You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Sven Nordqvist: Upoznajmo Pettsona i Findusa, Gdje je Pettson?

Sven Nordqvist: Upoznajmo Pettsona i Findusa, Gdje je Pettson?

. 5 min

Ne pada nam teško ova jesen u svibnju kada znamo da nas doma čekaju naši čudnjikavi, luckasti i beskrajno zabavni frendići; pomalo namrgođen, šutljiv, ali beskrajno drag starčić Pettson i njegov luckasti, brbljavi, „sto na sat“ mačić Findus. Jučer su dečki uz njih naučili novu igru: Skrijmo slatkiše po kući i nagovorimo mamu da ih traži, a onda nam ih i da, prije (još bolje umjesto) večere. Vjerujem da ćemo i danas čitati ove slatke knjižice jer su dečke stvarno oduševile. I tragati. A dan mi baš nekako miriši i na palačinke.

Da mogu izabrati jedno mjesto gdje bih živjela bilo bi to neko malo seosko gospodarstvo poput Pettsonovog, s drvenom kućicom, jednom radionicom za moja tri dečka i jednom za moje craft igrarije, s velikim travnatim dvorištem u kojem bismo jeli palačinke i pili kavu u sjeni jorgovana, s kućicom na drvetu i vrtom punim suncokreta, jagoda, malina i borovnica. Jedino nisam baš tako sigurna za poljski zahod.

U ilustracije Svena Nordquista sam se zaljubila još prije rođenja naših dječaka, kada sam na jednom od sajmova knjiga naišla na slavne slikovnice. Nešto kasnije sam i pročitala jednu od njih i jedva sam čekala da dečki dovoljno odrastu da ih čitam njima.

Prošle zime sam se odvažila i donijela im Findusov Božić, strahujući da će zbog dužine i složenosti priče na knjigu samo frknuti nosom i reći da im se ne sviđa. Prvi put smo uspjeli pročitati pola priče, nije im bila mrska, ali mrvicu preduga pa nisam forsirala. Onda smo pogledali animirani film nastao prema toj knjizi i tada su se skroz zaljubili u Findusa. Što ni najmanje ne iznenađuje jer je upravo njegov lik njihova prava slika i prilika. Već sutradan smo bez problema pročitali drugi dio priče. I još nekoliko poslije toga.

Tko bi odolio nestašnom, neumornom mačiću u smiješnim prugastim tregericama i sa zelenom kapicom koji hoda na dvije noge i svojim nepromišljenim postupcima, ali i neodoljivom šarmu podsjeća baš na dijete koje je upravo nešto opako zeznulo i koje vam svojim neumornim pitanjima i zahtjevima izvuče zadnji atom snage, a zatim vas razoruža jednim osmijehom?!
Iako se autorov sin u vrijeme stvaranja prve slikovnice bio tek rodio, Sven Nordquist je u jednom intervjuu izjavio da je nekoliko godina poslije primijetio da se on ponaša upravo poput Findusa u Torti od Findusa. Stoga su upravo razne dječje nepodopštine i bile inspiracija za ludorije koje je Findus u pričama izvodio. A u liku Pettsona prikazano je mnogo osobina samog autora. Njegovo često majstoriranje i neobični izumi razumljivi su ako uzmemo u obzir da je autor diplomirao arhitekturu na Institutu za tehnologiju u Lundu gdje je neko vrijeme držao kolegije iz arhitekture, istodobno se aktivno baveći ilustriranjem i pisanjem.

Nakon jednog od najnestrpljivijih jedvačekanja jučer smo upoznali i Pettsona i Findusa Juniore, preeeeslatke, kvalitetne kartonke za najmlađe. Imaju sve ono što volite u „ velikima“, zanimljivu priča, duhovite dijaloge, simpatične likove i fantastično detaljne ilustracije.

Što je onda novo? Manji, kvadratni, praktični format (20x20), kvalitetne kartonske stranice sa zaobljenim rubovima, što je bitno za sigurnost namlađe dječice, kraća, jednostavnija radnja (knjige imaju 14, odnosno 18 stranica), kraće rečenice, jezično prilagođenje mlađoj dobi, i ono što mi se najviše sviđa, poziv na aktivno sudjelovanje u priči kroz razne zagonetke, poticanje na razmišljanje, promatranje, razgovor te igru skrivanja i traženja.

Konkretno, u „Upoznajmo Findusa i Pettsona“ Findus je smislio novu igru u kojoj je skrio razne stvari, Pettson ne zna ni što je skriveno ni gdje, a to će otkriti rješavajući zagonetke koje je mačić za njega smislio. Tako je prvo na mjestu gdje svi kokodaču pronašao zdjelu, ondje gdje zakucavaju čavle pronašao je jaja, tamo gdje ispod zemlje rastu dugačke stvari kanticu s mlijekom, a u prostoriji sa štednjakom predmet u kojem se mogu peći okrugle stvarčice. Ova zanimljiva igra bila je zapravo Findusov „diskretan“ način da Pettsonna nešto zamoli. Pogađate što je mačić želio? A Pettson mu je, kao pravi prijatelj, tu želju i ispunio pa su zajedno uživali u ukusnim zalogajčićima i činjenici da imaju jedan drugoga.

„Gdje je Pettson“ je također priča o zanimljivoj potrazi, ali ovaj put Findus je taj koji traži, i to Pettsona, jer mu želi pokloniti crtež koji je nacrtao za njega. Prvo je za pomoć pitao kokoši koje su pijuckale kavu, ali one su ga samo zadirkivale. Ništa više mu nisu pomogle ni mukle, malena tajanstvena bića koja samo Findus vidi, a koja kao i on sam, stalno rade neke nestašluke. Upravo u ovoj priči dobili su važniju ulogu i upravo su se oni najviše svidjeli mojim dječacima. Jedna stara mrzovoljna mukla izgledom, a i osobnošću jako sliči Pettsonu, što su dječaci odmah primijetili. Posebno ih je zabavila malena mukla koja je odlučila baš izbaciti Findusa iz takta uvjeravajući ga da je vidjela Pettsona, ali je mislila da je to „onaj mali sa zelenom kosom, crvenom kapom i točkastim hlačicama.“ Ovaj dio je zgodan jer možete potaknuti djecu da se prisjete kako Pettson izgleda i pokušaju ga opisati.
Nakon duge i nama zabavne (Findusu baš i ne) potrage mačić je pronašao dragog starčića i poklonio mu crtež, a iznenadio se kada je shvatio da i Pettson za njega ima super poklon, koji je i kod dječaka izazvao onaj „wooow efekt“.

Obadvije knjige su im se jako svidjele, jučer su ih nakon čitanja i sami dosta listali i proučavali, a koliko im se svidjela priča govori činjenica da su se odmah i sami bacili na igru potrage. Ono što mi se općenito sviđa u slikovnicama iz ove serije je što osim očitih zanimljivih priča i genijalnih ilustracija promiču i važnu poruku o prijateljstvu, ali pokazuju i da za svaki problem, ma koliko se kompliciran činio, uglavnom možemo pronaći rješenje. Ponekad se možda treba malo više potruditi, spojiti naizgled nespojivo, sagledati iz drugog kuta, možda drugima izgledati i pomalo čudno, a ako stvari i ne ispadnu baš onako kako smo očekivali nije kraj svijeta. Treba izvući najbolje iz onoga što imamo i pokušati što više uživati i zabaviti se, jer često upravo sam proces, igra ili kako god to nazvali pruža veći užitak i zabavu od rezultata.

Prijevod:
Nakladnik: Planet Zoe, 2019.
Preporučena dob: 2+ godine
Uvez: tvrdi