You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Nikoleta Novak: Priče iz šume

Nikoleta Novak: Priče iz šume

. 3 min

Ova prekrasna zbirka priča o simpatičnim šumskim stanovnicima privukla me već samom naslovnicom, a bilo je dovoljno da prelistam prvih nekoliko stranica da me uvjeri da je i kupim.

Naši mališani jako vole životinjske likove u slikovnicama, vole slušati o njihovim pustolovinama i načinima na koje rješavaju probleme u koje se sami ili stjecajem okolnosti „uvale“, vole upoznavati njihov raznoliki svijet, način života i njihove međusobne odnose. Lako se poistovjećuju s njima i kroz njihove priče lakše se nose s nekim svojim neugodnim osjećajima i problemskim situacijama. Često i rado sami biraju upravo zbirke priča jer obožavaju dugo i pažljivo prelistavati i proučavati ilustracije i po sjećaju ih prepričavati svojim plišancima. A uz njih čitanje traje, traje i traje.
U ovoj zbirci sam pronašla upravo sve ono što volimo; simpatične likove, zanimljive priče, elemente poučnoga, odgojnoga i problemskoga, te divne ilustracije.
Na 146 stranica ispisano je osam priča:

Dabar Gricko gradi most
Ježić Sven često je ljut
Lane Mila je povodljivo
Lija Melita voli izmišljati
Maca Keti upoznaje Djeda Božićnjaka
Medvjedić buco ima tremu
Vjeverica Mimi nema rep
Zečica Tina putuje na zimovanje

Priče su posebne po tome što se, uz glavnu radnju, na dnu većine stranica nalaze oblačići u kojima, nakon pitanja „Znaš li?“, pišu zanimljivosti šumskog biljnog i životinjskog svijeta.
Upravo ti oblačići su se mojim istraživačima možda i najviše svidjeli. Svaki put kada bih pročitala neku tvrdnju obadvojica bi uglas, s izrazom najvećeg zaprepaštenja, povikala: „Neee!“, kao da upravo otkrivaju najveće svjetske tajne. Divno je svjedočiti toj ogromnoj dječjoj znatiželji i iskrenom divljenju svijetu u kojem žive.
Neke od zanimljivosti o šumskom svijetu koje smo saznali iz priča su:
„Dabrovi imaju snažne i čvrste zube kojima grizu drveće i stabljike. Zubi im rastu cijeloga života jer ih neprekidno troše.“

„Kad se rode, tijela beba ježeva nisu prekrivena bodljama, no već nekoliko sati po rođenju bodlje se počinju pojavljivati na površini kože.“

„Lanetova mama je srna, a tata srndać. Mladunče jelena i košute naziva se tele.“

„Najčešće ljekovite biljke koje rastu u našim krajevima jesu kamilica, divlja metvica, majčina dušica, gospina trava i stolisnik.“

„Rep vjevericama služi i kao pokrivač.“

Dopadljivosti ovih priča svakako su pridonijele divne, detaljne i izražajne ilustracije mladog beogradskog ilustratora Alekse Jovanovića, koji je likovima udahnuo život, a njihovom životnom prostoru posebnu ljepotu i toplinu.

Autorica Nikoleta Novak je po struci veterinarka. Radi u veterinarskoj klinici „Novak” u Beogradu i bavi se liječenjem kućnih ljubimaca. Majka je dviju djevojčica kojima je i posvetila ovu zbirku priča. Vješto spaja svoje tri najveće ljubavi: ljubav prema djeci, životinjama i pisanju, pa je do sada objavila: ilustrirani priručnik „Upoznajmo kućne ljubimce”, romane „Tako mi je pričao Budimir” i „Tesa, mala balerina”, zbirke slikovnica „Jedan dan sa životinjama”, „Priče iz šume”, „Prijatelji iz savane”, Kad su mali veliki” te knjige "Kad si meta puberteta", za djevojčice i za dječake.
Radi s djecom u okviru radionice „Plavi pas” čiji je cilj naučiti djecu sigurnom ophođenju prema psima.

Ilustracije: Aleksa Jovanović
Na hrvatski prilagodila: Katarina Kasumović
Izdavač: V.B.Z. online bookshop & club, 2019.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 146
Preporučena dob: 4+