You've successfully subscribed to Miš i Zmaj
Great! Next, complete checkout for full access to Miš i Zmaj
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Vladimir Grigorijevič Suteev: Jabuka

Vladimir Grigorijevič Suteev: Jabuka

. 2 min

Autor ove kratke, duhovite priče je ruski pisac, ilustator i redatelj animiranih filmova koji je i inače poznat po jezgrovitom načinu pisanja. Često je svoja djela sam ilustirao pa je sve detalje kojima ne bi želio opteretiti tekst nadoknadio ilustracijama. U ovoj slikovnici nisu njegove orginalne ilustracije, no meni su se ove čak i više svidjele jer su vrlo detaljne i duhovite. Prigušeni tonovi daju slikovnici pravi jesenski ugođaj.

Cijelu priču je zakuhao zeko, kada se poželio osladiti posljednom jabukom s vrha stabla. Kako ju nije mogao sam dohvatiti, zamolio je vranu da mu je ubere. Ona to i učini, ali želeći je zadržati za sebe. No, jabuka joj je ispala iz kljuna i pala ravno na ježa koji je drijemao ispod stabla. I jež poželi jabuku te nastade prava prepirka koju im je pomogao riješiti medo.


U trenutku kada smo okrenuli stranicu na kojoj se pojavljuje medo moje dijete počinje vikati: „Evo mede, on će pojesti jabuku. Njega moraju slušati jer je najveći.“ I tek na kraju, kroz razgovor shvatim da se sjetio priče Grigora Viteza o ogledalcu koje je u travi pronašao zec, uvjeren da se radi o njegovoj slici. Pogledavši se u ogledalo, isto su pomislili i vjeverica, šojka kreštalica i medo, koji je, iskoristivši svoju veličinu da zaplaši druge životinje, na kraju ogledalce i odnio kući, uvjeren da se radi o njegovom portretu.
Ipak, ovaj je medo riješio problem zahvaljujući svojoj mudrosti i osjećaju za pravednost, a ne veličini, a i ove tri svađalice su, vođene njegovim primjerom, naučile ponešto o tim dobrodošlim vrlinama.


Kada su se pomirili s činjenicom da priča nije završila kako su oni očekivali, djeca su se okrenula drugim detaljima, poput izraza lica i pokreta likova. Stalno su komentirali:“Vidi, ovdje je zec ljut. Vidi, tu je začuđen. Vidi, sada sprema nešto podlo...“, i tako za svaki lik. A životinjice, ovako jesenki odjevene, su baš simpatične, osim u onom dijelu kada vrana ježa kljucka u nos, a zeko vranu šutne nogom u stražnjicu. A upravo ti detalji su njima bili urnebesno smiješni. Ipak, shvatili su ideju o važnosti međusobnog pomaganja i dijeljenja. Istina da ih treba svakodnevno iznova podsjećati na to, ali upornošću do rezultata.

Ilustrirala: Silvana Skopjanac Brkan
Prijevod: Snježana Nenadić
Nakladnik: Naklada Potjeh, 2015.
Preporučena dob: 3+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 16