You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Charlotte Middleton: Serija slikovnica o Kristoforu Grickiću

Charlotte Middleton: Serija slikovnica o Kristoforu Grickiću

. 3 min

Tražite li vedre, simpatične i poučne slikovnice s jednostavnim, lako razumljivim tekstom i divnim ilustracijama ove tri priče su odličan izbor. Savršene su za čitanje upravo u ove proljetne dane, kada su livade prekrivene tepihom žutih, a sada već i podosta bijelih maslačaka.
Uz njih će mališani učiti već od najranije dobi razvijati pozitivan odnos prema okolišu, zdrav način života te upoznati životni ciklus maslačaka i leptira. Uz sve to sigurno će se i nasmijati i dati krila svojoj mašti.

Kristofor Grickić je mali, slatki, mucasti zamorčić koji živi u Maslačkogradu s mamom, tatom i sestrom Ivančicom, a u njihovim avanturama im se pridružuje i njihova prijateljica, zamorčica Cvijeta. Miran je to i idiličan gradić, s još nekim dopadljivim likovima: knjižničarkom, gospođom Knjigić – Posudbić, pekaricom, gospođom Buhtlek i ugostiteljem, gospodinom Ružićem.

Kristofor je zaigran, znatiželjan, marljiv i kreativan. Najviše voli igrati nogomet, voziti svoj reciklirani bicikl (što ga je potaknulo da i sam postane majstor recikliranja), jesti specijalitete od lišća maslačaka, osobito onih najukusnijih koje bi sam uzgojio, a veliku radost, ali i zagonetku su mu donijeli i njegovi neobični kućni ljubimci. Uz sve to nije mu strano ni baratanje suvremenom tehnologijom pa će bez puno muke potražiti potrebne informacije na internetu ili poslati e-mail. Posebno mi je drag jer zna da odgovore na najteža pitanja uvijek može potražiti u knjižnici te da nema bicikliranja bez kacige 😊. A hlačice veselih uzoraka ga čine još simpatičnijim.

Ilustracije su me se posebno dojmile jer su zanimljiv spoj kolaža i crtanja, s mnoštvom prekrasnih uzoraka, djelićima stvarnih fotografija i duhovitim natpisima koji ne mogu proći nezapaženo. Tekst je pisan velikim tiskanim slovima pa ih i početnici u čitanju mogu lakše samostalno čitati.

Zanimljivo je što blizu kuće imamo jednu veeeliku livadu prepunu maslačaka pa su Miš i Zmaj zaključili da se upravo na njoj sigurno krije Maslačkograd. Naravno, već nekoliko puta smo ga pokušali pronaći jer im je Kristofor Grickić toliko neodoljiv i drag da su ga poželjeli upoznati i poigrati se snjim. I sama ga tražim s njima, s jednakim žarom kao što zajedno po ladicama tražimo čokoladu koju sam noć prije, dok su spavali, pojela. Moram, jer su oni toliko zaljubljeni u lik tog slatkog zamorčića da ih želim držati u uvjerenju da on tamo negdje među maslačcima zaista i postoji.

Prijevod: Silvija Martić
Izdavač: Turistička naklada, 2016.
Preporučena dob: 2+
Uvez: meki
Broj stranica: 32