You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Orianne Lallemand: Sretan Božić, mala krtice!

Orianne Lallemand: Sretan Božić, mala krtice!

. 2 min

Ova nježna, simpatična slikovnica u sebi krije istinsku poruku Božića: toplina, ljubav, prijateljstvo, zajedništvo i međusobno pomaganje, jedine su vrijednosti koje će ispuniti srca radošću. Blještavilo božićnog drvca i raskoš blagdanskog stola ništa ne vrijede ako ih nemamo s kime podijeliti.

Mala krtica se raduje Božiću, vidimo to već na naslovnici po pomno uređenom domu i crvenoj božićnoj kapici koju s osmijehom nosi.
No, već na prvoj stranici, na početku priče, ne vidimo ukrasni vijenac na vratima, niti bilo koji ukras koji bi ukazivao da se bliži Božić. Moram priznati da su to primijetili dječaci, sama nisam obraćala pozornost. No upitala sam se je li to tek slučajnost ili je time ilustratorica htjela simbolizirati njezinu samoću i možda i bezvoljnost za pripremanje. Vidimo malu krticu kako virka van, „nosića zalijepljena za prozor“, dok je sve oko nje prekriveno snijegom. Muči je dosada i razmišlja kako ispuniti vrijeme. Malo dalje, vidimo zabundane jazavca i zeku kako pile drvce. Badnjak je i znamo da se spremaju okititi ga za Božić.
No, gdje ga oni to nose?
Čuje se „KUC – KUC -KUC“ na vratima male krtice.
Ona otvara i vidno iznenađena ugleda jazavca Jazu i zeku Peku s prekrasnim borom u rukama.
Dok jazavac namješta bor u dnevnoj sobi, a zeko pažljivo mete otpale iglice s poda ponovno se začuje kucanje na vratima.
I sjenica sa svojim sjeničicama se sjetila male krtice i poželjela joj malim znakom pažnje pokazati da misli na nju.
Uskoro su im se pridružili i vjeverac, jež, žaba i poljska mišica, svatko donoseći neku sitnicu koja je poručuje: „Tu smo, nisi sama, želimo ti zahvaliti za tvoje prijateljstvo i dobrotu.“
Mali krtičnjak je uskoro postao ispunjen životinjicama, slasnom hranom, pjesmom, ali još važnije toplinom, zajedništvom i srećom koju mogu pružiti samo blizina i ljubav bliskih osoba.
Čak je i vuk, koji očito nije baš omiljen u ovom društvu, odlučio ponuditi šapu pomirenja. A znamo da bi Božić trebao biti vrijeme praštanja.

Pročitali smo je danas nekoliko puta, ali je ostalo još mnogo toga neotkrivenog jer su ilustracije toliko detaljne i znakovite da će nam svako čitanje donijeti nešto novo. I iskreno se radujem druženju s ovom malom simpatičnom junakinjom.
Znam da je Vuk iste autorice jako popularan i nama je jako drag, ali mala krtica je tako posebna, topla i nježna da vam se uvuče u srce od samog početka.
Dječaci su joj se danas baš razveselili, jer smo već čitali „Mala krtice, otvori mi vrata!“. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti čitati i nove nastavke male krtice.

Ilustracija: Claire Frosssard
Prijevod: Mirna Šimat
Nakladnik: Znanje
Preporučena dob: 2+
Uvez: meki
Broj stranica: 34