You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Gilbert Delahaye: Maja i božićna želja

Gilbert Delahaye: Maja i božićna želja

. 3 min

Jutarnje odmatanje i otkrivanje knjiga iz našeg knjiškog adventskog kalendara kod nas je poseban ritual. Prvo je to što dečki učine čim iskoče iz kreveta. Imaju pomno razrađen plan tko koji dan odmata knjigu, tko ju prvi pregledava, a tko otvara omotnicu s dnevnim zadatkom i slatkišem.

Jutros, prije otkrivanja današnje slikovnice, bila sam posebno uzbuđena. Današnji dan će ostati u sjećanju kao dan kada su moji pilići upoznali MAJU. Nervozno sam čekala onu prvu, najvažniju reakciju. Što ako im se ne svidi? - Maja! - uzviknuli su čim su se velika crvena slova pojavila ispod ukrasnog papira. Jako ih je zanimalo tko je djevojčica koja se zove baš kao njihova teta. Da to možda nije priča upravo o njoj kada je bila mala?!

Inače slikovnice čitamo po povratku iz vrtića, ili navečer pred spavanje. Obavezno je odmah prelistaju, ali nekad nemaju volje taj dan slušati baš tu priču. I dobro, nema forsiranja, ostavimo je za neki drugi dan. Jutros nije bio takav slučaj.

Počeli smo čitati odmah nakon doručka jer ih je jako zanimalo što je to Maja poželjela za Božić. Iznenađujuće pažljivo su slušali priču i promatratali svaku ilustraciju, svaki izraz lica. Već na prvoj stranici su shvatili kako ovo ipak nije priča o njihovoj teti Maji, ali i ova mala, slatka, radoznala, razigrana i brižna Maja im se jako svidjela. Skoro koliko i njezin pas Žućo 😊.

Maju ne treba posebno predstavljati. Njezin nježni, dražesni lik poznat je i omiljen diljem svijeta još od davne 1954. godine kada je objavljena prva knjižica o njoj – Martine a la ferme (Maja na farmi). Od tada je slijedilo još 60 naslova prevedenih na 34 jezika objavljenih u 52 zemlje te prodanih u čak 105 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Maja i Miško su na zimskim praznicima i uživaju u igrama na snijegu. Nakon gledanja fotografija iz djetinjstva svojih roditelja na tavanu odluče potražiti mamine klizaljke. Ne uspijevaju ih pronaći na tavanu pa Maja odluči nazvati Djeda Mraza i zamoliti ga da ih joj donese za Božić. U tom trenutku dotrči Franjo pozivajući u pomoć. Žućo je pao u zaleđeno jezero.

Uspijevaju ga izvući, no Žućo nije u dobrom stanju pa djeca odluče potražiti pomoć na neobičnom imanju u blizini. Što su tamo sve vidjeli te je li se Majina božićna želja ipak ispunila mališani će otkriti kada pročitaju ovu toplu, poučnu i uzbudljivu priču.

Ilustracije: Marcel Marlier
Prijevod: Andrea Pongrac
Nakladnik: Profil, 2018.
Preporučena dob: 6+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 22