You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Tamara Vučković : Ovdjezemska

Tamara Vučković : Ovdjezemska

. 3 min

Zašto sam kupila ovu knjigu?

Prvi razlog je taj što je bila na Harfinom štandu (na Interliberu). Već ta činjenica je značila da je vrijedna pažnje. Čula sam za knjigu nekoliko dana prije, znala sam da je nova, ali nisam imala pojma kakva je niti o čemu je. Zatim mi se svidio naslov – Ovdjezemska. Zvučalo mi je privlačno, kao mjesto koje bi valjalo posjetiti. I kao šećer na kraju, privukla me naslovnica s nasmiješenim, razigranim jednorogom. Pomislila sam kako sadržaj mora biti čaroban i pozitivan.
Pročitala sam je čim sam došla doma. Prvi put možda i malo prebrzo. Onda sam zastala i počela je čitati ponovno. Polako, razmišljajući o svakoj pročitanoj stranici. Ostala sam jako iznenađena. Lakoćom pisanja. Jednostavnošću priče. Ljepotom te jednostavnosti. Onda sam malo promotrila ilustracije. Kao i tekst, jednostavne su, nježne i prozračne. U samom naslovu se skriva ime glavnog lika, a to je jednorog Zem. Ako mu dopustite, Vas i Vašu djecu će povesti na putovanje kroz svoju čarobnu zemlju, Ovdjezemsku. Kao što je poveo i dječaka iz priče. To je posebna zemlja mira, ljubavi, sreće i tihe, duboke prisutnosti. Za to putovanje ne trebate putovnicu, ulaznicu ili bilo kakav poseban ključ. Ključ je u Vama. Kao i sreća i zadovoljstvo za kojima toliko tragamo svuda osim na mjestu odakle zaista izviru. Sve potrebno za sreću je u nama samima. To je glavna poruka Ovdjezemske.

Nakon čitanja sam se zaista zamislila. Što mene usrećuje? Zdravlje, sigurnost, zadovoljstvo i sreća moje djece sigurno su na vrhu popisa. No koliko puta sam, trudeći se da su oni sretni i zadovoljni, sebe dovela u stanje opće iscrpljenosti i frustriranosti. Mogu li takva svojoj djeci pružiti, ne ono što žele ili mislim da im treba, nego ono što zaista trebaju? Shvatila sam, želim li njima pokazati put do Ovdjezemske, prvo moram sama naučiti stići tamo. Ne mogu reći da me knjiga preko noći „preobratila“, ali me svakako nagnala da češće zastanem, duboko udahnem, pažljivije pogledam, osluhnem, pomirišem, malo duže osjećam.
Puna je predivnih misli i aktivira baš sva osjetila.
Čitala sam je svojim dječacima koji nisu preveliki ljubitelji jednoroga, ali zanimala ih je priča o novoj, čarobnoj zemlji. Svidjela im se dovoljno da je požele opet slušati. Nisu uspjeli uočiti i doživjeti sve detalje o kojima je Zem govorio dječaku, ali prilikom svakog čitanja otkriju nešto novo. Iako je možete čitati u bilo koje doba dana, čini mi se idealnom za opuštanje prije spavanja.
Iza priče slijedi vježba opuštanja koju možete provesti s djecom nakon čitanja, možete čitati i bez vježbe, a možete provoditi i vježbu samu, nakon što je dijete upoznalo priču.

Autorica slikovnice, Tamara Vučković, diplomirala je na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Majka je dvojice dječaka, koji su joj i pokazali put do Ovdjezemske. Osim što radi u školi, s prijateljicom i kolegicom Tihanom Lipovec Fraculj vodi „Vježbaonicu sreće“ te piše dječje meditacije, vježbe opuštanja , priče za djecu i kolumne. Vjeruje kako je „biti sretan“ vještina koju svi možemo vježbati.

Ako Vam moje piskaranje nije dovoljno uvjerljivo da pođete na put u Ovdjezemsku, pročitajte riječi preporuke poznate i cijenjene stručnjakinje, psihologinje i pedagoginje, meni iznimno drage profesorice:

"Ova čarobno jednostavna priča i vježba opuštanja koja je prati, na najljepši mogući način uvodi djecu, ali i sve koji zakorače u Ovdjezemsku na predivan put usmjerene ili usredotočene svjesnosti (engl. mindfulness). To je stanje u kojem je osoba pozorna i svjesna svega što se događa ovdje i sada. Ova sposobnost znanstveno se proučava već gotovo 40 godina! Utvrđene pozitivne efekte možemo razvrstati u pet glavnih područja:
* smanjivanje stresa, depresije i anksioznosti,
*podizanje razine pozitivnih emocija,
* podizanje razine suosjećanja sa svim živim bićima,
* poboljšanje imunološkog sustava,
* poboljšanje pažnje i procesa mišljenja.
Zato, otvorite čarobna vrata Ovdjezemske i omogućite vašoj djeci (ali i sebi samima!) da naučite koristiti usmjerenu svjesnost i budete sretniji."

- Prof.dr.sc. Dubravka Miljković, psihologinja i pedagoginja

Ilustracije: Dubravka Kolanović
Izdavač: Harfa, Knjige koje vole djecu, 2018.
Preporučena dob: 4+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 32