You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Kęstutis Kasparavičius - Mala zima

Kęstutis Kasparavičius - Mala zima

. 3 min

Kęstutis Kasparavičius autor je i ilustrator ove neobične, maštovite, prekrasno oslikane zbirke priča.


Ove priče zapravo i ne govore o zimi, nego o bijeloj boji, no kako sam autor navodi u uvodu, ova knjiga nije samo bijela, nego i svijetla i sigurno će zagrijati svačije srce. U njoj se našlo 11 maštovito i toplo ispričanih priča o nekim bijelim, naizgled običnim stvarima, koje nam ovaj autor i ilustrator, kako tekstom tako i vizualno, otkriva u do sada neviđenom svjetlu.

Inače bijeli cvjetovi jasmina, list papira, magla, labudovi, pernati pokrivač,  vjenčanica i pande (prije nego su dobile svoje crne mrlje) zasjali su ispred naših začuđenih očiju i obojali naš svijet mašte nekim novim bojama.


Zajedno smo pročitali priču Mala zima, o zaigranim čvorcima koje pokazuju da uz moć mašte čak i ljeti možeš skijati i (pokušati) napraviti snjegovića, a kroz priču Pande smo saznali kako su ti simpatični medvjedi uopće dobili svoje crne mrlje. Tu su još priče o malom parobrodu koji je proputovao svijet, o neograničenoj moći dječje mašte, o kućici koja se zaputila u šetnju jer joj je dosadilo biti uvijek na istom mjestu, o krevetu koji se iskrada kroz prozor kako bi se igrao s raznobojnim jesenskim lišćem, o uobraženom balonu i još mnogim čudima i čudesima koje vas natjeraju da sve oko sebe pogledate drugačijim očima.


Ne mogu opisati koliko sam oduševljena svime što je ovaj genijalni pisac napisao i ilustrirao. Sama naslovnica ove knjige mi je "za uokviriti", a ništa manje dojmljive nisu ni ostale ilustracije.

Njegov stil je toliko osebujan i poseban da ćete bez problema njegove knjige prepoznati među stotinama drugih. A onda ćete ih poželjeti uzeti, otvoriti, prelistati, pročitati, i čitati i gledati ponovno i ponovno. I tražit ćete posebno mjesto za odložiti je, nikako ne na policu s drugim knjigama jer osim što su vizualno prekrasne služit će i kao podsjetnik da je u redu (barem) s vremena na vrijeme biti drugačiji, čak i "malo uvrnut".
Ovo je neki potpuno novi svijet kakav bih voljela da se uvuče u glave i srca moje djece.
Sigurna sam da ćemo ovu (i druge njegove krasnoće) čitati često i dugo.

Prijevod: Mirjana Bračko
Nakladnik: Ibis grafika, 2013.
Preporučena dob: 6+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 78