 7+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 224