You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Chris Van Allsburg: Polarni ekspres

Chris Van Allsburg: Polarni ekspres

. 2 min
"A meni - premda sam već ostario - praporac i dalje divno zvecka kao i onima koji u ovo istinski vjeruju."

Postoji barem 12 milijuna i jedan razlog zašto pročitati ovaj božićni klasik - jedna prestižna Medalja Caldecott i više od 12 milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta.
Bilo da želite produbiti vjeru u Djeda Mraza svom djetetu ili na trenutak i sami pobjeći od briga i svakodnevne rutine u čarobni svijet u kojem je sve moguće, ova slikovnica je idealan izbor. Jer teško je reći je li uopće pisana za djecu ili možda čak za nostalgičare koji duboko u sebi žude za kratkim izletom u bezbrižne dane djetinjstva. Ovo je priča o vjerovanju, prvenstveno u Djeda Mraza, no i vrijednostima vjerovanja u vlastite snove, o važnosti razvoja dječje mašte i očuvanju ljepote i neiskvarenosti djetinjstva.

Davno, na samu Badnju večer, jedan dječak, kojemu je bila poljuljana vjera u Djeda Mraza, nečujno je ležao u svojoj postelji, iščekujući i osluškujući, ne bi li čuo zveckanje praporaca s Djedovih saonica. No umjesto toga začuo je šistanje pare i škripu metala. Pogledavši kroz prozor ugledao je vlak koji je čekao upravo njega. Postoje mnoga mjesta na koja bi vlak mogao odvesti dječaka, no gdje bi jedno dijete više od ičega željelo otputovati upravo u božićnoj noći?


Nevjerojatno umirujuća, tajanstvena i čarobna božićna priča ispričana je u prvom licu iz perspektive glavnog junaka čime se postiže lakše poistovjećivanje čitatelja i lika. Detaljni opisi i očaravajuće ilustracije prostanih krajolika vode nas do samog vrha svijeta. U ilustriranju se Chris Van Allsburg služio uljanim pastelama, a upotrebom tercijarnih, hladnih tonova savršeno se dočarala atmosfera cijele priče.
Važnu ulogu u priči ima jedan maleni, srebrni praporac. Naizgled obična sitnica bila je presudna u vraćanju i učvršćivanju poljuljane vjere jednog dječaka.

Svi mi imamo to nešto samo naše, što nas tjera da idemo naprijed i slijedimo svoje želje i snove i onda kada nas drugi u tom nastojanju pokušavaju obeshrabriti. Iskreno se nadam da će naša djeca što duže vjerovati u Djeda Mraza, Zubić vilu, uskrsnog zeca i sve druge pozitivne, čarobne likove. No više od ičega nadam se da će naučiti vjerovati u sebe i svoje snove te da zveckanje njihovih praporaca nikada neće utihnuti.

Prijevod: Ivan Ott
Nakladnik: Školska knjiga, 2018.
Preporučena dob: 3+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 32