You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Čitaj mi o ljubavi

Čitaj mi o ljubavi

. 29 min

Prošle godine, baš nekako u ovo vrijeme, pisala sam o našoj kutiji punoj ljubavi, u  koju smo skupili slikovnice kojima je tema ljubav (i sve njene popratne pojave). Ove godine se ta hrpica povećala i prije bi se mogla nazvati tačke pune ljubavi.

Nisam ljubitelj Valentinova, isforsiranog i umjetnog iskazivanja ljubavi tog jednog dana, niti kićeraja koji se u ime ljubavi pokušava zapakirati i prodati. Ali sam zaljubljena u ljubav, onaj topli, sigurni, leptirićasti osjećaj od kojeg uši crvene, srce zapleše, oči zaiskre, a "mozak se pretvori u pekmez". Ovisnost o slikovnicama smo već ustvrdili, stoga nimalo ne čudi što su se na našim policama našle mnogobrojne slikovnice koje na divan način, riječima i ilustracijama, dočaravaju kompleksnost, snagu i vrijednost ljubavi, u svim mogućim oblicima.

Želim da moja djeca traže ljubav svaki dan, u malim stvarima, da se osjećaju voljeno, nauče voljeti, prvenstveno sebe, kako bi mogli i druge, te u ljubavi pronađu snagu koja će ih voditi i pokretati i kada ne bude sve išlo glatko. Učim ih da bez straha i srama pokazuju i iskazuju svoje, ali i poštuju tuđe osjećaje.

Skupila se tu poprilična hrpica slikovnica jer ljubav nije samo ona romantična, između muškarca i žene. Posebno nježne su one koje govore o najvećoj i najposebnijoj ljubavi od svih, onoj između roditelja i djece. Snažna (i komplicirana) je i bratsko-sestrinska ljubav.

Neke na divan, nježan i primjeren način pripremaju dječicu i na prvo zaljubljivanje i pokazuju da ljubav ne poznaje granice i pobjeđuje sve različitosti i prepreke.

Posebno mjesto u dječjem srcu ima i omiljena igračka, a kasnije im velika ljubav može postati i neki hobi, poput sporta, glazbe, likovne umjetnosti ili čitanja. Iskrena prijateljstva su također vječna inspiracija i djeci uvijek draga i bliska tema. No slikovnice s temom prijateljstva su također brojne da ću o njima pisati u posebnom postu.

U ovim slikovnicama su ispričane, na djeci razumljiv i prikladan način, predivne priče o mnogobrojnim vrstama, načinima shvaćanja i iskazivanja ljubavi. Sabrane su tu mnoge nježne riječi, važne poruke i putokazi koje želim prenijeti svojim dječacima. Zapravo, sve važne životne lekcije, koje djeca, a i mnogi odrasli, trebaju usvojiti su u njima.

Neke će vas raznježiti, neke zadiviti, neke potaknuti na razmišljanje, neke iskreno nasmijati, a neke možda i ganuti do suza. No ni jedna vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Sve su ove slikovnice dio naše kućne biblioteke i čitali smo ih nebrojeno puta što potvrđuje da se djeci jako sviđaju. Međutim svojim porukama i ilustracijama lako će oduševiti i nadahnuti i mnoge odrasle. Mene svakako jesu.

Nisam pisala okvirnu dob za svaku, no sve ih čitam svojim petogodišnjacima, neke smo počeli čitati još prije godinu-dvije.

Vjerojatno ste većinu njih već s dječicom čitali, no svejedno evo podsjetnika na neke od naslova koje vrijedi čitati, ne samo u ovom „mjesecu ljubavi“, već cijele godine.

Sve je to ljubav

❤️Oscar Brenifier, Jacques Despres: LJUBAV I PRIJATELJSTVO, MeandarMedia

Ljubav i prijateljstvo su izvori najljepših i najvrjednijih iskustava kroz koje će djeca naučiti važne životne lekcije pa sam našim dječacima za upoznavanje sa svijetom malih filozofskih slikovnica izabrala upravo ovu.

U njoj su, kroz dvanaest rečenica, predstavljena različita, često i oprečna shvaćanja ljubavi i prijateljstva. Kratkim i jasnim rečenicama te efektnim, koloristički izražajnim ilustracijama djeci je vrlo lijepo predočeno što sve i kakva može biti ljubav.

Neka od pitanja koja se postavljaju su:

❤️Jesu li djeca premalena, a roditelji prestari za zaljubljenost ili možemo voljeti u svakoj dobi, na različite načine?
❤️Je li ljubav nužno obostrana ili je za sreću dovoljan sam osjećaj bezuvjetne ljubavi?
❤️Imamo li pravo birati hoćemo li voljeti roditelje?
❤️Jesu li braća i sestre velika gnjavaža ili naš najveći cjeloživotni oslonac?
❤️Ima li u ljubavi mjesta svađi i iznošenju vlastitog mišljenja ili se onima koje volimo trebamo bespogovorno podilaziti?
❤️Zaslužuju li životinje ljubav?
❤️Trebamo li voljeti sebe čak i kada nam se čini da su svi drugi važniji/pametniji/bolji od nas?

❤️William Joyce: FANTASTIČNE LETEĆE KNJIGE GOSPODINA MORISSA LESSMOREA, MeandarMedia

Ljubav prema knjigama nas povezuje, bez nje niti bih ja ovo pisala, niti biste vi čitali, stoga ću za početak istaknuti dvije predivne slikovnice u kojima se piše upravo o ljubavi prema knjigama i čitanju te njihovom snažnom utjecaju na živote knjigoljubaca.

Priča gospodina Morissa Lessmorea počinje i završava otvaranjem knjige. A između je jedan poetičan, vizualno fascinantan svijet u kojem ćete ostati još dugo, dugo nakon čitanja. Kroz malo riječi i prekrasne, pomalo filmske ilustracije autor na predivan način prikazuje koliko snažan utjecaj knjige mogu imati na naš život. Nakon što ga iznenadni uragan odnese na nepoznato mjesto i iz njegove knjige izbriše sve što je do tada zapisao i poznavao, glavni lik se nađe potpuno sam u nepoznatom svijetu. Njegova avantura i novi život počinju kada mu dama nošena letećim knjigama ostavi posebnu knjigu koja ga vodi na čarobno mjesto ispunjeno tisućama letećih knjiga o kojima se brine i dijeli ih s drugim ljudima.

Priča je vrlo slojevita i osobna jer ju je autor oblikovao na temelju događaja iz vlastitog života, a ujedno je i alegorija za uragan Katrinu koji je 2005. godine poharao New Orleans.

Slikovnica je bila nadahnuće za istoimeni kratki animirani film koji je 2012. godine nagrađen Oscarom.

❤️Klaus Hagerup, Lisa Aisato: DJEVOJČICA KOJA JE HTJELA SPASITI KNJIGE, Hibou publishing

Vjerujem da će već samim naslovom privući svakog knjigoljupca, a otvaranjem korica ostaviti bez daha predivnom pričom i nestvarno lijepim ilustracijama. Prepoznat ćete se u ovoj ljupkoj crvenokosoj djevojčici, čitajući njezinu priču možda osvijestiti neke svoje strahove, strepit ćete i suosjećati, propitkivati sebe, svoje istine i sumnje.

Pročitajte priču o djevojčici Anni, koja je iznad svega voljela čitati, čitati do iznemoglosti, kojoj su knjige bile jednako stvarne kao život, kojoj je knjižnica bila omiljeno mjesto, a jedna knjižničarka najbolja prijateljica, koju čitanje odvodi do novih uzbudljivih svjetova i povezuje sa sudbinama mnogo različitih osoba, koja se bori s vlastitim strahom i od zaborava pokušava spasiti knjige nitko ne čita.

Svaka stranica odiše ljepotom, ljubavlju prema knjigama, napetošću, prekrasnim prizorima i još ljepšim mislima.

❤️Andrea Petrlik Huseinović: LJUBAV, Kašmir promet

Autorska slikovnica međunarodno nagrađivane autorice Andree Petrlik Huseinović oda je djetetu, djetetu koje ima pravo živjeti i odrastati u svijetu međusobne tolerancije i ljubavi, bez straha, mržnje i ratova.

Slikovnica je nagrađena je nagradom KIKLOP - za najbolju slikovnicu 2012. godine, te pohvalom nagrade “Grigor Vitez”.

❤️Philip Waechter: JA, Mozaik knjiga

Volim život i znam što želim.
Imam veliko srce, volim se zabavljati.
Pametan sam i lijep.
Ali dođu i dani kad ni to nije dovoljno…

Simpatična i nadahnjujuća priča o hrabrom, darežljivom i omiljenom medvjediću velikog srca koji se osjeća baš dobro u svome krznu, ne boji se izazova i uživa u životu. Ali i on se ponekad osjeća malecko, beznačajno i usamljeno pa prevali dugačak put kako bi stigao u zagrljaj svoje posebne medvjedice.

Slikovnica je 2004. godine uvrštena među najljepše njemačke knjige.

❤️Anita Moorjani, Angie DeMuro: LJUBAV: PRIČA O TOME TKO SI DOISTA TI, Centar Za Osobnu Izvrsnost

Svi smo mi ljubav i ljubav je sila koja nas sve povezuje. No da bismo mogli voljeti druge, prvo trebamo naučiti voljeti sebe. Djeci vrlo bliskim primjerima autorica poručuje kako voljeti sebe, čak i kada se ne osjećaju najbolje u svome tijelu, te kako tu ljubav podijeliti s drugima i njome začiniti svakodnevne aktivnosti.

❤️Nataša Jukić, Dona Tomić: KRIJESNICA KOJA SE ZOVE BAŠ KAO TI, Mind Ability d.o.o.

Kad pomisliš na ljubav, na što pomisliš? Ja osjetim toplo oko srca. Zagrljaje onih kojima vjerujem. Osjet vjetra u koracima i kosi koji me tjera naprijed, daje mi podršku i još malo snage, ako se slučajno malo umorim. Znaš što još? Kad pomislim na ljubav vidim svjetlo. Ogromno i sjajno, veće od Sunca, veće od Mjeseca. Vidim lijepo... vidim sretno... ono što je u meni. Sve sam to pospremila kroz slova u ovu slikovnicu. Možda ti imaš svoj recept i svoje načine za biti sretno i odvažno dijete. To što imaš, jako je vrijedno. Jer je za ljubav! Jer si svjetlo. Jer si krijesnica o kojoj ti pričam.

Predivna, predivna slikovnica za sve generacije koja dira ravno u srce i prenosi ljubav te stvara ona mala čuda dobrote koja možda sićušnim pomacima, ali sigurno svijet pretvaraju u bolje mjesto.

❤️Saša Veronek Germadnik, Ana Kolega: LJUBAVNI OGLASI, Školska knjiga

Vedra i duhovita, ova će slikovnica sigurno izmamiti osmijeh na lice svakog djeteta. U njoj je 20 kratkih, neobičnih i duhovitih ljubavnih oglasa u kojima sreću u ljubavi pokušavaju pronaći (ili se iz nje izvući) vrlo živopisni likovi.

Raščupan, zamusan, malo preglasan, tražim djevojčicu kojoj sam krasan!
Tek mi je godina pet, kad narastem osvojit ću svijet!
Luka


❤️Monica Brown: FRIDA KAHLO I NJEZINI LJUBIMCI, Planet Zoe

U slikovnici koja djecu predškolske dobi želi upoznati s ikonom suvremenog meksičkog slikarska, okosnicu radnje čini Fridina neizmjerna ljubav prema životinjama, koja je započela još u djetinjstvu. Vođena istinskom ljubavlju prema slikanju ova nevjerojatno hrabra žena pokazuje da je i uz zdravstvene poteškoće i druge životne nedaće moguće slijediti svoj san i ostvariti uspjeh.

Željka Horvat-Vukelja, Dario Kukić: LETEĆI GLASOVIR, Školska knjiga

Ova vesela, ali i pomalo napeta priča je nastala iz ljubavi prema glazbi. Naime, autorici je osim pisanja, velika ljubav i sviranje na glasoviru. Glasovir iz ove priče je prošao vrlo dug i težak put dok nije dospio u ruke pravog zaljubljenika u glazbu koji je bio spreman potpuno mu posvetiti svoje vrijeme i predano vježbati sviranje.
Na kraju priče krug se vrlo zgodno zatvara te se između djevojčice s početka priče, koja je odbacila glasovir jer nije bila spremna na obvezu koju sviranje nosi, te dječaka koji je nekoliko godina kasnije glasovir pronašao i udomio, također javlja ljubav.


❤️Robert Dunn: SAMO JE JEDAN OFUCANKO, Znanje

Svako dijete ima onu svoju omiljenu igračku, koju čuva, mazi i pazi. Zato će se lako prepoznati u ovoj slikovnici.

Iako Elin medvjedić Ofucanka pamti i svoje bolje i mirisnije dane, ima samo jedno oko, zašiven je starim, istrošenim koncem te miriše na ustajali sir i stare čarape, njoj je najdraži i ne razumije zašto ga mama želi zamijeniti novim, čistim i mirisnim medvjedićem. Nakon maminog uvjeravanja, Ela je odlučila razmisliti i pružiti priliku novom medvjediću, provodeći vrijeme s njim... na svoj način. Na kraju ga je pristala zadržati, barem ono što je od njega ostalo, a mama je shvatila zašto je Ofucanko Eli toliko poseban pa je mogla zadržati obadvojicu.

Ovo je jedna od slikovnica iz zbirke "Vrijeme je za priču", a na kraju se nalaze upute za razgovor i aktivnosti s djecom nakon čitanja namijenjene roditeljima i odgojiteljima.


❤️ Matthias Karl, Gaby van Emmerich: CRVENA LOPTA,  EPTA-najljepše slikovnice svijeta

Ova slikovnica povelikog formata i vrlo efektnih ilustracija, donosi nam priču o ljubavi između djevojčice Lize i njezine lopte. Priču nam pripovijeda upravo Lizina velika crvena lopta, koja uživa u prijateljstvu s djevojčicom, iako to podrazumijeva i ne baš nježno pritiskanje, gnječenje, bacanje o zid i u zrak.

Na jednom dijelu baš je zgodno prikazana igra bacanja i odskakivanja, stranicama koje se rasklapaju i označenim brojevima do 1o, što je prilika da djeca vježbaju i brojanje.

Slikovnica je prigodna već za djecu od 2 godine.

Nicholas Oldland: MEDO KOJI VOLI GRLITI, Planetopija

Topla i duhovita priča o snazi i ljekovom učinku zagrljaja. Po uzoru na medu velikog srca, vođeni ljubavlju prema svim živim bićima i svom okolišu, zajedno bismo mogli stvarati ljepši i nenasilniji svijet te naučiti opraštati i tako možda pokrenuti val dobrote.

Medina parola bi jednostavno mogla glasiti: "Tko tebe kamenom, ili u ovom slučaju sjekirom, ti njega zagrljajem."

❤️Nada Horvat, Dubravka Kolanović: MICA ŠMINKERICA I NJEZINI ŠEŠIRI, Sipar

Duhovita priča o mici, zaljubljenici u modu, osobito u raznolike i neobične šešire.
Ta već opsesivna ljubav ju je počela ograničavati u svakodnevnim aktivnostima, a i društveni život joj je počeo ispaštati. Iz tog šeširastog bunila ju je ipak uspjelo prenuti prodorno mjaukanje, a dva sjajna zelena oka zapalila su neke nove iskre u njezinom srcu.

Ljubav između roditelja i djeteta

❤️Sam McBratney, Anita Jeram: POGODI KOLIKO TE VOLIM, Egmont

Jedna je od najpopularnijih i najljepših dječjih knjiga. Iako u priči nije naveden odnos likova, pretpostavlja se da se radi o bezuvjetnoj i beskrajnoj ljubavi između roditelja i djeteta. Nažalost, doma nemamo hrvatsko izdanje jer ga već dugo ne nalazim u knjižarama pa smo zato nabavili englesko izdanje i varijantu na temu s četiri priče, svaka za jedno godišnje doba.

U originalnoj priči veliki zec boje lješnjaka i mali zec boje lješnjaka cijeli dan, kroz igru, pokušavaju jedan drugome dočarati i na neki način izmjeriti koliko se vole. Kratka i jednostavna priča te predivne nježne ilustracije učinile su ovu slikovnicu omiljenom među djecom i roditeljima.


❤️Emily Winfield Martin: SVE ČUDESNO ŠTO BIT ĆEŠ TI, Mozaik knjiga

Nježni stihovi, prekrasne ilustracije i toplina kojom ova slikovnica zrači stavljaju je na popise omiljenih među roditeljima. Na divan način slave se bezuvjetna roditeljska ljubav i podrška te beskrajne mogućnosti koje su stavljene pred djecu.

„I tad ću te gledati
I ti ćeš gledati mene,
I kako god ćeš odrasti
Ja ću te voljeti.“

❤️David Bedford, Brenna Vaughan: VOLIM TATU; VOLIM MAMU Turistička naklada

Dvije vedre i nježne priče o razigranim mladuncima koji provode uzbudljiv dan u igri s roditeljima.

Zanimljivo mi je kako je mama prikazana vrlo zaštitnički, sklona stalnom upozoravanju, možda čak pomalo i sputavanju, dok prelaze preko skliskih kamenčića, provlače se kroz gusto grmlje i penju se uz visoko brdo.

Jednoga se jutra mala srna Lana više nije željela igrati blizu kuće pa se s mamom zaputila u istraživanje. Pošle su preko livade, kroz gusto grmlje sve do vrha brežuljka odakle se zaigrano lane spustilo na drugu stranu u hrpu lišća. Mama ju je cijelo vrijeme brižno čuvala, motrila, upozoravala na opasnosti i pomagala kada bi malena zapela.


"Baš volim istraživati, mama!" reče sretna Lana.
"I jako te puno volim!"

S druge strane, tata vjeverac je u svojoj priči prikazan mnogo kao mnogo opušteniji dok tješi i ohrabruje vjeverića svaki put kada mališan zaglibi u problemčić.

Kada se malac zaglavio kopajući naaajdublju rupu, tata mu je pomogao izaći, utješno ga zagrlio i pohvalio:

"Ti si najbolji kopač od svih vjeverica koje sam ikada vidio!"

Nije li upravo to ono što djeca najviše trebaju: naše vrijeme i pažnja, brižnost, pomoć, utjeha, ohrabrenje i sigurnost da ćemo biti uz njih kada nas budu trebali?

❤️Melanie Joyce, Polona Lovšin: VOLIM TE, TATA; VOLIM TE, MAMA, Naša djeca

Ove predivne slikovnice oličenje su nježnosti i bezuvjetne ljubavi između roditelja i djece. U ovim toplim stihovima punim nježnih riječi, velikih osjećaja i čiste sreće podjednako će uživati i roditelji i djeca.

Mali medvjedić izražava svoju ljubav prema tati medvjedu, odnosno mami medvjedici, te nabraja sve ono zbog čega ih voli i po čemu zna da oni vole njega.

Nama najdraži stih je onaj zadnji, koji otkriva bezuvjetnu dječju ljubav koju nam daruju jednostavno zato što postojimo.

Volim te, tata,
jer si... moj tata!
Volim te, mama,
jer si... moja mama!

Ilustracije su predivne, nježnim tonovima prikazani su predivni krajolici i emocije koje preplavljuju simpatične likove.

❤️Gemma Cary, Delia Ciccarelli: TATIN MALI MEDO; MAMIN MALI MEDO Turistička naklada

I u ovim nježnim pričama prekrasnih ilustracija mladunci se upute u istraživanje sa svojim brižnim roditeljima koji ih uče raznim vještinama, no pritom se i odlično zabavljaju.

Mama medvjedića uči kako se penje na drvo, kako se kotrlja, češe, igra, skriva i lovi riba.

S tatom se samouvjereni medvjedić penje na vrh stabla, preskače preko kamenčića i pliva u jezeru. No trenutak nepažnje doveo ga je u opasnost iz koje ga je tata spasio.

❤️Melania Joyce, Anna Jones: DAJ MI PUSU, Naša djeca

Najljepše i najvrednije što možemo podariti djeci su naše vrijeme i pažnja, a vrijeme provedeno čitajući ove slikovnice svakako će vas raznježiti i još više povezati s vašim mališanima. Nama su pak najveća sreća njihove malene ručice oko našeg vrata i osjećaj povjerenja i sigurnosti koji ugledamo u njihovim snenim okicama prije nego utonu u san. A upravo ove priče su djeci najljepši način za ispratiti dan pun pustolovina i opustiti se znajući da ste su beskrajno siguri i voljeni. Svakodnevno pokazujte svojim medvjedićima koliko ih volite; riječima, zagrljajima, pusama, zajedničkom igrom  i pričama.


❤️Ronne Randall, Suzanne Khushi: ZAGRLI ME NJEŽNO, Naša djeca

Dan se bliži kraju i vrijeme je za pospremanje igračaka i spremanje za spavanje, slatkom bijelom mišiću se još ne spava. Topla, pjenušava kupka, bočica toploga mlijeka, priče i uspavanke najčešći su večernji rituali koji djeci pomažu opustiti se pred spavanje. Svjetlost noćne lampe i mekani plišanac pružiti će utjehu i otjerati strah od nepoznatih stvari i zvukova koji se kriju iza noćne tmine. No jedna od najvažnijih stvari je sigurno roditeljsko strpljenje, dosljednost i iznad svega nježnost koja će mišiću pružiti potrebnu sigurnost i spokoj. Jedan nježni zagljaj i poljubac imaju snagu pobijediti i najstrašnije čudovište ispod kreveta, otpuhati sve ružne snove i učiniti mekanu postelju najsigurnijim mjestom na svijetu.

❤️Jean-Baptiste Baronian, Noris Kem: ZAUVIJEK,  Golden marketing

Ako će vaš mališan uskoro postati veliki braco ili velika seka, te strahujete da bi se mogli osjećati zapostavljeno, ova slikovnica je pravi izbor za vas. Potaknut će ih da izraze svoje osjećaje, koji nisu uvijek ugodni ni pozitivni, te im umanjiti strah od gubitka roditeljske ljubavi i pažnje.

Nakon što polarni medvjedić zaključi da mu u posljednje vrijeme njegovi roditelji posvećuju manje pozornosti, zapita se jesu li ga prestali voljeti. Da bi pronašao odgovor, on ide okolo pitajući prijatelje šta bi mogao biti uzrok. Neki ga navedu da čak pomisli da je razlog taj što je možda bio nestašan, no jedan od prijatelja, sluteći pravi razlog, mu mudro savjetuje da obrati pažnju na mamin trbuh te mu objasni da nema razloga za brigu. Nakon što bojažljivo dođe do roditelja i majka mu potvrdi sretnu vijest o dolasku prinove u njihovu obitelj. Nježno mu objasni da je njegova uloga velikog brata vrlo važna, a njihova ljubav prema njemu vječna.

❤️Martin Waddell, Barbara Firth: TI I JA, MALI MEDO,   Golden marketing

Topla, utješna i prekrasno ilustrirana priča s kojom se svatko od nas susretne svakodnevno barem jednom. Znamo da je zajedničko vrijeme koje provodimo s djecom vrlo važno, no ponekad naši maleni moraju jednostavno pričekati.

Mali medo se želi igrati, ali velikog medu čeka mnogo posla koji treba obaviti.

Zajedno su skupljali drva, donijeli vodu, pospremili brlog, no ostalo je još posla pa se Mali Medo odlazi igrati sam dok Veliki Medo završava.

Nakon toga Veliki Medvjed umoran zakunja, no malac ga uspije razbuditi pa ostatak dana provode igrajući se zajedno.

Priča na krasan i nježan način podučava djecu važnosti obavljanja svakodnevnih  obaveza, odgovornosti, strpljenju i zajedništvu.

❤️David Bedford, Jane Chapman: MAMA MEDVJEDICA I MALI MEDO, Školska knjiga

Na dalekom Sjevernom polu bijeli je medvjedić nestrpljiv te želi doznati kako je to biti velik. Mama Medvjedica mu je odlučila pokazati što će sve moći činiti kad naraste: moći će juriti brzo kao vjetar, letjeti visoko kao ptice te roniti i plivati kao ribe. Na kraju dana medvjedić je shvatio da ima najbolju mamu na svijetu i sretno zaspao veseleći se novim avanturama koje su pred njim.

❤️Klaaas Verplancke: UKUHANE JABUKE, ArTresor naklada

"Nagrađivana slikovnica belgijskog autora donosi nam priču o sinovima i očevima, koji su također nečiji sinovi."

Dječak Janko, koji nam i pripovijeda ovu priču, ima tatu koji mu je sve na svijetu. I nije to neki super-tata već sasvim običan, ali pravi TATA. Ponekad je divan i nježan, mirisan i gladak, pjeva pod tušem, otpuhuje bol s koljena i hvata zalutale snove dok Janko spava, dah mu "miriši" na cvjetaču, a glava liči na salatu i umoran zaspi ispred televizora. No ponekad je i hladan i grub, tih i ljut poput oluje, pa Janko poželi otići daleko i pronaći boljeg tatu. Ali na sreću to ne traje dugo. Malome Janku tata je pak najdraži kad miriše na ukuhane jabuke, njihovo tradicionalno jelo za djecu i tada Janko poželi da tata ima tisuću ruku.

Mislim da je ovo mojoj djeci, a i meni, najdraža slikovnica. Ikada.

❤️Svjetlan Junaković: LJUBAV SPAŠAVA ŽIVOTE, Algoritam

Tražite li kvalitetu, originalnost i upečatljiv stil, kako u ilustriranju tako i u pripovijedanju, sa slikovnicama koje potpisuje Svjetlan Junaković sigurno nećete pogriješiti.

Slikovnica "na dva kata", neobičnog naslova, formata i načina pripovijedanja vodi nas na pecanje s malom Elom i njezinim tatom. Priča je ispričana iz dvije perspektive. Manji dio slikovnice donosi Elinu verziju tog zanimljivog dana, a veći dio prikazuje kako ga je tata doživio. Humor se provlači kroz obadvije priče, i ma koliko se različite činile zaključak je isti: Ela i tata se neizmjerno vole, provodeći dan skupa zbilja su se zabavili, a zahvaljujući ljubavi, ribice su ostale tamo gdje su najsretnije, u vodi.

Priče se mogu čitati paralelno ili svaka posebno, zaista su kratke, a detalji iz ilustracija ih duhovito nadopunjuju.

❤️ Ema Pongrašić, Tomislav Zlatić: MOJ TATA SE SMANJUJE, Kreativna mraža

Topla i dirljiva priča o odrastanju i odnosu djeteta i oca u različitim životnim razdobljima. Kako odrastaju, djeca na nas roditelje gledaju možda "s različite visine", ali u uvjetima normalnih, nenarušenih odnosa, s jednakom ljubavlju u srcu. Neizmjerno topla i pomalo tužna priča, te prekrasne, vedre ilustracije podsjećaju da život ide po svojim tokom i donosi neizbježno, ali "onaj tko je u vašem srcu, ostaje s vama zauvijek.”

Slikovnica je dobila međunarodno priznanje WHITE RAVENS 2019., a ilustrator Tomislav Zlatić hrvatski je kandidat za Časnu listu IBBY-ja 2020. za ilustracije u ovoj slikovnici.

Jane Chapman: LOVE ENOUGH FOR TWO, Little Tiger

Sović Mo nije impresioniran kad ga posjeti rođakinja Bibi. Smatra ju premaleckom i prebezveznom  da bi se s njom zabavljao, no zapravo je samo ljubomoran jer mora dijeliti bakino društvo i pažnju s njom. A nimalo ne pomogne ni kada Bibi dobije pola keksića koji je on inače dobivao cijelog. Srećom, nježna, strpljiva i mudra baka uspijeva uvjeriti Moa da ima ljubavi - dovoljno za obadvoje.

Nježna, romantična ljubav

❤️ Ivica Badnjanec: DURICA – MALE LJUBAVI, Školska knjiga

Možda Durica i nije najbolji primjer nježnog iskazivanja ljubavi, ali je svakako jedan od najomiljenijih likova našeg djetinjstva, a lako osvaja simpatije i naše djece.

Durica je lik iz zabavnog, duhovitog i edukativnog (koliko god mu to neki osporavali) dječjeg stripa, nestašna i simpatična sedmogodišnja djevojčica čije smo dogodovštine rado pratili na zadnjoj stranici Smiba. Ima prijatelje Bibija i Dodu, a ljubomorna je na Lelu jer je Bibi zaljubljen u nju i jer Lela zna neke stvari koje Durici baš i ne idu, poput klizanja i plivanja.

Duričini zaštitni znakovi su raščupana frizura, ružičasto-bijela haljinica, mamine prevelike štikle i naravno, često durenje. Nerijetko je i ljubomorna, svadljiva, nasilna prema Bibiju i teško kontorolira svoje negativne emocije, što djeca lako prepoznaju kao loše odabire ponašanja i sami uočavaju zašto ih ne treba slijediti.

❤️Jelena Pervan, Jelena Brezovec: HRKALO I KAMILICA, Naša djeca

Hrkalo nam je definitivno najdraži i najslađi medvjedić ikad. Velika spavalica koja sanja najstvarnije snove i hrče najglasnijim hrkom postala je toliko popularna da su o njemu pisale sve novine, a pojavljivao se i u tv-programima i dijelio autograme. Za njega su čuli i članovi Hrkozbora koji svake godine medaljom nagrađuju najglasnije hrkače te su se uputili u njegovu šumu provjeriti zaslužuje li medalju. No nekoliko dana prije njihovog dolaska Hrkalo je jednostavno prestao ne samo hrkati, već uopće spavati. Nije mogao ni oka sklopiti. Samo je tužno sjedio, buljio u praznu i uzdisao: "Kamilica!"

Iako su mu prijatelji mekanim jastucima, toplim čajem i uspavankom pokušavali natjerati san na oči, ostao je bez medalje i priznanja. Ipak, Hrkalo je dobio nešto mnogo vrjednije od medalje, slave i popularnosti - iskrenu ljubav- uz koju je opet mogao mirno i glasno hrkati.

❤️Ingrid Chabbert Guridi: DAN KADA SAM SE PRETVORIO U PTICU, Planetopija

Tekstom i ilustracijama minimalistička, ali vrlo posebna i topla slikovnica o onoj najposebnijom, prvoj dječjom ljubavi.

Prvi dan škole dječak se, prvi put, zaljubio. Djevojčica koju voli jako voli ptice. Tako jako da ima "sve na ptice" i svuda ih vidi, dok dječak vidi samo nju i u njezinom glasu čuje pjev ptica. Takva je to ljubav bila. Da bi ga primijetila, učini hrabar i luckast korak te se obuče u pticu. Unatoč neudobnosti, vrućini, ismijavanju i tehničkim poteškoćama koje mu je maskiranje donijelo, trud se ipak isplatio.

❤️Andrea Petrlik Huseinović: HEKTOR I LEOPOLDINA, Kasmir promet

Hektor je bio tipičan predstavnik radoholičara, osamljenog i izgubljenog u gužvi velikog grada te iscrpljenog od rutine svakodnevice.

Shvativši koliko je nazadovoljan i nesretan, odluči promijeniti svoj užurbani i isprazni način života pa odlazi na selo gdje upoznaje mišicu uz koju pronađe iskrenu sreću i nauči istinski uživati u životu.

❤️Orianne Lallemand, Eléonore Thuillier: VUK KOJI JE TRAŽIO LJUBAV, Znanje

Naš omiljeni vuk, sav onako naočit, crn i simpatičan poželio je, gledajući druge zaljubljene životinjske parove, i sam pronaći vučicu svog života. Ali o ljubavi nije imao pojma, ni kako privući pažnju svoje izabranice, ni kako prepoznati da je ona prava, pa se po savjete uputio do Mudre Sove i prijatelja. Oni su mu redom otkrivali sve slatke ljubavne tajne, ali ni pogodak ljubavne strijele, ni kupka, elegantna odjeća, modni dodatci, buket cvijeća ni ljubavna poezija nisu pomogli. Ipak, kada je to najmanje očekivao dogodio se susret zbog kojeg mu je srce tuklo, koljena klecala, a mozak mu se pretvorio u pekmez.

Mladen Kopjar, Ivica Stevanović:  DINOSAUR CVJETKO, Školska knjiga

Cvjetko je bio maleni dinosaur koji je ime dobio zbog velike ljubavi prema cvijeću. Dok je drugim dinosaurima ono predstavljalo slasticu, Cvjetko je uživao u njegovoj ljepoti i mirisu, toliko da nije imao srca pojesti ga. No i od velikih ljubavi postoje veće pa se Cvjetko ludo zaljubio u ljupku ružičastu dinosauricu. Možda bi ta ljubavna priča i imala sretan završetak da ona nije bila toliko veća od njega da ga nije ni primjećivala. Zbog toga je bio jako tužan pa se slušajući tuđe savjete počeo prejedati ne bi li narastao te kreketati serenadu i letjeti ne bi li privukao njezinu pozornost. Naravno, ništa od toga nije dobro završilo, ali mu je jedan događaj pokazao da ipak i nije tako loše biti malen.

Max Velthuijs: ZALJUBLJENI ŽABAC, Golden marketing

Duhovita i topla priča o žapcu koji se zaljubi u... patku. U prirodi to baš i ne bi funkcioniralo, no srećom u slikovnicama je sve moguće, ako je vođeno ljubavlju.
Sramežljivi Žabac, smišljao je kako otvoreno izjaviti svoju ljubav voljenoj Patki. Stoga se odlučio na neobičan način udvaranja. Pokušao je oboriti svjetski rekord u skoku uvis. To baš i nije najbolje završilo, ali je bar postigao da ga Patka primijeti. I ne samo to. Žabac i Patka su na kraju priče završili zajedno i još jednom potvrdili da ljubav doista ne poznaje granice.

Manuela Vladić-Maštruko:  OTO I VALENTINA, Sipar

Pauk Oto, pokušavajući osvojiti naklonost suzdržane paučice, shvati da su život i ljubav zamršene stvari, te je svojom pažnjom i originalnom, romantičnom gestom uspije uvjeriti da zajedno pokušaju rasplesti zamršeno klupko ljubavi.

Julia Donaldson, Axel Scheffler:  SMRVENI I SMLAVI, Ibis grafika

Slikovnica posvećena svoj djeci Europe, donosi priču o Smlavom Beri i Smrvenoj Marijeti, predstavnicima dvaju potpuno različitih naroda koji se drže podalje jedni od drugih. Sve dok se ne dogodi ljubav. Ova svemirska i mnogo sretnija inačica Romea i Julije još je jedna potvrda da ljubav ne poznaje i ne priznaje granice te ne mari za različitosti.

❤️Agnès de Lestrade, Valeria Docampo: VELIKA TVORNICA RIJEČI, ArTresor naklada

Fileas je dječak koji živi u zemlji Velike tvornice riječi u kojoj, da biste govorili, riječi prvo morate kupiti i progutati ih. Riječi su skupe, a on pripada onoj skupini siromašnih stanovnika koji si ne mogu priuštiti kupovinu "velikih" i brojnih riječi pa je tri riječi ulovio mrežom za leptire i čuvao ih za posebnu priliku. A ta je prilika bila rođendan djevojčice Silve u koju je zaljubljen. U nju je zaljubljen i bogati Oscar koji joj može izreći što god poželi. No to ne obeshrabri Fileasa pa joj umjesto "Volim te" uputi jedine riječi koje je imao: trešnja, prašina i stolica, što je bilo dovoljno da i ona njemu otkrije svoje nježne osjećaje.

Stariji čitatelji će osim nježne ljubavi, snage riječi i hrabrosti u iskazivanju osjećaja i zauzimanju za ono što nam je bitno, prepoznati slojevitost priče i otkriti i druge teme, poput konzumerizma i nesrazmjera između bogatih i siromašnih.

Katy Flint, Jessica Courtney-Tickle: ORKESTAR PRIČA PRIČU - TRNORUŽICA; LABUĐE JEZERO Školska knjiga

U seriji prekrasnih glazbenih slikovnica za najmlađe, koje na jedinstven način spajaju književnu, glazbenu i likovnu umjetnost našle su se i dvije poznate priče, na svakoj je stranici oživljene predivnim fantastičnim ilustracijama i  glazbenim isječcima baleta Petra Iljiča Čajkovskog.

❤️Zdenko Bašić, Tanja Konforta: ZLATAROVO ZLATO, Spiritoso

Poznata Šenoina priča o velikoj, nesuđenoj ljubavi između Dore Krupićeve i Pavla Gregorijanca ispričana na djeci prihvatljiv način, te nestvarno lijepo ilustrirana, uz prikazane detalje o Zagrebu i okolici.

Athina Biniou, Effie Lada: PIRULITO I ROZALIJA, Artresor naklada

Prekrasno ilustrirana suvremena bajka o prvoj ljubavi, neobičnom prijateljstvu, snazi tišine i različitim mogućnostima iskazivanja osjećaja. Na topao i nježan način priča nam o ljubavi dvoje plamenaca, prijateljstvu plamenaca i mlade žene bez glasa, različitim talentima te brojnim životnim ljepotama.

Ana Đokić: VOLI ME, NE VOLI ME, Kreativna mreža

Aart slikovnica u kojoj grupa autora neverbalno odgovora na pitanje – što za svakoga od nas znači, odnosno ne znači – ljubav?

Adelheid Dahimene, Heide Stollinger: MAGARCI, Ibis grafika

Simpatična, britko napisana i upečatljivo ilustrirana priča o zajedničkom životu i ljubavi dvoje magaraca.

Naizgled isti, ali opet potpuno različiti, magarci su dugo i složno živjeli skupa i savršeno se nadopunjavali u svojim nesavršenostima i magararijama, sve do njihove 25 godišnjice braka koju je magarac ne samo zaboravio, već i cijelu prespavao.

To magaricu naljuti pa izbije teška svađa te odluče poći svatko na svoju stranu u potragu za boljom prilikom.

Nakon niza neuspjelih pokušaja shvate da je ono što su postali zajedno važnije od tvrdoglavog inaćenja i da su savršeni jedno za drugo upravo takvi kakvi jesu.

Jasminka Tihi-Stepanić, Alanna Marohnić: KAKO SU NASTALI MORSKI OBLUTCI, Sipar

Bajkovita priča o životu u podmorskom svijetu i ljubavi ljudske djevojke i Morskog Kraljevića. Jednog dana Kraljević izroni blizu obale i ugleda prekrasnu djevojku. Djevojka i Kraljević se zaljube te se odluče vjenčati. Morska Vještica i Zli Vjetar odlučili su spriječiti vjenčanje bacivši kletvu na djevojku. Ona se može udati za kraljevića, ali svaki dan koji provede u moru, a da ne izađe na kopno oduzet će joj snagu te će na kraju, desetog dana umrijeti. Zahvaljujući mudrosti starog hlapa,  prijateljstvu i dobroti s kojom se ophodio prema svojim podanicima i velikoj ljubavi koju je osjećao za svoju odabranicu te udruženim snagama svih morskih stanovnika, oštro kamenje koje je sprječavalo kraljevnu da izađe je izglačano i pretvoreno u oblutke, a Morska Vještica i Kralj Zlih Vjetrova zauvijek su nestali.
Poseban doživljaj pružaju mistične, detaljne i bojama bogate ilustracije koje prateći priču čitatelja vode u samo srce bajkovitog morskog svijeta.

Silvija Šesto, Andreja Živko: O DEVAMA I VELIKOM SRCU ĐURĐEVCA, Gradska knjižnica Đurđevac

Slikovnica govori o ljepotama đurđevačkog kraja i prepuna je motiva po kojima je Đurđevac prepoznatljiv. Priča se temelji na poznatoj legendi o pijetlu koji je spasio grad od Turaka i o poznatim đurđevačkim devama koje u ovoj priči pronalaze ljubav uz pomoć pijetla Valentina. Slikovnica je pisana velikim tiskanim slovima i popraćena krasnim ilustracijama Andreje Živko.

❤️Julia Donaldson, Axel Scheffler: THE SCARECROWS' WEDDING, Alison Green Books

Omiljeni autorski dvojac vodi nas na vjenčanje godine.

Betty O'Barley i Harry O'Hay dva su zaljubljena strašila koja planiraju najbolje vjenčanje ikada. No svi znamo da vjenčanje iziskuje veeelike pripreme pa su se tako i oni morali namučiti dok nisu skupili sve potrebne stvari s popisa. Planove im je pokušao pomrsiti jedan zavodnik-šarlatan koji je pokušao zauzeti Harryjevo mjesto, a zbog požara se cijeli događaj skoro pretvorio u tragediju. No zaljubljeni mladoženja se vratio baš na vrijeme da spasi svoju ljubav, a vjenčanje koje su priredili se sigurno neće tako brzo zaboraviti.

Vedro, duhovito, ritmično i prekrasno ilustrirano, baš kako smo i navikli od najboljih.